2020-06-16 09:43:35
Φωτογραφία για 16 Ιουνίου: Η Υγεία στους δρόμους...
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας και πορεία προς το υπουργείο Υγείας πραγματοποιούν γιατροί και εργαζόμενοι στην Υγεία και στην Πρόνοια.

IATRONET

Δεν αρκούνται στα...χειροκροτήματα γιατροί και εργαζόμενοι στην Υγεία και στην Πρόνοια και πραγματοποιούν την Τρίτη μεγάλη πανελλαδική απεργία και συγκέντρωση διαμαρτυρίας.

Στις 8.30 το πρωί, πραγματοποιούν συγκέντρωση στην πλατεία Μαβίλη και στη συνέχεια πορεία, η οποία θα διέλθει από Υγειονομικές Μονάδες, το Μέγαρο Μαξίμου, τη Βουλή, το υπουργείο Εργασίας και θα καταλήξει στο Υπουργείο Υγείας.

Στην κινητοποίηση συμμετέχουν η ΟΕΝΓΕ (Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας), η ΠΟΕΔΗΝ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία), ΠΟΜΕΑ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στην Ειδική Αγωγή), η ΠΟΣΕΥΠ - ΠΦΥ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Επιστημονικού Προσωπικού Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας), όλα τα σωματεία των νοσοκομείων και η ΕΙΝΑΠ (Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας - Πειραιά).


Με την επιστροφή στην κανονικότητα, άρχισαν να εμφανίζονται οι χρόνιες παθογένειες στη δημόσια Υγεία, επισημαίνει χαρακτηριστικά το προεδρείο της ΠΟΕΔΗΝ.

Όπως αναφέρει, ισχυρή δημόσια Υγεία δεν γίνεται με 40.000 κενές οργανικές θέσεις και 5% του ΑΕΠ δημόσια δαπάνη Υγείας.

Ούτε καλύπτονται τα κενά σε μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) με προσωρινές ΜΕΘ, που λειτουργούν για την αντιμετώπιση περιστατικών κορωνοϊού και είναι πολύ λιγότερες των αναγκών.

Στα νοσοκομεία, στις άλλες μονάδες Υγείας και στην Πρόνοια, υπηρετούν 16.000 έκτακτοι υπάλληλοι (επικουρικοί, ΟΑΕΔ, ΣΟΧ) επίν πολλά χρόνια και με ανανεούμενες συμβάσεις εργασίας.

Καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και δικαιούνται μονιμοποίηση τους. Οι πάγιες και διαρκείς ανάγκες επιβεβαιώνονται από τις κενές οργανικές θέσεις που είναι πολλαπλάσιες και η ίδια η πολιτεία το αποδέχεται με τις συνεχείς ανανεώσεις των συμβάσεων.

Χρηματοδότηση

Το προεδρείο της Ομοσπονδίας χαρακτηρίζει "τριτοκοσμική" τη χρηματοδότηση του συστήματος: το όριο των δαπανών για τα νοσοκομεία φέτος παραμένει καθηλωμένο στο 1,5 δισ. ευρώ.

Λόγω της πανδημίας, η χρηματοδότηση αυξήθηκε κατά 150 εκατομμύρια ευρώ, αλλά οι Δημόσιες δαπάνες Υγείας παραμένουν καθηλωμένες στο 5% του ΑΕΠ, την ώρα που δέχτηκαν πίεση συστήματα σε χώρες με 7,5% δημόσιες δαπάνες Υγείας.

Οι εργαζόμενοι ζητούν την ένταξή τους στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα. Πέραν του κορωνοϊού, είναι εκτεθειμένοι συνεχώς σε λοιμώδη νοσήματα (ηπατίτιδα, φυματίωση, AIDS) και αδυνατούν να προσφέρουν ασφαλείς υπηρεσίες 67 ετών.

Τα Κέντρα Υγείας αποψιλώθηκαν από προσωπικό με μετακινήσεις για να καλυφθούν οι ανάγκες των νοσοκομείων, ενώ οι προνοιακές μονάδες παρουσιάζουν μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό και εξοπλισμό.
Δημ.Κ.
medispin
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ