2020-06-05 11:52:31
Φωτογραφία για Πάτρα: Όταν η... μπακαλική πνίγει την ιατρική - Η παρέμβαση και δικαίωση Μαστοράκου
Απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας έρχεται να δικαιώσει τους συμβεβλημένους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ σχετικά με τον τρόπο εκκαθάρισης των αμοιβών τους που είχε εφαρμόσει ο Οργανισμός.

Η καθιέρωση του δειγματοληπτικού ελέγχου σε ποσοστό 5% των παραστατικών και η επιβολή του αποτελέσματος στο υπόλοιπο 95% που είχε εφαρμόσει ο ΕΟΠΥΥ επί διοικήσεως Σωτήρη Μπερσίμη, είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις και την παρέμβαση της προέδρου των γιατρών του ΕΟΠΥΥ και προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών Αννας Μαστοράκου. Επί της ουσίας περικόπτονταν οι αμοιβές του συνόλου των γιατρών με βάση τα ευρήματα του δειγματοληπτικού ελέγχου.

Η Ενωση των γιατρών ανέθεσε την υπόθεση στον νομικό της σύμβουλο Αχιλλέα Παπουτσάκη τα επιχειρήματα του οποίου έκανε ομόφωνα αποδεκτά το Συμβούλιο της Επικρατείας και έκρινε αντισυνταγματικό τον τρόπο εκκαθάρισης των αμοιβών των συμβεβλημένων γιατρών του Οργανισμού με δειγματοληπτικό έλεγχο 5% των παραστατικών.


«Ο τότε πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ Σωτήρης Μπερσίμης εφάρμοσε ένα στατιστικό εργαλείο και μέσω του δειγματοληπτικού ελέγχου επιχείρησε να ελέγξει τους γιατρούς του Οργανισμού. Δεν είναι όμως δυνατόν ό,τι συμβαίνει στο 5% των γιατρών να συμβαίνει και στο 95%. Προφανώς δεν ήταν ένα δίκαιο σύστημα και λειτουργούσε επιβαρυντικά για το σύνολο των συμβεβλημένων γιατρών» ανέφερε μιλώντας στην «Π» ο κ. Παπουτσάκης.

Ο ίδιος προσθέτει ότι στο πλαίσιο αυτού του τύπου ελέγχου είχαν συμβεί πολλά τραγελαφικά περιστατικά. «Ακυρώνονταν για παράδειγμα παραστατικά επειδή δεν φαίνονταν καλά η σφραγίδα του γιατρού ή δεν φαίνονταν καλά η υπογραφή του ασφαλισμένου. Για παράδειγμα, φέραμε στο δικαστήριο την περίπτωση γιατρού που έπρεπε να πάρει 2.000 (200 επισκέψεις επί 10 ευρώ) κι επειδή δεν βρήκαν σε τέσσερα παραστατικά επισκέψεων σφραγίδα έκοψαν 800 ευρώ αντί να κόψουν 40 ευρώ που αντιστοιχούσε στα τέσσερα παραστατικά» και προσθέτει ο κ. Παπουτσάκης:

«Ολα αυτά τα έλαβε υπ' όψιν του το ΣτΕ και στη νομολογία της κρίσης που θα έπρεπε η απόφαση να είναι υπέρ του κράτους, και αναγνώρισε τα συνταγματικά δικαιώματα των γιατρών και με την απόφασή του τους δικαίωσε. Αναγνώρισε ότι η δειγματοληπτική μέθοδος πάσχει, επειδή αφήνει εκτός ελέγχου το 95% των δαπανών και οι αμοιβές των γιατρών περικόπτονται βάσει στατιστικής πιθανολόγησης, χωρίς πραγματικό έλεγχο και εντοπισμένη τεκμηρίωση».

«Είναι μία δικαίωση των γιατρών έναντι ενός τρόπου ελέγχου τους που έχει δημιουργήσει σωρεία αδικιών εις βάρος τους» μας είπε η κ. Μαστοράκου προσθέτοντας:

«Οι γιατροί πλήρωσαν πολύ ακριβά αυτή την αδικία. Ενδεικτικά σας αναφέρω ότι ένα φυσικό παραστατικό έχει τη σφραγίδα του γιατρού και τις απαιτούμενες υπογραφές, οταν όμως σκανάρεται και υποβάλλεται δεν φαίνονται καθαρά με αποτέλεσμα ο ελεγκτής να ακυρώνει τα συγκεκριμένα παραστατικά. Πολλές φορές δε έχουν χαθεί τα φυσικά παραστατικά στις αποθήκες του ΕΟΠΥΥ με αποτέλεσμα να μην μπορούν να δικαιωθούν οι γιατροί. Ολη αυτή η κατάσταση έχει δημιουργήσει πολύ μεγάλη αγανάκτηση στους γιατρούς οι οποίοι πλέον δικαιώνονται από το ΣτΕ».

Η κ. Μαστοράκου τονίζει επίσης ότι η δικαστική αυτή εξέλιξη, που αναμένεται να ολοκληρωθεί από τη σχετική απόφαση της ολομέλειας του ΣτΕ, «μας οδηγεί στην επίσπευση της ψηφιοποίησης των διαδικασιών του ΕΟΠΥΥ με την επίλυση φυσικά και του θέματος της ψηφιακής υπογραφής του γιατρού και του ασφαλισμένου. Αυτό θα επιλύσει οριστικά το ζήτημα του ελέγχου των γιατρών».

Της ΜΑΡΙΝΑΣ ΡΙΖΟΓΙΑΝΝΗ - pelop.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ