2020-06-18 13:09:10
Φωτογραφία για Αμερικανοί εισαγγελείς για Λαβίδα: Του αξίζουν πάνω από 18 μήνες στη φυλακή
Ο ίδιος ο Λαβίδας που βρίσκεται στη φυλακή από τον περασμένο Οκτώβριο ζητά να μην του επιβληθεί άλλη ποινή και να αφεθεί ελεύθερος

Καθώς πλησιάζει η ημερομηνία καταδίκης του Τηλέμαχου Λαβίδα από την αμερικανική Δικαιοσύνη, οι εισαγγελείς δηλώνουν ότι η απόφαση θα πρέπει να προβλέπει ποινή φυλάκισης άνω των 18 μηνών για τον γιο του επικεφαλής της φαρμακευτικής εταιρίας Lavipharm.

Υπενθυμίζεται ότι ο Τηλέμαχος Λαβίδας που έπεσε στα χέρια των αμερικανικών αρχών, λόγω εμπλοκής του σε υπόθεση insider trading (αθέμιτη χρηματιστηριακή εκμετάλλευση εμπιστευτικών πληροφοριών), καταδικάστηκε τον περασμένο Ιανουάριο για διαρροή εταιρικών μυστικών που έπαιρνε για την Ariad Pharmaceyticals από τον πατέρα του, Θανάση Λαβίδα, ο οποίος ήταν μέλος του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας μέχρι το 2016. Η καταδικαστική απόφαση για τον Τηλέμαχο Λαβίδα αναμένεται στις 25 Ιουνίου.

«Ο Λαβίδας δεν είναι ένας τυχαίος επιχειρηματίας. Κατανοούσε πολύ καλά το καθήκον και την ευθύνη να κρατά μυστικές εμπιστευτικές εταιρικές πληροφορίες», ανέφεραν ενώπιον του δικαστή οι εισαγγελείς. «Παρά την άριστη μόρφωση, τον πλούτο της οικογένειάς του και τα προνόμια που απολάμβανε, ο εναγόμενος επέλεξε να επιδείξει εγκληματική συμπεριφορά πολλές φορές μέσα σε περίοδο τριών ετών».

Ο Λαβίδας ήταν ο πρώτος εναγόμενος στις ΗΠΑ που δικάστηκε για εμπλοκή σε διεθνές δίκτυο insider-trading, το οποίο αποκόμισε δεκάδς εκατομμύρια δολάρια από παράνομες δωροληψίες για φαρμακευτικές εταιρείες από τραπεζίτες επενδύσεων και εταίρους.

Καταδικάστηκε για παράνομη διαρροή εμπιστευτικών πληροφοριών για την Ariad στον Γιώργο Νίκα, ιδιοκτήτη αλυσίδας εστιατορίων στη Νέα Υόρκη. Ο Νίκας πιστεύεται ότι έχει διαφύγει στην Ελλάδα.

Όπως είπαν στην δικαστή Ντενίζ Κόουτ, οι εισαγγελείς, στον Λαβίδα πρέπει να επιβληθούν λιγότερα από 6,5 χρόνια κάθειρξη, το μέγιστο σύμφωνα με τις ομοσπονδιακές οδηγίες, αλλά σίγουρα πάνω από 18 μήνες που πρότειναν οι δικαστικές αρχές των ΗΠΑ. Ο Λαβίδας συνελήφθη τον περασμένο Οκτώβριο και έκτοτε κρατείται σε φυλακή της Νέας Υόρκης.

Ο ίδιος την περασμένη εβδομάδα ζήτησε από την δικαστή Cote να μην του επιβληθούν πάνω από τους 8 μήνες, που βρίσκεται ήδη στη φυλακή.

Ο συνήγορός του, Τζόναθαν Στρίτερ, ζήτησε την ποινή της κατ ‘οίκον κράτησης που είχε επιβληθεί και στον πρώην τραπεζίτη της Goldman Sachs, Μπράιαν Κοέν, ο οποίος ομολόγησε την ενοχή τους σε σχετιζόμενη υπόθεση insider trading. Στην υπόθεση Κοέν, οι εισαγγελείς είχαν ζητήσει ποινή τριών ετών.
anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ