2020-06-09 15:47:19
Φωτογραφία για Νέο προκλητικό σόου Ερντογάν με χάρτες - «Κόκκινη γραμμή» για την Ελλάδα η υφαλοκρηπίδα
Μήνυμα αποφασιστικότητας από την κυβέρνηση - Η Ελλάδα δεν προκαλεί, αλλά δεν θα κάνει πίσω στις παράλογες επιδιώξεις του Ερντογάν και θα αντιμετωπίσει όλες τις προκλήσεις με σταθερότητα και προσήλωση στο Διεθνές Δίκαιο

Την πόρτα του φρενοκομείου απειλεί να ανοίξει ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος προχώρησε αιφνιδιαστικά στη δημοσίευση αιτήσεων για να χορηγηθούν στην τουρκική κρατική εταιρεία πετρελαίων άδειες ερευνών σε 24 περιοχές ελληνικής υφαλοκρηπίδας στη Ρόδο, στην Κάρπαθο, στην Κάσο και στην Κρήτη.

«Δεν μπορούμε να εκχωρήσουμε υφαλοκρηπίδα εκεί», ξεκαθάρισε ανώτατος κυβερνητικός παράγοντας, οριοθετώντας με προσεκτικό τρόπο την τελευταία διάταξη άμυνας της ελληνικής κυβέρνησης και αποφεύγοντας επιμελώς να χρησιμοποιήσει τον όρο «κόκκινη γραμμή».

«Η χώρα θα αντιμετωπίσει όλες τις προκλήσεις με σταθερότητα, αυτοπεποίθηση και πάντα με προσήλωση στο Διεθνές Δίκαιο», προειδοποίησε δημοσίως ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ξεκαθαρίζοντας ότι η Ελλάδα ούτε επιθυμεί ούτε τροφοδοτεί την ένταση.


Σε επιστολές προς την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ από 3 Ιουνίου 2020, ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθαρίζει ότι ενδεχόμενο κλιμάκωσης από πλευράς της Τουρκίας δεν θα οδηγήσει απλώς σε ελληνοτουρκική κρίση, αλλά θα επιφέρει ρήξη στις σχέσεις της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση, με ό,τι αυτό συνεπάγεται στο επίπεδο της ευρωτουρκικής συνεργασίας και της οικονομικής βοήθειας που διοχετεύουν οι Βρυξέλλες στην Αγκυρα μέσω χρηματοδοτικών πρωτοκόλλων.

«Η Ελλάδα ήταν και παραμένει απολύτως προετοιμασμένη για να αντιμετωπίσει και αυτή την πρόκληση, εφόσον η Τουρκία αποφασίσει τελικά να την υλοποιήσει», επισήμανε με δήλωσή του και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας παρέπεμψε στον τρόπο αντίδρασης κατά τη διάρκεια της οργανωμένης απόπειρας παραβίασης των ελληνικών συνόρων στον Εβρο από δεκάδες χιλιάδες παράνομους μετανάστες. «Η Ελλάδα δεν παρακολουθεί, ενίοτε δείχνει και τα δόντια της», υπογράμμισε ο κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος.

«Δεν πάμε καλά»

Τα μηνύματα που εκπέμπουν δημοσίως οι Τούρκοι το τελευταίο 15ήμερο είναι αντιφατικά και άκρως ανησυχητικά. Από τα μέσα και μέχρι τα τέλη Μαΐου συνεργάτες του πρωθυπουργού αξιολογούσαν με θετικό πρίσμα τη μείωση του αριθμού των παραβιάσεων του ελληνικού εναέριου χώρου στο Αιγαίο και τον μηδενισμό των υπερπτήσεων τουρκικών F-16 πάνω από ελληνικά νησιά.

Στην ελληνική κυβέρνηση είχαν αρχίσει να δημιουργούνται ελπίδες για το ενδεχόμενο να δρομολογηθούν προκαταρκτικές συζητήσεις με την Τουρκία μέσω άτυπων διαύλων επικοινωνίας -των λεγόμενων back channels-, αφού θα είχε προηγηθεί αποκλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας.

«Πού θέλουμε να βάλουμε το όριο;» είπε στο «ΘΕΜΑ» κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος παροτρύνοντας για ψύχραιμη καταγραφή των καθημερινών περιστατικών ώστε να μην πυροδοτούνται καταστάσεις που στην πραγματικότητα είναι ελεγχόμενες. Κι ενώ η κατάσταση στα Ελληνοτουρκικά παρέπεμπε στη σκηνή από την ταινία «Το κυνήγι του Κόκκινου Οκτώβρη», όπου οι εγκλωβισμένοι στο πυρηνοκίνητο ρωσικό υποβρύχιο προσπαθούσαν να διαπιστώσουν αν υπάρχουν ίχνη ζωής, ερμηνεύοντας τους ήχους που μεταδίδονταν μέσω των τορπιλοσωλήνων, η... αναζωπύρωση της πυρκαγιάς για την οποία πολλοί ανησυχούσαν ήρθε.

Τη Δευτέρα 1 Ιουνίου η τουρκική κρατική εταιρεία πετρελαίων ΤΡΑΟ ζήτησε άδεια (από την τουρκική γενική διεύθυνση μεταλλίων και πετρελαίου) για έρευνες υδρογονανθράκων στη θαλάσσια περιοχή που ξεκινά από το όριο των ελληνικών χωρικών υδάτων νότια του Καστελόριζου, διέρχεται ανοιχτά της Καρπάθου και της Κάσου και εκτείνεται νοτιοδυτικά μέχρι το ανατολικότερο σημείο της Κρήτης, περνώντας ξυστά από την ελληνική αιγιαλίτιδα ζώνη των 6 ναυτικών μιλίων.

Πρόκειται για μια περιοχή την οποία το καθεστώς Ερντογάν είχε σημαδέψει σε χάρτες ως ανήκουσα σε τουρκική υφαλοκρηπίδα από την 1 Σεπτεμβρίου του 2019. Την ημέρα εκείνη ο πρόεδρος της Τουρκίας είχε φωτογραφηθεί μπροστά από τον χάρτη της υποτιθέμενης «Γαλάζιας Πατρίδας» των γειτόνων, που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει στο νοτιοδυτικότερο τμήμα του την περιοχή ανάμεσα σε Ρόδο - Κάρπαθο - Κάσο και Κρήτη, την οποία η Αγκυρα έχει χωρίσει σε 24 οικόπεδα.

«Εγώ δεν θα το έπαιρνα στα σοβαρά», ήταν η αντίδραση του πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ, όταν η ελληνική διπλωματία είχε διαμαρτυρηθεί τον Σεπτέμβριο του 2019 για τη φωτογραφία του κ. Ερντογάν με φόντο τον χάρτη με το μισό Αιγαίο υπό τουρκική κυριαρχία, εικόνα την οποία επανέλαβε το βράδυ της Κυριακής στη συνέντευξή του στο TRT στην οποία προχώρησε σε νέες απειλές...
anatakti
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ