2020-06-13 12:48:08
Φωτογραφία για Κορωνοϊός: Ανησυχία για την «έκρηξη» των κρουσμάτων - Πάνω από 200 τον Ιούνιο - «Μπούσουλας» για τοπικά «lockdown» ο Εχίνος
Παναγιώτα Καρλατήρα - ΙΑΤROPEDIA

Σε εγρήγορση βρίσκονται οι επιστημονικές και υγειονομικές αρχές της χώρας, παρακολουθώντας την αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων κορωνοϊού, αλλά και την εξέλιξη της τοπικής επιδημικής έξαρσης στην περιοχή της Ξάνθης

Από την αρχή του Ιουνίου έχουν καταγραφεί πάνω από 200 κρούσματα -μάλιστα τις τρεις προηγούμενες ημέρες καταγράφονταν 20 κρούσματα την ημέρα- και σημαντικός αριθμός εξ αυτών εντοπίζονται στη βόρεια Ελλάδα.

Ωστόσο, εγρήγορση χαρακτηρίζει και τους αρμόδιους υπουργούς Υγείας και Τουρισμού, Βασίλη Κικίλια και Χάρη Θεοχάρη, οι οποίοι, εν όψει της επανεκκίνησης του τουρισμού, παρουσίασαν χθες το Σχέδιο Υγείας για τα νησιά, που έχει ως στόχο την υγειονομική θωράκιση έναντι του κορωνοϊού και της λοίμωξης Covid-19 που προκαλεί, και συνεπώς την ασφάλεια κατοίκων και επισκεπτών.

Το Σχέδιο βασίζεται στους εξής άξονες: την ενίσχυση με ανθρώπινο δυναμικό και με μέσα ατομικής προστασίας, τη διασύνδεση των δομών υγείας των νησιών με νοσοκομεία αναφοράς για Covid-19, την πρόσβαση σε τεστ και τέλος την ενδυνάμωση του συστήματος αεροδιακομιδών.


Η υγειονομική θωράκιση της νησιωτικής Ελλάδας βρίσκεται σε εξέλιξη τις τελευταίες εβδομάδες, μετά την άρση των μέτρων και την απόφαση να ανοίξουν οι πύλες εισόδου της χώρας το επόμενο διάστημα και σε τουριστες. Το Σχέδιο εχει εκπονηθεί με προσοχή και στόχευση στην κάλυψη των αναγκών των κατοίκων και των τουριστών.

Ένα άλλο κρίσιμο σχέδιο, αλλά διαφορετικού περιεχομένου και σκοπού, ξεδιπλώθηκε τα δύο προηγούμενα 24ωρα στην περιοχή της Ξάνθης, με την εφαρμογή σειράς περιοριστικών μέτρων και lockdown στον Εχίνο, σημειωτέον για δευτερη φορά. Ο αριθμός των κρουσμάτων ειναι περίπου 70, εκ των οποίων τα μισά αφορούν άτομα χωρίς συμπτωματολογία -γεγονός που προκαλεί ευλόγως ακόμη μεγαλυτερη ανησυχία στους ειδικούς, με δεδομένη τη χαλαρότητα στην τήρηση των μέτρων απόστασης, προστασίας, υγιεινής που επικρατεί στους πολίτες.

Είναι ενδεικτικό ότι από τα 20 χθεσινά κρούσματα που ανακοινώθηκαν από τον ΕΟΔΥ, τα επτά ήταν στον Εχίνο και ένα στην Ξάνθη, αποδεικνύοντας τα αυξημένα επίπεδα ιικού φορτίου στην περιοχή. Με αφορμή αυτά, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας επέβαλε νέο lockdown στην περιοχή, ωστόσο η είδηση αυτή δεν έγινε δεκτή με ευχαρίστηση από τους κατοίκους.

Ωστόσο, όπως έχουν επανειλλημένα οι ειδικοί τοσο της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας όσο και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, η απάντηση στις τοπικές εξάρσεις της επιδημίας θα ειναι οι τοπικού χαρακτήρα περιορισμοί. Όπως διαφαίνεται, τα μέτρα που ελήφθησαν στην περιφερειακή ενότητα Ξάνθης, οι παρεμβάσεις γενικά και ειδικότερα όπως στον Δήμο Μύκης και ιδιως στον Εχίνο, θα αποτελέσουν τον "μπούσουλα" και για άλλες περιοχές, όταν πιθανόν καταγράφουν εξάρσεις του νέου κορωνοϊού.

Το Σχέδιο Υγείας για τα νησιά

Με τη νησιωτική χώρα να ετοιμάζεται να ανοίξει τις πύλες της σε επιςκέπτες, αλλά και με τις δομές υγείας να είναι γενικώς περιορισμένων δυνατοτήτων και μέσων, το Σχέδιο Υγείας για τα νησιά που εκπόνησε το υπουργείο Υγείας ήταν μονόδρομος.

Ο βασικός πυλώνας του είναι η διασύνδεση όλων των δομών υγείας των νησιών, περιφερειακά ιατρεία, Κέντρα Υγείας, νοςοκομεία, με νοσοκομεία που διαθέτουν κλίνες Covid-19 στη νησιωτική χώρα αλλα και με νοσοκομεία αναφοράς της ηπειρωτικής Ελλάδας. Πάνω σε αυτη τη διασύνδεση θα αντιμετωπίζονται τα περιστατικά, είτε ύποπτα ειτε επιβεβαιωμένα που πιθανόν θα χρειαστούν νοσηλεία.

Ένα περιστατικό στη Λέρο, για παράδειγμα, θα μπορεί να διακομίζεται στο νοσοκομείο Σάμου, αλλά αναλόγως με τη σοβαρότητα της κατάςταςης που θα αξιολογείται κατά περίπτωςη θα μπορεί να διακομισθεί και σε νοσοκομείο αναφοράς της Αθήνας. Αντίστοιχα, ασθενείς από τη Θάσο και τη Σαμοθράκη θα μεταφέρονται στο νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, ή από μικρά νησιά όπως η Σίκινος και η Ιος στη Σαντορίνη, ειτε για να νοσηλευτούν στο νοσοκομείο του νησιού ειτε για να διακομιστούν απο κει σε αλλο μεγαλύτερο νοσοκομείο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε χθες ο κ. Κικίλιας, σήμερα υπάρχουν διαθέσιμες 446 απλές κλίνες νοσηλείας Covid-19. Εάν απαιτηθεί μπορούν να αυξηθούν στις 694. Παράλληλα, έχουν δεσμευτεί 18 κλίνες ΜΕΘ αποκλειστικά για νοσηλεία περιστατικών κορονοϊού. Οι κλίνες ΜΕΘ Covid-19 θα χρησιμοποιούνται μέχρι την εξασφάλιση της διακομιδής των ασθενών στα κέντρα αναφοράς, όπως εξήγησε ο υπουργός Υγείας.

Ολες οι δομές Υγείας ενισχύονται με το απαραίτητο προσωπικό. Εχουν ήδη τοποθετηθεί 687 υγειονομικοί στα νησιά, κι έχουν εγκριθεί 1.100 προσλήψεις. Ωστόσο, εφόςον παραστεί έκτακτη ανάγκη θα ενεργοποιηθούν γιατροί συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ και για κατ’ οίκον επισκέψεις και 600 γιατροί με μπλοκάκι και αμοιβή 2.000 ευρώ.

Το παραπάνω μοντέλο θα πλαισιώνεται από ενισχυμένο σύστημα διακομιδών και πρόγραμμα ελέγχου των κατοίκων και των επισκεπτών. Οι διακομιδές θα πραγματοποιούνται με πλωτά ή εναέρια μέσα, καθώς και συνδυασμού των δύο. Πλέον το ΕΚΑΒ διαθέτει συνολικά έντεκα κάψουλες για τη διακομιδή των ύποπτων ή επιβεβαιωμένων περιστατικών Covid-19.

Δύο μεγάλοι μοριακοί αναλυτές θα τοποθετηθούν στη Σύρο και τη Ρόδο και θα έχουν τη δυνατότητα να πραγματοποιούν έως και 500 τεστ την ημέρα. Μικρότεροι αναλυτές αναμένεται να τοποθετηθούν σε διάφορα νησιά. Ήδη, 13 νησιά έχουν εγκατεστημένα τέτοια μηχανήματα (Μυτιλήνη, Σάμος, Χίος, Κέρκυρα, Πάρος, Αντίπαρος, Σύρος, Νάξος, Σαντορίνη, Ρόδος, Κως, Λέρος και Κάλυμνος). Η εγκατάσταση τοποθέτησης μικρών μηχανημάτων σχεδιάζεται ακόμη για τα εξής νησιά: Μύκονος, Ζάκυνθος, Κέρκυρα, Κύθηρα, Λήμνος, Σκιάθος, Κεφαλονιά, Κάρπαθος, Μήλος, Ικαρία, Σαντορίνη, Κως.

Οι κινητές Ομάδες Υγείας και οι Πλωτές Ομάδες του ΕΟΔΥ έχουν κομβικό ρόλο στον μαζικό έλεγχο του πληθυσμού. Οι ΚΟΜΥ μέχρι τις 9 Ιουνίου είχαν πραγματοποιήσει 32.481 δειγματοληψίες. Εννέα ΚΟΜΥ υπάρχουν σε νησιά και είναι σε εξέλιξη η συγκρότηση άλλων 106 ΚΟΜΥ, επίσης για τη νησιωτική χώρα.
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ