2020-06-17 14:15:30
Φωτογραφία για Αντνάν Κασόγκι: Τα καλοκαίρια στην Ελλάδα, η «αγορά του αιώνα»
Ο ήλιος έλαμπε, βάφοντας τα νερά του απομονωμένου κολπίσκου στην Κυανή Ακτή στο χρώμα του χρυσού, καθώς αντανακλούσε πάνω τους, ενώ τα tender που έφευγαν από την

θηριώδη θαλαμηγό, είχαν προορισμό την μικρή παραλία, προσβάσιμη μόνο από την θάλασσα.

Ήταν 16 ιουνίου του 1986 και ο μεγιστάνας Αντνάν Κασόγκι χαμογελούσε ευχαριστημένος, έχοντας δίπλα του τέσσερις καλλονές, οι οποίες τον συνόδευαν.

Μαζί με τα υπόλοιπα μέλη της πολύβουης συντροφιάς, 12 άτομα στο σύνολο, αποβιβάστηκαν στην απομονωμένη παραλία της Γαλλικής Ριβιέρας.

Σε χρόνο dt κατέφτασαν καρέκλες, ξαπλώστρες, ομπρέλες για σκιά και αρωματισμένες πετσέτες, ενώ το προσωπικό του σκάφους φρόντισε για ένα μίνι ψυγείο με παγωμένες Crystal, μαύρο χαβιάρι, εμφιαλωμένα νερά και αναψυκτικά.

Η συντροφιά απόλαυσε τα κρυστάλλινα νερά και την μαγική θέα, πριν επιστρέψει στην θαλαμηγό-φρούριο του πιο διάσημου εμπόρου όπλων στον κόσμο.


Τριάντα τέσσερα χρόνια μετά από εκείνο το ζεστό καλοκαιρινό απομεσήμερο, ο Αντνάν Κασόγκι μπορεί να μην ζει -μόλις συμπληρώθηκαν τρία χρόνια από τον θάνατό του- εξακολουθεί όμως να μνημονεύεται και όχι άδικα.

Adnan Khashoggi, Frank Sinatra, Barbara Sinatra, Shecky Greene, Nabila Khashoggi

Έζησε μια μυθιστορηματική ζωή, έγινε ο διασημότερος έμπορος όπλων και στην διαδρομή του επισκέφτηκε αρκετές φορές την Ελλάδα, γνώρισε προσωπικά τον Ανδρέα Παπανδρέου και νοίκιαζε ολόκληρους ορόφους για το χαρέμι του σε ξενοδοχεία της Αθήνας.

Adnan Khashoggi, Nabila Khashoggi, Lamia Khashoggi

Adnan Khashoggi, Nabila Khashoggi

Ο άρχοντας του πολέμου και οι νύχτες με τον Ανδρέα

Στις 26 Νοεμβρίου του 1984, ένα μάλλον μουντό μεσημέρι, ένα ιδιωτικό lear jet προσγειώνεται στο αεροδρόμιο του Ελληνικού και τροχοδρομεί κοντά στην VIP αίθουσα.

Μόλις σταματάει μπροστά σε ένα κόκκινο χαλί, εμφανίζεται σύμφωνα με τα όσα έχουν ακουστεί και γραφτεί ο Αντώνης Λιβάνης -ο «αόρατος» μυστικοσύμβουλος του Ανδρέα Παπανδρέου- για να υποδεχθεί τον υψηλό καλεσμένο του τότε πρωθυπουργού.

Khasoghi and Paris Hilton

Ο χαμογελαστός κύριος που ξεπροβάλλει από την ανοιχτή πλέον πόρτα του lear jet και διαθέτει έντονα ανατολίτικα χαρακτηριστικά, αλλά και κομψό μουστάκι, δεν είναι άλλος από τον διαβόητο έμπορο όπλων Αντνάν Κασόγκι.

Στα 49 του τότε χρόνια, είναι ένας διάσημος έμπορος όπλων, ένας «άρχοντας του πολέμου» που παίζει με δισεκατομμύρια δολάρια, πουλώντας την πραμάτεια του σχεδόν σε όλο την υφήλιο.

Η χειραψία με τον Αντώνη Λιβάνη είναι θερμή, ενώ ο Κασόγκι και η συνοδεία του δεν περνά καν απο έλεγχο διαβατηρίων, απλά επιβιβάζονται σε αυτοκίνητα και αναχωρούν.

Ο διάσημος έμπορος όπλων με το λαμπερό lifestyle, μετράει ήδη δύο γάμους και μερικές δεκάδες ερωμένες, οι οποίες παίρνουν απλά ότι τους δίνει-συνήθως αμέτρητα δώρα και μετρητά-χωρίς να διεκδικούν κάτι περισσότερο στην ζωή του.

Ο Ανδρέας Παπανδρέου τον υποδέχεται θερμά στη πρωθυπουργική κατοικία, όπου θα συζητήσουν για πολλές ώρες, απολαμβάνοντας εκλεκτά malt ουίσκι και πούρα Αβάνας.

Στο ξενοδοχείο Ledra Marriott όπου έμεινε, ο αστικός μύθος λέει ότι τον περίμεναν τρεις καλλονές, για τις οποίες είχε κλείσει ξεχωριστά δωμάτια, σε περίπτωση που χρειαζόταν τις «υπηρεσίες» τους.

Στα μέσα της συγκεκριμένης δεκαετίας ο Κασόγκι ήταν ένας δισεκατομμυριούχος «άρχοντας του πολέμου» που λάτρευε να ξοδεύει τα εκατομμύρια των προμηθειών που έπαιρνε συνήθως από την Lockheed Martin, τα «προϊόντα» της οποίας μοσχοπουλούσε.

Στο Ledra Marriott των Αθηνών, κάποιοι παλιοί εργαζόμενοι τον θυμούνται να τρώει στο περίφημο εστιατόριο Kona Kai, έχοντας πίσω του έναν άνδρα, ο οποίος κάθε φορά που σταματούσε να τρώει, του έκανε μασάζ!

Λίγους μήνες πριν από την επίσκεψη Κασόγκι, τον Ιούνιο του 1984, οι τίτλοι των εφημερίδων της εποχής κάνουν λόγο για την αγορά του αιώνα. Είναι επί κυβέρνησης Ανδρέα Παπανδρέου που αγοράζονται 40 Mirage 2000 και το πολιτικό ρεπορτάζ της ίδιας περιόδου κάνει λόγο για απευθείας ανάθεση με εξωφρενικές τιμές.

Διαμεσολαβητής και μεσάζοντας είναι φυσικά ο Αντνάν Κασόγκι.

Τα γενέθλια που έμειναν στη ιστορία

Η περίφημη «αγορά του αιώνα» ήταν μία μόνο από τις δεκάδες δουλειές, που έκλεισε αυτός ο πανέξυπνος έμπορος όπλων- Τούρκος στην καταγωγή-που γεννήθηκε στην Μέκκα της Σαουδικής Αραβίας.

Ήταν ιδιοκτήτης του Nabilla -τότε το μεγαλύτερο γιοτ στον κόσμο εφοδιασμένο με αντιαεροπορικούς πυραύλους- και ο κοσμικογράφος Ρόμπιν Λιτς δεν ξέχασε ποτέ το πενθήμερο πάρτι που ο οργάνωσε ο Σαουδάραβας μεγιστάνας για να γιορτάσει την ενηλικίωση του μεγαλύτερου γιου του.

Adnan Khashoggi, Lamia Khashoggi, Son Ali Khashoggi

Έλαβε χώρα στην Βιέννη της Αυστρίας και σύμφωνα με τον Λιτς ήταν το πιο εκθαμβωτικό γεγονός στην ευρωπαϊκή ιστορία, με καλεσμένους εκατοντάδες ισχυρούς μεγιστάνες και διασημότητες.

Η πραγματικά μυθιστορηματική ζωή του που τέλειωσε τον Ιούνιο του 2017 όταν έγινε γνωστός ο θάνατός του, θα μπορούσε άνετα να γίνει μια καθηλωτική ταινία με έντονο σασπένς.

Adnan Khashoggi Εξώφυλλο στην Washington Post

Πρέπει να είναι ο μοναδικός έμπορος όπλων που έγινε εξώφυλλο στο Time to 1987 όταν βρισκόταν στο απόγειο της δόξας του, αυτός, ο γιος του προσωπικού γιατρού του βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας, που παράτησε τις σπουδές του, θέλοντας να ασχοληθεί με το εμπόριο όπλων, διαβλέποντας τις ευκαιρίες σε μια αγορά που είναι πάντα ανοιχτή.

Λάτρεψε τις γυναίκες του -νόμιμες και παράνομες -την καλή ζωή, τα καλοκαίρια στην Κυανή Ακτή και τους χειμώνες στην Ελβετία, μπλέχτηκε σε σκάνδαλα, μπήκε ακόμη και στην φυλακή για μικρό διάστημα, αλλά δεν μετάνοιωσε ποτέ για ότι έκανε.

Κάποιοι τον θυμούνται ακόμη να υπογράφει με την ολόχρυση πένα του deals εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων, όταν ήταν παντοδύναμος, εν αντιθέσει με τους τελευταίους μήνες της ζωής του.

Τότε που δεν μπορούσε πλέον να χρησιμοποιήσει τα «ματωμένα» χέρια του εξαιτίας της νόσου του Πάρκινσον που τον χτύπησε τις τελευταίες δεκαετίες της ζωής του.

Ήταν το τίμημα που πλήρωσε, σύμφωνα με πολλούς, για τους χιλιάδες θανάτους που σκόρπισε το εμπόρευμά του, στα φλεγόμενα μέτωπα του πλανήτη...

Adnan Khashoggi, Jimmy Carter (President of the United States of America)

Adnan Khashoggi, Nabila Khashoggi
anatakti
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΕΡΤ με αλλαγές !
ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
ΕΡΤ με αλλαγές !
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ