2020-06-17 16:02:29
Φωτογραφία για Ένας πολιτισμός που η μόνη του ελπίδα είναι η ποσότητα του αντισηπτικού που θα ρίξει στα χέρια του...
π.Νικόλαος Λουδοβίκος

 Είμαστε μέσα στην πρόνοια του Θεού. Το να μην βήχω στο πρόσωπο του άλλου και να πλένω τα χέρια είναι ανθρώπινο. Όμως το να βλέπεις τον κόσμο γεμάτο πανικό, δείχνει την κατάρρευσιν ενός πολιτισμού ολόκληρου ο οποίος δεν έχει πνευματική ελπίδα. Η μόνη του ελπίδα είναι η ποσότητα του αντισηπτικού που θα ρίξει στα χέρια του  Είμαστε μέσα στην πρόνοια του Θεού. Το να μην βήχω στο πρόσωπο του άλλου και να πλένω τα χέρια είναι ανθρώπινο. Όμως το να βλέπεις τον κόσμο γεμάτο πανικό, δείχνει την κατάρρευσιν ενός πολιτισμού ολόκληρου ο οποίος δεν έχει πνευματική ελπίδα. Η μόνη του ελπίδα είναι η ποσότητα του αντισηπτικού που θα ρίξει στα χέρια του.

Όλα αυτά γιατί σήμερα δεν πρέπει να έχουμε πίστιν. Στο νέο βιβλίο μιλάω για την άνοδο του βελούδινου ολοκληρωτισμού. Ο παλιός ολοκληρωτισμός είχε στέρησιν ελευθερίας ενώ αυτός έχει απόλυτη ελευθερία. Δεν υπάρχει παράδεισος, όλα είναι εδώ και τώρα. Και πολλά άλλα.


Κάθε άνθρωπος είναι παιδί του Θεού υιοθετημένο. Και κάθε πειρασμός σου φανερώνεται γιατί υπάρχει. Έλεγε ο π. Πορφύριος, ότι δεν υπάρχει θάνατος. Η αιωνιότητα αρχίζει από τώρα.

 Ο Ηράκλειτος ήταν μεγάλος φιλόσοφος και... μοναχός. ''Ενώ ο λόγος είναι κοινός, πολλοί ζουν με τη δικιά τους φρόνησιν... Καλύτερα να σβήνει κανείς την αλαζονία.... Με την πίστιν γνωρίζεται ο Λόγος''. Οι φιλόσοφοι ήταν όλοι μονοθεϊστές γιαυτό έγινε ο λαός αυτός χριστιανικός. Ενώ τώρα όλα καταργούνται και κοιτάζουμε την επιβίωσιν.

 Μόνο η σχέση μας με το Θεό μας δίνει πρόσωπο. Ειδάλλως θα είμαστε κοπάδι από πρόβατα. Ο Θεός δεν έρχεται όποτε τον θέλεις όπως ο διάβολος γιατί είναι ελεύθερος και δε σε έχει ανάγκη. Ο Θεός είναι ανενδεής και κάνει θαύμα μόνο αν έχει πίστιν, ειδάλλως είναι μαγεία. Ο Θεός αγαπάει ελεύθερα. Αυτό για μας είναι

σταυρική κατάστασιν. Η αιωνιότητα γίνεται ''ίνα πλείονα ει τα ευεργετούμενα''. ''Ετάζει καρδίας και νεφρούς'' γιαυτό όλα τα ''Κύριε ελέησον'' δεν πιάνουν όλα, όμως προετοιμαζόμαστε μια ζωή για να το πούμε μια φορά σωστά. Όμως ο Θεός με ομολογεί παιδί του, εγώ δεν τον ομολογώ όμως Πατέρα.

Ο Θεός μας αγαπάει περισσότερο από τον εαυτό του. Γιατί αν αγαπούσε τον εαυτό Του όσο με μας, δε θα σε αγαπούσε.

 Δε σταυρώθηκε μια φορά ο Χριστός. Σταυρώνεται συνέχεια για μας. Χωρίς σταυρό η αγάπη είναι ναρκισιστική ευφροσύνη. Σήμερα τα παιδιά λαμβάνουν μια εντολή: φαντασιώσου τον εαυτό σου. Σε λίγο καιρό λόγω της τεχνητής νοημοσύνης δε θα χρειάζονται οι σχέσεις. Όλα θα τα έχουμε μπροστά μας. Αν και αυτό οδηγεί στην παράνοια αλλά τέλοσπάντων.

 Ο άγιος Παίσιος έλεγε: ''Ο διάβολος οργώνει με τα τρία ηνιά αλλά ο Θεός σπέρνει''. Δεν πρέπει να βγαίνουμε μόνο τον κακό στον κόσμο. Αλλά και το καλό που υπάρχει και αναδεικνύεται. Φοβάμαι ότι έρχεται η εποχή που θα γίνουμε κότες, χωρίς να ζητάμε πράγματα.

Στηρίζουμε τη ζωή μας στον Υιό και Λόγο όπως ο Ηράκλειτος στον λόγο. Θα πρέπει να συνδυάζουμε την καραντίνα με την ελπίδα στο Θεό. Το θέμα όμως της Θείας Κοινωνίας είναι αδιαπραγμάτευτο. Γιατί εγώ που κοινωνώ κόσμο 33 χρόνια και ο π. Μάξιμος 45 χρόνια θα έπρεπε να μην ζούσαμε τώρα. Όπως ο Μέγας Αγιασμός είναι ένα θαύμα.''
πηγή
proskynitis
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ