2020-06-06 01:21:59
Φωτογραφία για Κορωνοϊός: Super-spreaders σε κλειστούς χώρους ευθύνονται για τα περισσότερα κρούσματα
ΝΕΑ ΕΡΕΥΝΑ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΙ

Oυρά Νοτιοκορεατών για τεστ ανίχνευσης του κορωνοϊού σε κτίριο όπου μολύνθηκαν δεκάδες εργαζόμενοι από ένα άτομο στη Σεούλ / Φωτογραφία: ΑΡ

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η παρουσία σε κλειστούς πολυσύχναστους χώρους φορέων του νέου κορωνοϊού που λειτουργούν ως “super spreader” μολύνοντας με τη σειρά τους δυσανάλογα μεγάλο αριθμό ανθρώπων είναι ο κύριος τρόπος εξάπλωσης του SARS-CoV-2, υποστηρίζει μια νέα έρευνα.

Ομάδα επιδημιολόγων στο Χονγκ Κονγκ διεπίστωσε ότι μόλις το 20% των κρουσμάτων που μελετήθηκαν εκεί ευθύνονταν για το 80% των μολύνσεων από τον φονικό κορωνοϊό, που έχει προκαλέσει μέχρι σήμερα τον θάνατο σχεδόν 390.000 ανθρώπων ανά την υφήλιο. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ακόμη ότι επτά στους δέκα φορείς δεν μόλυναν με τη σειρά τους κανένα άλλο άτομο και ότι όλα τα περιστατικά με τους “super-spreaders” σημειώθηκαν σε συναθροίσεις σε κλειστούς χώρους.


«Τα περιστατικά αυτά με τα υπερμολυσματικά άτομα συμβαίνουν συχνότερα απ’ ό,τι αναμέναμε και δεν μπορούν να εξηγηθούν ως τυχαία. Η συχνότητά τους είναι πέρα απ’ ό,τι θα μπορούσαμε να φανταστούμε», δήλωσε ο Μπεν Κάουλινγκ, ένας εκ των συντακτών της έρευνας σημειώνοντας ότι οι πληροφορίες αυτές μπορούν να βοηθήσουν τους αρμόδιους στη χάραξη κανόνων που θα συμβάλλουν στην ασφάλεια του κοινού. «Αν σταματήσουμε την μόλυνση από super-spreaders σε διάφορες εκδηλώσεις, θα επωφεληθούν οι περισσότεροι άνθρωποι», πρόσθεσε.

Η παρουσία υπερμολυσματικών ατόμων σε εκδηλώσεις σε κλειστούς χώρους ευθύνεται για τα περισσότερα κρούσματα

Υπερμολυσματικά άτομα που βρέθηκαν σε εκδηλώσεις σε κλειστούς χώρους ανά την υφήλιο προκάλεσαν ταχύτατη εξάπλωση του νέου κορωνοϊού: ένα μέλος χριστιανικής αίρεσης στη Νότια Κορέα μόλυνε δεκάδες άλλα άτομα στη διάρκεια λειτουργίας τον περασμένο Φεβρουάριο, ένας τραγουδιστής μόλυνε 53 άτομα σε μια πρόβα χορωδίας έναν μήνα αργότερα στην Ουάσιγκτον κι ένας δικηγόρος στη Νέα Υόρκη μετέδωσε την Covid-19 σε πάνω από εκατό άτομα.

Η έρευνα εστιάστηκε σε πάνω από 1.000 κρούσματα του κορωνοϊού από τις 23 Ιανουαρίου μέχρι τις 28 Απριλίου στο Χονγκ Κονγκ, που έχει στο μεταξύ χαλαρώσει τους περιορισμούς στις μετακινήσεις. Κι όπως ανακάλυψαν οι επιστήμονες, ο κύριος τρόπος εξάπλωσης της Covid-19 στην πόλη ήταν εκδηλώσεις, όπου παρέστησαν “super spreaders” - άτομα που μολύνουν συγκριτικά πολύ περισσότερους ανθρώπους απ’ ό,τι ο μέσος φορέας (δηλαδή κάπου 2 με 2,5)-. Στις περιπτώσεις αυτές στο Χονγκ Κονγκ ένα άτομο μόλυνε τουλάχιστον τρεις φορές περισσότερους ανθρώπους σε γάμους, μπαρ και άλλες εκδηλώσεις στη συνοικία Λαν Κουάι Φονγκ.

Ο κανόνας 80-20

O Kάουλινγκ σε άρθρο του στους New York Times σημείωσε ότι τα αποτελέσματα της έρευνας στο Χονγκ Κονγκ έχουν ευρύτερο αντίκτυπο. Το έχουν δείξει, άλλωστε και άλλες μελέτες, όπως μία που διεξήχθη το 2011 και ανακάλυψε ότι το 20% του πληθυσμού ευθυνόταν για το 80% των μολύνσεων από πολλές ασθένειες περιλαμβανομένης της ελονοσίας. Στους ειδικούς είναι γνωστός ως ο «κανόνας 80-20».

Ορισμένοι επιστήμονες θεωρούν ότι η αναλογία αυτή μπορεί να είναι ακόμη μικρότερη. Σύμφωνα με υπολογιστικό μοντέλο ερευνητών της Σχολής Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου μόνον το 10% των κρουσμάτων του κορωνοϊού ευθύνεται για το 80% όλων των μολύνσεων παγκοσμίως. Μια άλλη προκαταρκτική έρευνα που εξέτασε πάνω από 200 κρούσματα του κορωνοϊού στο Ισραήλ, ανακάλυψε ότι 1%-10% των κρουσμάτων συνδέονταν με το 80% των μολύνσεων.

Ποιοι χώροι ευνοούν περισσότερο τη μόλυνση λόγω της παρουσίας “super spreaders”

Οι εκδηλώσεις στις οποίες διαπιστώθηκε μόλυνση πολλών ατόμων από έναν υπερμολυσματικό φορέα έχουν ορισμένα κοινά χαρακτηριστικά: αφορούσαν σε συναθροίσεις σε κλειστούς χώρους πολλών ατόμων από διαφορετικά νοικοκυριά που ήλθαν σε στενή, παρατεταμένη επαφή, όπως για παράδειγμα σε μια περίπτωση στο Αρκάνσας των ΗΠΑ, όπου ένας ασυμπτωματικός πάστορας κι η γυναίκα του παρέστησαν σε έναν κύκλο μελέτης της Αγίας Γραφής και μόλυναν εν αγνοία τους 35 από τους 92 παριστάμενους.

Αλλά και τα γραφεία και τα εστιατόρια μπορούν να εξελιχθούν σε εκκολαπτήρια του κορωνοϊού. Σε ένα τηλεφωνικό κέντρο στη Σεούλ ένα υπερμολυσματικό άτομο μόλυνε δεκάδες συναδέλφους του, που εργάζονταν στον ίδιο όροφο και σχεδόν όλοι στο ίδιο τμήμα. Έρευνες έχουν δείξει κατ’ επανάληψη ότι ο κίνδυνος εξάπλωσης του SARS-CoV-2 είναι υψηλότερος σε εσωτερικούς, όχι καλά αεριζόμενους χώρους, όπου έρχονται σε παρατεταμένη επαφή πολλά άτομα.

«Το φθινόπωρο θα είμαστε σε πολύ καλύτερη θέση να αντιμετωπίσουμε το δεύτερο κύμα. Οι γνώσεις αυτές μας δίνουν την ευκαιρία να λάβουμε πιο στοχευμένα μέτρα χωρίς να προχωρήσουμε σε πλήρες lockdown», λέει ο Κάουλινγκ σημειώνοντας ότι εκείνο που πρέπει να κάνουν οι Αρχές είναι να εστιάσουν την προσοχή τους στις εκδηλώσεις όπου ένας super spreader μπορεί να διασπείρει τον κορωνοϊό σε πάρα πολλά άτομα.

Πηγή: iefimerida.gr - https://www.iefimerida.gr/ygeia/koronoios-super-spreaders-kleistoys-horoys-polla-kroysmata
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ