2020-06-05 23:51:53
Φωτογραφία για «Η Τουρκία έχει εγκλωβιστεί σε στρατηγική σύγκρουσης» λέει καθηγητής Διεθνών Σχέσεων
“Έχουν σηκωθεί τόσο πολύ οι τόνοι, έχουν προαναγγελθεί τόσα πολλά πράγματα, που αναρωτιέμαι πόσο εύκολο είναι για την Τουρκία να κάνει πίσω” τόνισε ο Κώστας Υφαντής, Αναπληρωτής Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο

Εντοπίζοντας πλήρη στροφή στην στρατηγική της Τουρκίας τα τελευταία 2-3 χρόνια, “η Τουρκία έχει εγκλωβιστεί σε στρατηγική σύγκρουσης” σε σχέση με τον παρελθόν, κατά το οποίο η “Τουρκία ήθελε να πιέζει συνεχώς, να καταγράφονται οι θέσεις της”, αλλά να μην επιθυμεί στην πραγματικότητα την σύγκρουση

“Δυστυχώς, αν η Τουρκία θελήσει να λύσει τους λογαριασμούς της μαζί μας”, ή θα υποκύψουμε ή θα αντισταθούμε, επισήμανε ο κ. Υφαντής, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι εκτός από την στρατιωτική ισχύ, υπάρχουν ακόμη εργαλεία για την Ελλάδα, όπως μια συμφωνία με την Αίγυπτο.

“Αν είχαμε ένα χάρτη, θα βλέπαμε ότι μια οριοθέτηση Ελλάδας – Αιγύπτου καλύπτει το 90% του Τουρκολιβυκού Συμφώνου, το ακυρώνει στην πράξη” εξήγησε ο κ. Υφαντής, εστιάζοντας στην ανάγκη να “απονομιμοποιηθεί” διπλωματικά η τουρκική θέση.


Στο ίδιο πλαίσιο, “αυτό που επιχειρείται είναι μαι συμφωνία στο ανώτατο πολιτικό επίπεδο και μετά να αναλάβουν οι τεχνοκράτες με τους χάρτες” ανέφερε ο κ. Υφαντής σχετικά με το ενδεχόμενο μιας συμφωνίας Ελλάδας – Αιγύπτου.

Επιπλέον, “οι ελληνικές ηγεσίες συνολικά -και όχι μόνο η ελληνική κυβέρνηση- θα πρέπει να έχουν επεξεργαστεί λύσεις και πρωτοβουλίες, στις οποίες η Ελλάδα να είναι επισπεύδουσα για λύση με βάση το διεθνές δίκαιο” τόνισε ο κ. Υφαντής, ενώ συνέστησε για το ζήτημα της Αγιά Σοφιάς, να τίθεται ως ζήτημα παγκόσμιου πολιτισμού και όχι ως διμερές θέμα με την Ελλάδα.
anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ