2020-06-09 23:53:00
Φωτογραφία για Δείτε θαμμένη πόλη που ανακαλύφθηκε στα προάστια της Ρώμης
Η λεπτομερής σάρωση της πόλης Falerii Novi, μόλις πάνω από 30 μίλια (50 χλμ.) Βόρεια της Ρώμης, αποκάλυψε τη διάταξη του υδάτινου συστήματος της πόλης, προσφέροντας νέες

ενδείξεις για το πώς σχεδιάστηκε

Οι αρχαιολόγοι χαρτογράφησαν μια πλήρη ρωμαϊκή πόλη για πρώτη φορά χρησιμοποιώντας ραντάρ που διεισδύει στο έδαφος, αποκαλύπτοντας εξαιρετικά λεπτομερείς εικόνες που θα μπορούσαν να φέρουν επανάσταση στην κατανόηση των επιστημόνων σχετικά με το πώς λειτουργούσαν τα αρχαία ευρήματα.

Εκτός από ένα λουτρό, ένα θέατρο, καταστήματα και αρκετούς ναούς, η ομάδα από το πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ και της Γάνδης ανακάλυψε ένα μεγάλο δημόσιο μνημείο ενός είδους που δεν έχει ξαναδεί ποτέ, το οποίο μπορεί να σχετίζεται με τις θρησκευτικές πρακτικές των ανθρώπων που ζούσαν στο περιοχή πριν από τους Ρωμαίους.

Η λεπτομερής σάρωση της πόλης Falerii Novi, μόλις πάνω από 30 μίλια (50 χλμ.) Βόρεια της Ρώμης, αποκάλυψε τη διάταξη του υδάτινου συστήματος της πόλης, προσφέροντας νέες ενδείξεις για το πώς σχεδιάστηκε, όπως αναφέρει ο Guardian.


Επιπλέον, οι ειδικοί λένε ότι η έρευνά τους αποκαλύπτει στοιχεία για μια διαδρομή γύρω από τα περίχωρα της πόλης που πιθανότατα χρησιμοποιήθηκε ως θρησκευτικός τόπος λατρείας και η οποία ήταν απίθανο να αποκαλυφθεί μόνο από μία ανασκαφή.

«Αν σας ενδιαφέρει η Ρωμαϊκή αυτοκρατορία, οι πόλεις είναι απολύτως κρίσιμες, γιατί έτσι λειτουργούσε η Ρωμαϊκή αυτοκρατορία – όλες οι διαδικασίες ήταν στις τοπικές πόλεις», δήλωσε ο Μάρτιν Μίλετ, καθηγητής κλασικής αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Cambridge.

«Τα περισσότερα από αυτά που έχουμε, εκτός από μνημεία όπως η Πομπηία, είναι μικρά κομμάτια. Μπορείτε να σκάψετε μια τάφρο και να πάρετε λίγες πληροφορίες, αλλά είναι πολύ δύσκολο να δείτε πώς λειτουργούν συνολικά. Αυτό που κάνει η τηλεπισκόπηση είναι να μας επιτρέψει να δούμε πολύ μεγάλους, πλήρεις ιστότοπους και να δούμε λεπτομερώς τη δομή αυτών των πόλεων χωρίς να σκάψουμε μια τρύπα» πρόσθεσε.

Μια πόλη σαν το Falerii Novi με τείχη, η οποία καταλήφθηκε για πρώτη φορά το 241 π.Χ., επέζησε έως περίπου το 700 μ.Χ., αλλά πολύ λίγα ερείπια παραμένουν ορατά σήμερα πάνω από το έδαφος.

Στην ουσία, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ και το Πανεπιστήμιο της Γάνδης στο Βέλγιο χρησιμοποίησαν ραντάρ και δορυφορική πλοήγηση εδάφους για να δημιουργήσουν εξελιγμένες τρισδιάστατες εικόνες της κάποτε χαμένης πόλης.

Ήταν επίσης η πρώτη φορά που η τεχνολογία ραντάρ που διεισδύει στο έδαφος χρησιμοποιήθηκε για να χαρτογραφήσει μια ολόκληρη πόλη.

Οι παραδοσιακές ανασκαφές και οι τεχνικές χαρτογράφησης 2D, όπως η μαγνητομετρία, παρείχαν φυσικά πολλές ενδείξεις για το πώς έμοιαζαν οι ρωμαϊκές πόλεις, αλλά δεν είναι σε θέση να δείξουν από ψηλά την εικόνα.

Η χαρτογράφηση GPR αποκάλυψε επίσης ένα πολύπλοκο σύστημα σωλήνων νερού που δεν είναι πολύ διαφορετικό από εκείνο στις σύγχρονες πόλεις.

Το GPR θα μπορούσε να βοηθήσει τους ερευνητές να χαρτογραφήσουν μια σειρά από άλλες αρχαίες πόλεις, χωρίς να χρειάζεται να σκάψουν πεδία ή να διαταράξουν αστικές κατασκευές που έχουν χτιστεί πάνω τους.

«Οι πόλεις ήταν απαραίτητες για τον τρόπο [που η Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία λειτούργησε], αλλά ο αριθμός των πόλεων που κατανοούμε πλήρως, μετριέται στα δάχτυλα του ενός χεριού», δήλωσε ο Μίλετ.

Είπε ότι η νέα τεχνική θα μπορούσε επίσης να χρησιμοποιηθεί για την εξέταση μεγαλύτερων τοποθεσιών όπως η Μίλητος στην Τουρκία, η Νικόπολη στην Ελλάδα ή η Κυρήνη στη Λιβύη.
anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ