2020-06-15 11:36:23
Φωτογραφία για Κορωνοϊός: Γιατί η πόλη που ζούμε παίζει ρόλο στη μετάδοσή του
Το κλίμα αποτελεί τον παράγοντα-κλειδί για τη μετάδοση του νέου κορωνοϊού, ισχυρίζονται Ινδοί επιστήμονες

Από τα επιστημονικά δεδομένα μέχρι σήμερα, γνωρίζουμε πως ο νέος κορωνοϊός μεταδίδεται μέσω μολυσμένων σταγονιδίων, εκ των οποίων τα βαρύτερα απαντώνται και πάνω σε επιφάνειες. Επαφή με μολυσμένες επιφάνειες θα μπορούσε να οδηγήσει σε πιθανή μόλυνση.

Έρευνες έχουν δείξει πως το είδος της επιφάνειας επηρεάζει το χρόνο επιβίωσης του ιού. Ωστόσο, το υλικό δεν αποτελεί τον μοναδικό παράγοντα. Ερευνητές από το Ινδικό Τεχνολογικό Ινστιτούτο στη Μουμπάι, ανακάλυψαν πως ένα ακόμα στοιχείο διαδραματίζει ουσιαστικό ρόλο.

Σύμφωνα με τα πρόσφατα ευρήματα που δημοσιεύτηκαν στο Physics of Fluids, το κλίμα αποτελεί τον παράγοντα-κλειδί. Συγκεκριμένα, πόλεις με ψυχρότερο κλίμα και αυξημένη υγρασία κρίνονται πιο επισφαλείς σχετικά με τον SARS-CoV-2, καθώς τα σταγονίδια αργούν να εξατμιστούν, αυξάνοντας έτσι έως και πέντε φορές τον χρόνο επιβίωσής του.


Για τους ερευνητές Rajneesh Bhardwaj και Amit Agrawal, το παραπάνω στοιχείο εξηγεί εν μέρει τη μεγάλη διασπορά του ιού σε συγκεκριμένες πόλεις έναντι άλλων, χωρίς το κλίμα να ορίζεται ως η αποκλειστική αιτία.

Η μελέτη επικεντρώθηκε στα μικροσκοπικά σταγονίδια με μέγεθος όσο το πλάτος μιας ανθρώπινης τρίχας, τα οποία απελευθερώνονται μέσω του βήχα και του φτερνίσματος και καταλήγουν σε επιφάνειες όπως χειρολαβές και οθόνες smartphone.

Με ένα μαθηματικό μοντέλο, οι ερευνητές υπολόγισαν τον χρόνο εξάτμισης των σταγονιδίων σε ένα σύνολο διαφόρων επιφανειών. Ανακάλυψαν πως τα σταγονίδια στεγνώνουν πολύ πιο γρήγορα σε υψηλές θερμοκρασίες και αντιστρόφως σε πιο υγρά περιβάλλοντα.

Επεκτείνοντας την έρευνα, οι δύο επιστήμονες εξέτασαν τους μέσους χρόνους εξάτμισης σε διάφορες πόλεις: Νέα Υόρκη, Σικάγο, Λος Άντζελες, Μαϊάμι, Σίδνεϊ και Σιγκαπούρη.

Όπως συμπέραναν, στις πόλεις με τον μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων, ο χρόνος εξάτμισης στις επιφάνειες ήταν μεγαλύτερος. Το φαινόμενο ήταν έντονο στη Νέα Υόρκη, όπου η εκτόξευση των κρουσμάτων κορωνοϊού σημειώθηκε σε μια εποχή με αυξημένη υγρασία.

Κατά τον Δρ. Agrawal, η κατανόηση της επιβίωσης του κορωνοϊού στα σταγονίδια και του χρόνου εξάτμισής τους, μπορεί να εξασφαλίσει σημαντικές πληροφορίες σε σχέση και με άλλους ιούς που μεταδίδονται αερογενώς, όπως αυτός της γρίπης.

Συμπληρωματικά, τα ευρήματα έδειξαν επίσης ότι επιφάνειες όπως οι οθόνες των smartphones, τα βαμβακερά και οι ξύλινες επιφάνειες χρειάζονται καθαρισμό πιο συχνά από το γυαλί και τον χάλυβα, αφού στα τελευταία τα σταγονίδια εξατμίζονται πιο γρήγορα.

Ο Δρ. Amesh Adalja, ιατρός στο Κέντρο Ασφάλειας και Υγείας Johns Hopkins στη Βαλτιμόρη, σχολιάζοντας τα πρόσφατα ευρήματα, σημείωσε πως ο νέος κορωνοϊός συμπεριφέρεται κατά τους άλλους κορωνοϊούς σχετικά με το περιβάλλον, τονίζοντας πως, μολονότι η μεταδοτικότητα από μολυσμένες επιφάνειες είναι περιορισμένη, δεν πρέπει να θεωρείται αμελητέα.
anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ