2020-06-03 11:39:37
Φωτογραφία για Κορονοϊός: Δειγματοληπτικοί έλεγχοι και τεστ αντισωμάτων από τον ΕΟΔΥ στην νησιωτική Ελλάδα
Η αντίστροφη μέτρηση για την εκκίνηση της τουριστικής περιόδου ξεκινάει επίσημα από τις 15 Ιουνίου, οπότε ανοίγουν όλα τα ξενοδοχεία και οι πτήσεις από το εξωτερικό και η βαρύτητα για την ομαλή πορεία της, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ Παναγιώτη Αρκουμανέα, έχει δοθεί στην νησιωτική Ελλάδα.

Onmed.gr

Πλωτές ομάδες πραγματοποίησαν δειγματολογικούς ελέγχους στη Μήλο, τη Σίφνο, τη Φολέγανδρο και την Κίμωλο, ενώ, όπως δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού- Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, από την ερχόμενη εβδομάδα ξεκινούν και τα τεστ αντισωμάτων στα 16 νησιά όπου θα πραγματοποιήσουν ελέγχους οι ομάδες του ΕΟΔΥ.

«Το κομμάτι του ανοίγματος του τουρισμού, στις 15 Ιουνίου και σίγουρα από την 1η Ιουλίου, είναι μια δύσκολη εξίσωση, πρωτόγνωρη σε παγκόσμιο επίπεδο ειδικά για μια χώρα σαν την Ελλάδα που έχει πολλά νησιά και μικρά ακριτικά νησιά», υπογράμμισε ο κ
. Αρκουμανέας και διευκρίνισε πως «κάθε ημέρα γίνονται ασκήσεις, ειδικά για τα νησιά μας, για να δούμε πώς μπορεί να υπάρχει ένας πολύ σωστός σχεδιασμός για κάτι που είναι πρωτόγνωρο. Πώς θα ανοίξουν οι πτήσεις και τα αεροδρόμια, πώς θα τους υποδεχτούμε. Περιμένουμε και τη λίστα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό με τις χώρες και την επιδημιολογική τους επίδοση, έτσι ώστε να γνωρίζουμε ποια χώρα και ποια περιοχή μιας χώρας, είναι πιο επικίνδυνη καθώς έχει γίνει κατηγοριοποίηση και ανάλογα θα πράττουμε, είτε θα γίνεται δειγματοληπτικά, είτε θα γίνονται συγκεκριμένοι έλεγχοι», είπε.

Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ ανέφερε πως σύντομα θα γίνει η παρουσίαση άσκησης από τον πρωθυπουργό και τον αρμόδιο υπουργό, η οποία έχει πολλά και συγκεκριμένα στάδια. «Η βαρύτητα δίνεται στα νησιά, όπως καταλαβαίνετε, διότι είναι πιο δύσκολη η υγειονομική κάλυψη στα νησιά», τόνισε και εξήγησε πως υλοποιείται η «ενδυνάμωση των δομών υγείας σε ανθρώπινο προσωπικό και σε μέσα ατομικής προστασίας, η διασύνδεση των νησιών, ενώ το ΕΚΑΒ εξοπλίζεται συνέχεια για να μπορεί να πραγματοποιήσει περισσότερες αεροδιακομιδές, καθώς χρειάζονται περισσότεροι ειδικοί θάλαμοι αρνητικής πίεσης κι ενώ είχαμε μια- δυο τέτοιες κάψουλες, τώρα φτάσαμε να έχουμε δέκα. Επίσης το λιμενικό θα παραλάβει πλωτά ασθενοφόρα- τρία αρχικά και αλλά τρία στη συνέχεια».

«Έχουμε τις κινητές ομάδες του ΕΟΔΥ, που πραγματοποιούν δειγματοληπτικά τεστ από την Ξάνθη μέχρι και την Κρήτη και επίσης και τις πλωτές ομάδες που πραγματοποιούν ελέγχους στα νησιά, σε συνεργασία με οργανώσεις όπως η "Σύμπλευσις", η "AXION HELLAS" και η "Ομάδα Αιγαίου"», επισήμανε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ και εξήγησε πως «έγιναν ήδη διαγνωστικά τεστ στη Μήλο, τη Σίφνο, τη Φολέγανδρο και την Κίμωλο και την Παρασκευή θα ξεκινήσουμε νέα εκστρατεία σε 16 νησιά από τις Μικρές Κυκλάδες και θα φτάσουμε στο Καστελόριζο και από την ερχόμενη εβδομάδα θα γίνουν και τεστ αντισωμάτων για να βλέπουμε την ανοσία που έχει ο πληθυσμός και για να γνωρίζουν οι πολίτες εάν έχουν νοσήσει και έχουν αναπτύξει αντισώματα».

Σχολίασε δε, τη χαλάρωση των μέτρων προστασίας από πολλούς πολίτες, λέγοντας πως «εμείς ανακοινώνουμε καθημερινά περιορισμένο και μονοψήφιο αριθμό κρουσμάτων και έχει δημιουργηθεί η ψευδαίσθηση ότι έχει τελειώσει η πανδημία, όμως δεν έχει τελειώσει και πρέπει ακόμα να προσέχουμε. Τα μέτρα τηρούνται και είμαι χαρούμενος γι' αυτό, ίσως η νεολαία δεν ακολουθεί τις οδηγίες και τόσο πολύ και αυτό είναι λάθος, διότι αυτό είναι έλλειψη σεβασμού στους συμπολίτες μας, ειδικά σε αυτούς που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες. Δεν πρέπει να χαλαρώσει ο κόσμος και να αρχίσει τις χειραψίες και τα φιλιά, η κοινωνική αποστασιοποίηση ισχύει ακόμα».

«Το να κρατάμε αποστάσεις και το ότι φοράμε υποχρεωτικά μάσκα σε συγκεκριμένους χώρους, δεν είναι για πλάκα», είπε και πρόσθεσε πως «δεν είναι σωστό να βλέπουμε τη μάσκα να τη φοράνε στο πηγούνι, είναι σαν να φοράς το κράνος στον αγκώνα».

Ο κ. Αρκουμανέας συμβούλεψε τους πολίτες να μην πιστεύουν στα fake news. «Είναι η κατάρα του νικητή, αφού τώρα κερδίσαμε και πήγαμε καλά, ψάχνουμε να βρούμε τι μας έφταιξε. Δεν πρέπει ο κόσμος να πιστεύει τα fake news, πρέπει να έχει εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση και στο κράτος και να μην ακούει τις θεωρίες συνωμοσίας».

Αναφερόμενος, δε, στους μικρούς μαθητές που επέστρεψαν στις αίθουσες διδασκαλίας δήλωσε πως «τον θαυμασμό και την αγάπη μας έχουν οι μικροί μαθητές, που καταφέρνουν να συμμορφώνονται και συνειδητοποιούν την κατάσταση και αυτό προέρχεται από τους γονείς τους, που τους μεταφέρουν τα σωστά μηνύματα. Είμαστε χαρούμενοι. Όλοι μαζί θα τα καταφέρουμε και θα συνεχίσουμε αυτό που πετύχαμε».

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ