2020-06-06 21:55:14
Φωτογραφία για Νίκη Ερντογάν στη Λιβύη
Ο Χαφτάρ απεδέχθη τη διαμεσολάβηση της Αιγύπτου για ειρήνευση, μετά την ήττα του

Η επέμβαση της Τουρκίας που έκανε τη διαφορά εις βάρος του Χάφταρ αλλά και οι διαφορές του με τον σύμμαχό του Πρόεδρο της λιβυκής Βουλής στάθηκαν μοιραίες - Αναμένονται πτωτικές τάσεις στην αγορά πετρελαίου αν απελευθερωθεί η παραγωγή

Ο «ισχυρός της Λιβύης» Χαλίφα Χαφτάρ αποδέχθηκε την εκεχειρία που προώθησε η Αίγυπτος σε μια πολιτική πρωτοβουλία για τον τερματισμό του πολέμου που ξεκίνησε πριν από περισσότερο από ένα χρόνο, όταν ο Χαφτάρ ξεκίνησε την εκστρατεία κατάληψης της Τρίπολης.

Η εξέλιξη ανακοινώθηκε το Σάββατο σε τελετή στο Κάιρο στην οποία παραβρέθηκαν ο Χαφτάρ, ο Πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ Ελ-Σίσι και ο πρόεδρος του κοινοβουλίου της Λιβύης Αγκουίλεχ Σάλεχ.

Η ειρηνευτική πρωτοβουλία έρχεται μετά την ολοκήρωση ενός γύρου συναντήσεων στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα και μια ημέρα αφότου δυνάμεις που υποστηρίζουν την κυβέρνηση του Σάρατζ στην Τρίπολη ανακατέλαβαν και τα υπόλοιπα προπύργια του Χάφταρ στη δυτική Λιβύη, νικώντας τον αυτοαποκαλούμενο Λιβυκό Εθνικό Στρατό του (LNA).


Το LNA εξακολουθεί να ελέγχει την ανατολή και το νότο του πλούσιου σε πετρέλαιακά κοιτάσματα κράτους της Βόρειας Αφρικής. Ο Χαφτάρ στηρίζεται από την Αίγυπτο, τη Ρωσία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Δεν ήταν αμέσως σαφές εάν η Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας που εδρεύει στην Τρίπολη θα συμφωνήσει με την κατάπαυση του πυρός, για την οποία ο αιγύπτιος Πρόεδρος είπε πως θα ξεκινήσει τη Δευτέρα.

Οι δυνάμεις της έφτασαν στα περίχωρα της κεντρικής παράκτιας πόλης Σύρτη το Σάββατο, και δήλωσαν ότι σκοπεύουν να ανακαταλάβουν και τη βάση Γιουφρα του Χαφτάρ στην κεντρική Λιβύη. Ωστόσο, η πλευρά Σάρατζ (στη φωτό με τον Ερντογάν) έχει πει πως δεσμεύεται από συνομιλίες για κατάπαυση του πυρός που υποστηρίζονται από τα Ηνωμένα Έθνη

Λιβυκό Πετρέλαιο στις αγορές; Πάνω που ΟΠΕΚ μειώνει την προσφορά Η κατάπαυση του πυρός θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για μεγαλύτερη παραγωγή πετρελαίου στη Λιβύη, η οποία διαθέτει τα μεγαλύτερα αποθέματα της Αφρικής.

Η παραγωγή έχει μειωθεί πάνω από 1 εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα από τότε που οι υποστηρικτές του Haftar αποκλείουν τις εγκαταστάσεις στα ανατολικά στα μέσα Ιανουαρίου, μια κίνηση που είχε το ακούσιο αποτέλεσμα να βοηθήσει τον ΟΠΕΚ και να ισορροπήσει την αγορά. Σήμερα ο ΟΠΕΚ ανακοίνωσε παράταση για μειωμένη προσφορά πετρελαίου

Μια στρατηγικής σημασία βαλβίδα η οποία ελέγχει τη ροή του αγωγού που συνδέει την περιοχή με τα σημαντικότερα κοιτάσματα της Λιβύης, τη Σαράρα, άνοιξε ξανά την Παρασκευή. Ωστόσο, το πεδίο παραμένει κλειστό και δεν είναι σαφές πότε θα μπορούσε να ξεκινήσει ξανά η άντληση.

Θέλουν τον Χαφταρ εκτός παιχνιδιού

Ένας σύμβουλος της κυβέρνησης που εδρεύει στην Τρίπολη επανέλαβε την επίσημη θέση ότι ο Χαφτάρ δεν μπορεί να είναι μέρος μιας πολιτικής λύσης μετά τη σύγκρουση. Ο αξιωματούχος είπε ότι το GNA ασκεί εξουσία σε όλα τα εδάφη της Λιβύης.

«Δεν υπάρχει προθεσμία σαφής προθεσμία για την επίτευξη σταθερότητας και απόλυτου ελέγχου επί του εδάφους της Λιβύης και ελπίζουμε να επιτύχουμε αυτόν τον στόχο χωρίς να χρειαστεί να επεκτείνουμε τις στρατιωτικές επιχειρήσεις», είπε σε δήλωσή του ο Μοχάμπαντ Αλι Αμπντάλα, σύμβουλος της GNA για αμερικανικές υποθέσεις.

Οι συνομιλίες μεταξύ των πλευρών είναι απίθανο έως ότου σταθεροποιηθούν οι μπροστινές γραμμές του GNA και «αυτό είναι πιθανό να συμβεί μόνο εάν υπάρχει ισχυρός αποτρεπτικός παράγοντας για περαιτέρω πρόοδο, με τη μορφή αεροπορικών επιθέσεων από τη Ρωσία, την Αίγυπτο ή τα ΗΑΕ», σύμφωνα με τον Βόλφραμ Λάχερ, ειδικό στη Λιβύη για το γερμανικό think tank SWP.

Πώς λύγισε τελικά ο Χαφτάρ

Ο Χαφτάρ έχει αντισταθεί σε προηγούμενες μακροχρόνιες εκεχειρίες, αρνούμενος να υπογράψει συμφωνία τον Ιανουάριο σε συνάντηση που διοργανώθηκε από τη Ρωσία.

Όμως, η ήττα του στα δυτικά από τις κυβερνητικές δυνάμεις της Λιβύης που υποστηρίζονται από την Τουρκία τον εξανάγκασε να αποδεχτεί την πολιτική πρωτοβουλία που πρότεινε ο Σάλεχ, του οποίου το κοινοβούλιο με έδρα την Ανατολή είναι σύμμαχος του Χαφτάρ. Ο Σάλεχ είχε αντιταχθεί σε μια προσπάθεια του Χαφτάρ τον περασμένο μήνα να αναλάβει τον απόλυτο έλεγχο της ανατολής, διευρύνοντας τη διαφορά μεταξύ των δύο. Η Αίγυπτος είχε μεσολαβήσει συμφωνία μεταξύ τους την περασμένη εβδομάδα.

Η πρωτοβουλία του Σάλεχ περιγράφει ένα μικρότερο προεδρικό συμβούλιο στην Τρίπολη που θα αντικαταστήσει το εκτεταμένης σύνθεσης που επιθυμεί Φαγιέζ Σαρράτζ. Ο Χατάρ είπε το Σάββατο ότι επιδιώκει τη Λιβύη με όλα τα θεσμικά της όργανα ενωμένα.

Οι δυνάμεις του Χαφτάρ, υποστηριζόμενοι από περισσότερους από 1.000 Ρώσους μισθοφόρους, φάνηκαν έτοιμοι να καταλάβουν την πρωτεύουσα πριν από την τουρκική στρατιωτική παρέμβαση τους ανέτρεψε τους τελευταίους δύο μήνες. Άραβες και Ευρωπαίοι διπλωμάτες εξέφρασαν ανησυχία ότι η χώρα θα χωριστεί σε μια τουρκική κυριαρχία δυτική και μια ρωσική κυριαρχία ανατολικά, όπου οι ΗΠΑ αναφέρουν ότι η Μόσχα έστειλε έναν στόλο μαχητών για να υποστηρίξει τους μισθοφόρους και το LNA.
anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ