2020-06-02 18:04:20
Φωτογραφία για ΣτΕ: Αντισυνταγματική η δειγματοληπτική εκκαθάριση των παρόχων του ΕΟΠΥΥ
Για πανηγυρική δικαίωση των γιατρών, κάνει λόγο το προεδρείο της ΕΝΙ - ΕΟΠΥΥ.

Νέα δεδομένα στην εκκαθάριση των παρόχων του ΕΟΠΥΥ, δημιουργεί απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Έπειτα από αίτηση ακύρωσης που άσκησε η Ένωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ (ΕΝΙ - ΕΟΠΥΥ) με τον νομικό της σύμβουλο Αχιλλέα Παπουτσάκη, κρίθηκε ομόφωνα ως αντισυνταγματικός ο τρόπος εκκαθάρισης των αμοιβών των συμβεβλημένων ιατρών του Οργανισμού με δειγματοληπτικό έλεγχο 5% των παραστατικών.

Ειδικότερα κρίθηκε, ότι ..... η δειγματοληπτική μέθοδος πάσχει, επειδή αφήνει εκτός ελέγχου το 95% των δαπανών και οι αμοιβές των ιατρών περικόπτονται βάσει στατιστικής πιθανολόγησης, χωρίς πραγματικό έλεγχο και εντοπισμένη τεκμηρίωση.

Για τους λόγους αυτούς, κρίθηκε, ότι η μέθοδος αυτή είναι προδήλως ακατάλληλη για την επίτευξη του σκοπού για τον οποίο θεσπίσθηκε και προσβάλλει τα συνταγματικά δικαιώματα των ιατρών.


Για τους ίδιους λόγους, κρίθηκε ομοίως αντισυνταγματική η δειγματοληπτική μέθοδος εκκαθάρισης για τα αναδρομικά των ετών 2012 - 2015.

Λόγω της σοβαρότητας του ζητήματος η υπόθεση παραπέμφθηκε για εκδίκαση στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Σύμφωνα με την πρόεδρο της ΕΝΙ - ΕΟΠΥΥ Άννα Μαστοράκου, με την απόφαση αυτή, το ΣτΕ δέχθηκε ομόφωνα τα επιχειρήματα, που προβλήθηκαν από τον νομικό σύμβουλο της Ένωσης.

Φόρτος

Συγκεκριμένα, το δικαστήριο αποδέχτηκε πως ένα εγγενές γραφειοκρατικό πρόβλημα λειτουργίας του ΕΟΠΥΥ (ταχεία εκκαθάριση δαπανών και φόρτος εργασίας), δεν επιτρέπεται να οδηγεί σε απουσία ελέγχου των υποβαλλομένων δικαιολογητικών, αλλά και σε στατιστική περικοπή αμοιβών των ιατρών χωρίς εντοπισμένη παραβατικότητα.

Στο κείμενο της απόφασης αναφέρεται ότι οι ιατροί οφείλουν να αποζημιώνονται για το σύνολο των υπηρεσιών που παρείχαν.

Η κ. Μαστοράκου τονίζει πως η απόφαση αποτελεί πανηγυρική δικαίωση της ΕΝΙ - ΕΟΠΥΥ, η οποία ανέκαθεν διεκδικούσε τον σεβασμό της αξιοπρέπειας των ιατρών και την πληρωμή των δεδουλευμένων αμοιβών τους.

Δημ.Κ.
iatronet.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ