2020-06-08 16:10:15
Φωτογραφία για Μπρίστολ: Διαδηλωτές γκρέμισαν και πέταξαν στο ποτάμι άγαλμα δουλεμπόρου του 17ου αιώνα!
Πρωτοφανείς εικόνες στο Μπρίστολ της Αγγλίας, με εξαγριωμένους διαδηλωτές να γκρεμίζουν άγαλμα εμπόρου σκλάβων του 17ου αιώνα και να το πετούν στο ποτάμι!

Έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε τέτοιες εικόνες, και στο μακρινό και στο πιο πρόσφατο παρελθόν, όταν πέφτουν καθεστώτα σε χώρες.

Να, όμως, που το 2020 τις είδαμε και για έναν τελείως, μα τελείως διαφορετικό λόγο...

Στο Μπρίστολ της Αγγλίας και ενώ το κύμα διαδηλώσεων με κεντρικό σύνθημα το "Black Lives Matters"' έχει πάρει διαστάσεις και στη Βρετανία, εξαγριωμένοι διαδηλωτές, κάτοικοι, πιθανότατα, της πόλης, γκρέμισαν και πέταξαν στο ποτάμι το άγαλμα του Έντουαρντ Κόλστον, ενός εμπόρου σκλάβων του 17ου αιώνα, ο οποίος είχε γεννηθεί εκεί!

Γιατί του είχαν στήσει άγαλμα;

Τώρα, θα αναρωτηθείτε, γιατί του έστησαν άγαλμα, ενώ ήταν έμπορος σκλάβων, είναι ένα εύλογο ερώτημα...

Ο Κόλστον, που γεννήθηκε στο Μπρίστολ στις 2 Νοεμβρίου του 1636 και πέθανε στις 11 Οκτωβρίου του 1721, περιγράφεται ως «έμπορος, φιλάνθρωπος και έμπορος σκλάβων». Καταλαβαίνει κανείς πως οι προσδιορισμοί είναι λίγο «άκυροι». Δεν γίνεται, δηλαδή, να είσαι φιλάνθρωπος, αλλά να πουλάς και ανθρώπους στα σκλαβοπάζαρα.

Στο Μπρίστολ, πάντως, υπήρξε βουλευτής και ιδρυτής σχολείων, νοσοκομείων και εκκλησιών -από τα κέρδη, προφανώς, που του εξασφάλιζε το εμπόριο σκλάβων- ενώ το όνομά του έχει δοθεί σε δρόμους και σχολεία της πόλης.
anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ