2020-06-13 23:29:20
Φωτογραφία για 13 Ιουνίου - Ημέρα μνήμης των Σταλινικών διώξεων. Δεύτερη Γενοκτονία των Ποντίων
13 Ιουνίου - Ημέρα μνήμης των Σταλινικών διώξεων.

Δεύτερη Γενοκτονία των Ποντίων.

 Αυτή την φορά από τον Στάλιν.Οι διώξεις κόστισαν σκληρά στην Ελληνική κοινότητα και οδήγησαν στην ολοκληρωτική εξόντωση της ελληνικής ηγετικής κομμουνιστικής ομάδας (των ελλαδιτών φυγάδων συμπεριλαμβανομένων), καθώς και χιλιάδων άλλων του πληθυσμού… 

 Πραγματοποιήθηκε η βίαιη εκτόπιση των Ποντιακών πληθυσμών που ζούσαν στον Καύκασο, στις στέπες της Κεντρικής Ασίας, σε σχεδόν απάτητα μέρη από τον άνθρωπο. Στην περίπτωση των Ελλήνων-Ποντίων, παρατηρείται η τάση της μέγιστης εξολόθρευσης του ανδρικού πληθυσμού. Μόνο τη νύχτα της 30ής Δεκεμβρίου του 1938 εκτελέστηκαν στην Οδησσό 62 Έλληνες ηλικίας από 14 έως 70 ετών.

 Στα τέλη του 1930 άρχισαν οι πρώτοι διωγμοί κι άρχισαν να γεμίζουν τα πρώτα στρατόπεδα καταναγκαστικής εργασίας , τα πρώτα «γκούλαγκ» Η άσχημη αυτή κατάσταση συνεχίσθηκε και καθ' όλη τη διάρκεια του Β Παγκόσμιου πολέμου και μετά, οπότε χάθηκαν δεκάδες χιλιάδες συμπατριωτών μας .


 Με την υπ’ αριθμ. 50215 από τις 11 Δεκεμβρίου του 1937 εντολή, εξορίστηκαν μέσα σε μία νύχτα οι Έλληνες-Πόντιοι και άλλες πολλές μειονότητες.

Μετά το θάνατο  του Στάλιν άρχισε σιγά-σιγά εν μέρει η αποκατάσταση της ομαλότητας στις ελληνικές κοινότητες του Καυκάσου. Στα επόμενα χρόνια θα αρχίσει και η επιστροφή πολλών Ελληνοποντίων στην Ελλάδα..

Στην φωτογραφία μνημείο για τα θύματα Σταλινικών διώξεων:

 "Πέτρα του Σολοβέτσκ" στην Πλατεία Λιουμπγιάνσκαγια-Μόσχα
πηγή
proskynitis
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ