2020-06-14 21:30:33
Φωτογραφία για Μαρίνα Γκρανόφσκαγια: Η «τσαρίνα» της Τσέλσι είναι η ισχυρότερη γυναίκα στο χώρο του ποδοσφαίρου
Αυτή είναι η γυναίκα-μυστήριο που «τρέχει» ολόκληρο το οικοδόμημα της Τσέλσι – Οι σκληρές διαπραγματεύσεις, η κρυφή προσωπική της ζωή και η σχέση της με τον κροίσο Ρόμαν Αμπράμοβιτς

Αποτελεί κοινό τόπο πως οι γυναίκες που ενδιαφέρονται να εμπλακούν στο χώρο του ποδοσφαίρου συναγωνίζονται ισότιμα με τους άνδρες συνυποψήφιους, εφόσον διαθέτουν τις κατάλληλες δεξιότητες. Δεν χρειάζεται να υιοθετήσουν ανδρικά πρότυπα για να διεκδικήσουν μία θέση κύρους και να ξεχωρίσουν μέσα από το έργο τους.

Αρκεί να χρησιμοποιήσουν τη δύναμη που διαθέτουν και να αξιοποιήσουν χαρακτηριστικά πιο κοντά στη γυναικεία φύση, όπως η ενσυναίσθηση, η διαλλακτικότητα, η ικανότητα ανάληψης ισορροπημένου ρίσκου και η ευχέρεια να συνδυάζουν πολλά πράγματα μαζί.

Στην περίπτωση της Μαρίνα Γκρανόφσκαγια πίσω από το αινιγματικό της χαμόγελο και την ψιλόλιγνη εντυπωσιακή της παρουσία, κρύβεται μια σκληρή και άτεγκτη διαπραγματεύτρια. «Η Μαρίνα έχει τον τρόπο της και θα τα καταφέρει», λένε όσοι παρακολουθούν από κοντά την πορεία της 44χρονης εκτελεστικής διευθύντριας του λονδρέζικου κλαμπ.


Από το 2014 όταν και έγινε η negotiator της Τσέλσι, μέχρι και σήμερα, έχει καταφέρει να αποσπάσει την πολυπόθητη υπογραφή μεγάλων αστέρων της στρογγυλής θεάς, τινάζοντας την μεταγραφική μπάνκα στον αέρα. Το πλάνο της ηγεμονίας του Αμπράμοβιτς ωστόσο άλλαξε ριζικά πρόσωπο σε σχέση με τα πρώιμα χρόνια, όπου το απεριόστο μπάτζετ κυριαρχούσε. Την τελευταία επταετία τα μεταγραφικά έσοδα της ομάδας, άγγιξαν τα 612 εκατομμύρια λίρες και τα έξοδα τα 706. Η Τσέλσι έμαθε να προσαρμόζεται στις επιταγές της σύγχρονης ποδοσφαιρικής αγοράς, κυρίως λόγω της ικανότητας της Μαρίνας να αφουγκράζεται τον παλμό της οικονομίας.

Οι σπουδές της «τσαρίνας Αλεξάνδρας»

Γεννημένη στις 13 Ιανουαρίου το 1975 στη Ρωσία, η... «badass» businesswoman, διαθέτει τόσο την ρωσική όσο και την καναδική υπηκοότητα. Με σπουδές στην Ακαδημία μουσικής και μπαλέτου με την κωδική ονομασία «Σχολείο 1.113», η έφεσή της στις ξένες γλώσσες την οδήγησε στη Σχολή Ξένων Γλωσσών, αποτελώντας στη συνέχεια το εισιτήριο για να εργαστεί στην εταιρεία πετρελαίου Sibneft, την οποία στο μεταξύ είχε αγοράσει ο Ρόμαν Αμπραμόβιτς.

Η αναρρίχηση στην Τσέλσι και τα σπουδαία deal

Το success story της όμορφης Μαρίνας ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2014, όταν ο Ρον Γκουρλέι αποχώρησε από τη θέση του εκτελεστικού διευθυντή της Τσέλσι έπειτα από δέκα χρόνια στο τιμόνι. «Η ευκαιρία χορεύει μ’ αυτούς που είναι ήδη στην πίστα», άλλωστε όπως θα σημειώσει σε έργο του ο Αμερικανός συγγραφέας, H. Jackson Brown. Mια ρήση που στην περίπτωση της Γρανόφσκαγια ταιριάζει γάντι. Η επιθυμία της να ανελιχθεί στον κόσμο των επιχειρήσεων σε συνδυασμό με τα διοικητικά της προσόντα, την οδήγησε στο να κερδίσει την εμπιστοσύνη των ανθρώπων της ομάδας μέσα σε μόλις λίγους μήνες.

Πρωτίστως όμως κατάφερε να κερδίσει την τυφλή εμπιστοσύνη του Ρώσου μεγιστάνα, ο οποίος και την τοποθέτησε στο διοικητικό συμβούλιο του συλλόγου το 2013 και σήμερα θεωρείται η ανεπίσημη CEO της Τσέλσι.

Στις ημέρες της ηγεμονίας της η Μαρίνα δεν δίστασε να αποκριθεί με το μνημειώδες «fuck off» στον αρχηγό της Τσέλσι Τζον Τέρι αν του ζητούσε αύξηση, ενώ συνέβαλε τα μέγιστα για την επιστροφή (για δεύτερη φορά) του Ζοσέ Μουρίνιο στον πάγκο της Τσέλσι, το καλοκαίρι του 2013.

Ακόμη της πιστώνεται τεράστιο μερίδιο της επιτυχίας της παραμονής του Ντιντιέ Ντρογκμπά, της απόκτησης των Τόρες, Κόστα, Μάτα, Όσκαρ, Λουίζ, Ραμίρες, Αζάρ και Μοράτα, καθώς και το μυθικό 15ετές συμβόλαιο ύψους 900 εκατομμυρίων λιρών με την Nike.

Μιλώντας για το σήμερα, όταν ο θρύλος των «Μπλε» και νυν προπονητής Φρανκ Λάμπαρντ, συναντήθηκε με τον Αμπράμοβιτς στο γιοτ του στο St Tropez ένα μήνα πριν το επίσημο ραντεβού, η Γκρανόφσκαγια ήταν αυτή που σφράγισε μια συμφωνία 5,5 εκατ. λιρών ετησίως για τον Άγγλο παλαίμαχο. Και ήταν ακόμη η Μαρίνα εκείνη που συνειδητοποίησε τη σημασία του Λάμπαρντ τόσο για την ψυχολογία των οπαδών, όσο και την ικανότητα του στις δημόσιες σχέσεις και στη διαχείριση των κρίσεων.

Αλλά και στην ιδιαίτερη φετινή μετά κορωνοϊού εποχή φαίνεται πως δεν φείδεται χρημάτων, καθώς μετά την απόκτηση του Χακίμ Ζίγιεζ, όπως όλα δείχνουν και ο Τίμο Βέρνερ ετοιμάζεται να γίνει μόνιμος κάτοικος Λονδίνου, παίζοντας το απόλυτο κόλπο γκρόσο στη Λίβερπουλ.

Το πέπλο μυστικοπάθειας και μυστηρίου στις διαπραγματεύσεις

Τον Οκτώβριο του 2018, όταν η Τσέλσι ξεκίνησε την εκστρατεία της κατά του αντισημιτισμού στο διαμέρισμα του τότε προέδρου Τζον Μπέρκοου στο Ουεστμίνστερ, η Μαρίνα άφησε τον Αμερικανό νομικό της ομάδας, Μπρους Μπακ να ηγηθεί του πρότζεκτ, υπό άκρα μυστικότητα.

Συγκεκριμένα, χαμογέλασε και χαιρέτησε τους προσκεκλημένους, δίχως να κάνει καμία απολύτως δημόσια δήλωση. Προφανώς και το συγκεκριμένο συμβάν δεν αποτελεί ένα τυχαίο παράδειγμα, παρά την πάγια τακτική του τρόπου χειρισμού των εσωτερικών υποθέσεων του κλαμπ.

Από το 2003 και έκτοτε η Γκρανόφσκαγια μιλά μόνο με επιφανείς και έγκριτους επαγγελματίες, μια γραμμή που ακολουθούν φυσικά πιστά όλοι οι υπάλληλοι των «Μπλε» .

Η (επαγγελματική) σχέση ζωής με τον Αμπράμοβιτς

Οι πληροφορίες που μπορεί να αλιεύσει κανείς σχετικά με την προσωπική ζωή της Μαρίνας, είναι σχεδόν ανύπαρκτες. Ο ιδιωτικός της βίος αποτελεί ένα είδος «tabula rasa» θα έλεγε κανείς. Αυτό ωστόσο που όλοι γνωρίζουν είναι η στενή σχέση της με τον Ρώσο κροίσο που την εμπιστεύεται κυριολεκτικά με κλειστά μάτια. Η Γκρανόφσκαγια είναι εκείνη που διαχειρίζεται τόσο την επαγγελματική του ατζέντα του Ρόμαν Αμπράμοβιτς, όσο και τη λίστα με τα δώρα στους φίλους και τα αγαπημένα του πρόσωπα.

Αγαπά το ακριβό και επίσημο ντύσιμο, με τα μαύρα σακάκια και τις ψηλοτάκουνες γόβες, δίνοντας πάντα την εντύπωση μιας αυστηρής επιχειρηματία, που δεν ξεχνά ωστόσο να αναδεικνύει τα σωματικά της προσόντα.

Λατρεύει το σούσι το οποίο απολαμβάνει στο ιαπωνικό εστιατόριο Sumosan, στο Μέιφερ, εκεί όπου δίνει πολλά από τα ραντεβού της με μάνατζερ και ποδοσφαιριστές, ενώ άνθρωποι του περιβάλλοντος του ομολογούν πως παρά την γλωσσομάθεια της, επικαλείται μόνο την ρωσική όταν καλείται να δώσει έναν όρκο. Κυρίως όμως ξέρει καλά να μιλά μια γλώσσα. Την μοναδική γλώσσα που μετρά στο σύγχρονο ποδόσφαιρο. Αυτή των μετρητών…
anatakti
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ