2020-06-03 23:49:21
Φωτογραφία για Άμεσα μέτρα για το Εθνικό Πάρκο Σχινιά για αντιπυρική προστασία
Ενόψει της φετινής αντιπυρικής περιόδου και στο πλαίσιο της αποτροπής του κινδύνου πρόκλησης πυρκαγιάς στο παραθαλάσσιο δάσος του Εθνικού Πάρκου Σχινιά στο

Μαραθώνα ο Αντιπεριφερειάρχης Θανάσης Αυγερινός επιχειρεί να αναδείξει την αναγκαιότητα της έγκαιρης λήψης όλων των απαραίτητων προληπτικών μέτρων πυροπροστασίας καθώς και της αναγκαίας φύλαξης του από τους αρμόδιους φορείς.

Εκτιμάται ότι τα Σαββατοκύριακα, κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, οι επισκέπτες λουόμενοι ανέρχονται περίπου στους 15.000 και δυστυχώς πολύ από αυτούς δεν συμπεριφέρονται με την ίδια φροντίδα στο πευκοδάσος ανάβοντας φωτιές για μπάρμπεκιου και αφήνοντας σωρούς σκουπιδιών τα οποία σε συνδυασμό με τη ξερή βλάστηση αποτελούν «ωρολογιακές βόμβες» πρόκλησης πυρκαγιάς την ίδια στιγμή που δεν λειτουργεί το υφιστάμενο αυτόματο δίκτυο δασοπυρόσβεσης λόγω φθορών από την χρόνια αχρηστία.

Παρά το γεγονός ότι η Περιφέρεια Αττικής δεν έχει καμία σχετική αρμοδιότητα έργων αντιπυρικής προστασίας αλλά και γενικότερης διαχείρισης στη συγκεκριμένη περιοχή εντούτοις στο πλαίσιο του καλύτερου συντονισμού των ενεργειών πρόληψης και ετοιμότητας από τους συναρμόδιους φορείς προτίθεται να συμβάλλει με κάθε πρόσφορο μέσο και ενέργεια στην προστασία του σπάνιου δασικού οικοσυστήματος του Εθνικού Πάρκου Σχινιά σύμφωνα με τις κατευθύνσεις που έχουν δοθεί από τον Περιφερειάρχη Αττικής Γιώργο Πατούλη
.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Θανάσης Αυγερινός δείχνει ιδιαίτερη ευαισθησία και μέριμνα, μεταξύ άλλων, στην διατήρηση της φυσικής κληρονομιάς της Ανατολικής Αττικής και έχοντας ως γνώμονα την αρχή που έχει θέσει ο Περιφερειάρχης για να τίθεται ως πρώτη προτεραιότητα η διασφάλιση της ζωής και της περιουσίας των πολιτών καθώς και του φυσικού περιβάλλοντος έχει προβεί εγκαίρως σε συστάσεις και συνεννοήσεις με τους αρμόδιους φορείς (Φορέα Διαχείρισης, Δήμο Μαραθώνα, Αστυνομία, Πυροσβεστική) προκειμένου να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη συνεργασία μεταξύ των εμπλεκομένων για την προστασία του πευκοδάσους από ενδεχόμενη πυρκαγιά.

Ο Αντιπεριφερειάρχης από την πρώτη στιγμή που ενημερώθηκε από την αρμόδια Πυροσβεστική Υπηρεσία για το σοβαρό κίνδυνο πρόκλησης πυρκαγιάς στο πευκοδάσος με πιθανό ενδεχόμενο την απώλεια ανθρώπινων ζωών αλλά και κατόπιν επισκέψεων του ίδιου στην περιοχή όπως και των επιστολών που έχει δεχθεί από τον Δήμο Μαραθώνα αλλά και τον Φορέα Διαχείρισης κρούει επανειλημμένως τον κούδουνα του κινδύνου με ιδιαίτερες επισημάνσεις στις συνεδριάσεις του Δ.Σ. του Φορέα στο οποίο συμμετέχει ακόμα άτυπα αφού εκκρεμεί ο ορισμός του από το αρμόδιο Υπουργείο.

Επιπλέον, με πρόσφατη επιστολή του (επισυνάπτεται) επισήμανε την ανάγκη όλοι οι αρμόδιοι φορείς να λάβουν, άμεσα, τα απαραίτητα μέτρα πρόληψης και να συνεργαστούν στα θέματα που άπτονται των αρμοδιοτήτων τους με τον Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Σχινιά που είναι υπεύθυνος για την εφαρμογή των διατάξεων του Π.Δ. (ΦΕΚ Δ’ 395) και του Κανονισμού Διοίκησης καθώς και για την εν γένει διοίκηση και διαχείριση του, βάσει του από 3-9-2002 Π.Δ. (ΦΕΚ 793/Δ’/13-9-2002).

Τονίζεται ότι στην Περιφέρεια Αττικής δεν εφησυχάζουμε αλλά εργαζόμαστε με συνέπεια και υπευθυνότητα για την προστασία των οικολογικά πολυτιμότερων περιοχών στην Αττική μας. Καλούμε όλους τους συναρμόδιους φορείς να προβούν εγκαίρως στις απαραίτητες ενέργειες πρόληψης ώστε να περιοριστούν, όσο είναι δυνατόν περισσότερο οι περιπτώσεις εκδήλωσης πυρκαγιάς τόσο στο πευκοδάσος του Σχινιά όσο και στις υπόλοιπες δασικές εκτάσεις της Ανατολικής Αττικής. Θεωρούμε απαραίτητη και επιδιώκουμε την διαρκή και έγκαιρη ανταλλαγή ενημέρωσης από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.
anatakti
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ