2020-06-18 22:40:51
Φωτογραφία για ΔΗΜΟΣ ΜΑΡΑΘΩΝΟΣ: ΔΟΜΗ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ
Ανακοίνωση του Δήμου Μαραθώνος για τη Δομή Φιλοξενίας Μεταναστών στη Νέα Μάκρη – Νέες επιστολές του Δήμαρχου Στέργιου Τσίρκα προς τους αρμόδιους Υπουργούς

Επιστολές αναφορικά με την ενίσχυση της αστυνόμευσης στον Δήμο Μαραθώνος, αλλά κι αιτούμενος τη μεταφορά της δομής μεταναστών από την πόλη της Νέας Μάκρης, απέστειλε ο Δήμαρχος Μαραθώνος κ. Στέργιος Τσίρκας, στους αρμόδιους Υπουργούς, Μετανάστευσης & Ασύλου, καθώς και Προστασίας του Πολίτη, κ.κ. Νότη Μηταράκη και Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, αντίστοιχα.

Η Δημοτική Αρχή Μαραθώνος και προσωπικά ο Δήμαρχος κ. Στέργιος Τσίρκας παρακολουθούν τις εξελίξεις στο συγκεκριμένο ζήτημα, μ’ εύλογη ανησυχία, για τα προβλήματα που δημιουργούν κατά καιρούς, οι αλλοδαποί στην περιοχή μας.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Διοίκηση του Δήμου ενημερώνει τις αρμόδιες Αρχές, ενώ βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με τους ιδιοκτήτες της δομής, αφού σύμφωνα με την Ελληνική Νομοθεσία, δεν υπάρχει δυνατότητα παρέμβασης των Δημοτικών Αρχών, σε συμφωνίες μεταξύ της πολιτείας κι επιχειρηματιών που δέχονται να φιλοξενήσουν μετανάστες
. «Παρακολουθώντας την κατάσταση να εκτραχύνεται, τον κίνδυνο υποβάθμισης της περιοχής μας, αλλά και το αίσθημα ανασφάλειας που αρχίζει να διακατέχει τους συνδημότες μας, είμαστε προετοιμασμένοι και αποφασισμένοι να σκληρύνουμε τη στάση μας, απέναντι σε αυτήν τη συνθήκη» δηλώνει ο Δήμαρχος Μαραθώνος κ. Στέργιος Τσίρκας, συμπληρώνοντας τα εξής: «Ο κόσμος γνωρίζει πως τα χέρια μας είναι δεμένα. Δεν έχουμε αρμοδιότητα, δεν μπορούμε να παρέμβουμε, εμποδίζοντας την εγκατάσταση μεταναστών. Ούτε εμείς ούτε άλλη Δημοτική Αρχή στη χώρα. Δεν σκοπεύουμε όμως, να μείνουμε απαθείς σε παραβατικές, ανάρμοστες και προκλητικές συμπεριφορές που θέτουν σε κίνδυνο τη δημόσια ασφάλεια. Θ’ ασκήσουμε πιέσεις όπου και όπως μπορούμε! Είμαστε με το συμφέρον των συνδημοτών μας και μπροστά σε αυτό, δεν βάζουμε τίποτα! Κλείνω λέγοντας, πως το θέμα είναι πολύ σοβαρό και δεν ενδείκνυται για πολιτική σπέκουλα κι εκμετάλλευση».

Ακολουθούν οι επιστολές:

Επιστολή του Δήμαρχου Μαραθώνος κ. Στέργιου Τσίρκα προς τον Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Νότη Μηταράκη

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Με την παρούσα, επανερχόμαστε στο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί στον δήμο μας, από την εγκατάσταση μεταναστών σε δομή φιλοξενίας – ξενοδοχείο, ευρισκόμενο στην παραλιακή λεωφόρο, στην καρδιά της εμπορικής ζώνης, στο πλέον πολυσύχναστο σημείο της πόλης μας.

Δυστυχώς και παρά το γεγονός ότι, τόσο οι συμπολίτες μας όσο και η Δημοτική Αρχή τρέφουμε αισθήματα αλληλεγγύης για τους κατατρεγμένους πρόσφυγες και μετανάστες κι επιθυμούμε να φανούμε φιλόξενοι και να σταθούμε αρωγοί στον ξεριζωμό και τις δύσκολες συνθήκες που βιώνουν αυτοί οι άνθρωποι, η συμβίωση έχει αρχίσει και γίνεται τουλάχιστον, προβληματική!

Αρκετοί από τους εν λόγω μετανάστες, εκδηλώνουν έκνομη και παραβατική συμπεριφορά, δημιουργώντας αλλεπάλληλα επεισόδια βίας, που προκαλούν αισθήματα φόβου σε κατοίκους κι επισκέπτες, ενώ o φόβος υποβάθμισης της ευρύτερης περιοχής, είναι παραπάνω από αισθητός.

Κατά την περίοδο της καραντίνας, πολλοί εξ αυτών κυκλοφορούσαν ελεύθεροι, αγνοώντας τις υποδείξεις της πολιτείας και θέτοντας σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία.

Επιπλέον, όπως προείπαμε, δεν είναι λίγες οι φορές που έχουν επιδείξει προκλητική και ανάρμοστη συμπεριφορά κι έχουν απασχολήσει την Αστυνομία.

Ενόψει των Καλοκαιριού τα καταστήματα στην περιοχή μας και ειδικά στην παραλιακή ζώνη, είναι έτοιμα να υποδεχτούν τους χιλιάδες παραθεριστές κι επισκέπτες και ως εκ τούτου αγωνιούν σφόδρα για τυχόν επαναλαμβανόμενα κρούσματα όχλησης και ανομίας, που θα τορπιλίσουν την ομαλή κι επιτυχημένη έκβαση της σαιζόν. Μην ξεχνάμε ότι η Οικονομία στον Δήμο μας, όπως και σε όλη τη χώρα, έχει δεχτεί βαρύτατο πλήγμα από την επέλαση της πανδημίας και το τελευταίο που χρειάζεται η Επιχειρηματικότητα, είναι η δυσφήμιση του Δήμου μας, ο φόβος και η ανασφάλεια.

Μην ξεχνάμε επίσης, τους «εσωτερικούς μετανάστες» που φιλοξενεί ο Δήμος μας και δεν είναι άλλοι, από τους άστεγους, πυρόπληκτους συμπολίτες μας! Ένα μείζον ζήτημα, το οποίο από μόνο του θα έπρεπε να ευαισθητοποιήσει την πολιτεία, ώστε να εξαιρέσει τον Δήμο μας, από την εγκατάσταση μεταναστών.

Κρίνεται πιστεύουμε, απολύτως αναγκαία, η σταδιακή μετεγκατάσταση των ανθρώπων αυτών και η απομάκρυνσή τους, από την πόλη μας, στην περίπτωση που δεν είναι εφικτή, η άμεση μεταφορά τους.

Επαναλαμβάνουμε ότι οι λόγοι που μας ωθούν σε αυτό το αίτημα, έχουν να κάνουν αποκλειστικά και μόνο, με την ευθύνη που νιώθουμε απέναντι στους συνδημότες μας, αναφορικά με την ασφάλεια και την ευημερία τους, ενώ ουδεμία ξενοφοβία (μακριά από μας τέτοια σύνδρομα) υποκρύπτεται στις προθέσεις μας.

Αφουγκραζόμαστε τον παλμό των δημοτών μας και συμμεριζόμαστε τις αγωνίες τους! Είναι δε, εκ των ων ουκ άνευ για εμάς, ότι δεν θα διστάζαμε να εναντιωθούμε σε οποιαδήποτε Αρχή, σε οιονδήποτε επιχειρηματία, όταν πρόκειται για το συμφέρον των συμπολιτών και του Δήμου μας.

Ελπίζουμε ότι θ’ ανταποκριθείτε στο δίκαιο αίτημά μας!

Ο Δήμαρχος Μαραθώνος

Στέργιος Τσίρκας

Επιστολή του Δήμαρχου Μαραθώνος κ. Στέργιου Τσίρκα προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη

Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ,

Ο Ιστορικός μας Δήμος έχει ανάγκη τη βοήθεια σας σε ορισμένα σοβαρότατα, φλέγοντα θα λέγαμε, ζητήματα, τα οποία εάν δεν λυθούν άμεσα, ελλοχεύει ο κίνδυνος να εκτραχυνθούν με άσχημες συνέπειες, τόσο για την περιοχή και τους κατοίκους μας όσο και για την εικόνα, φήμη και υπόσταση της Ελληνικής Αστυνομίας!

Παρά της άριστες σχέσεις και την αγαστή συνεργασία που έχουμε, με το Αστυνομικό Τμήμα Μαραθώνος, οι ελλείψεις που καταγράφονται είναι σημαντικότατες και αφορούν σε υλικοτεχνική υποδομή και προσωπικό! Η μη αναπλήρωση των ελλείψεων αυτών, θα έχει ως αποτέλεσμα την ελλιπή και ανεπαρκή αστυνόμευση, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους πολίτες.

Εκτός των άλλων, τονίζουμε την ύπαρξη δομής μεταναστών στην πόλη μας, εκατοντάδων ατόμων και το γεγονός ότι το τελευταίο διάστημα παρατηρούνται έκνομα και βίαια επεισόδια μεταξύ των αλλοδαπών αυτών, τα οποία έχουν θορυβήσει και τρομάξει κατοίκους και παραθεριστές.

Για δική σας, πληρέστερη ενημέρωση και κατανόηση του προβλήματος, αναφέρουμε τα εξής: Ο ιστορικός μας Δήμος έχει έκταση 226 χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα! Μόνιμους κατοίκους 35.000 οι οποίοι τους καλοκαιρινούς μήνες γίνονται 80.000 περίπου! Ξεκινάει από τα σύνορα με τη Ραφήνα και τελειώνει με τα σύνορα του Ωρωπού! Μια τεράστια έκταση όπου για να μεταβεί το περιπολικό από την περιοχή του Νέου Βουτζά έως την παραλία Βαρνάβα, χρειάζονται σχεδόν 70 λεπτά!

Στον Δήμο μας έχει την εξοχική της κατοικία και η αξιότιμη Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ενώ μεταξύ άλλων διαθέτουμε: το πευκοδάσος και υδροβιότοπο του Σχινιά Μαραθώνα, τον Τύμβο των Μαραθωνομάχων, το αρχαιολογικό Μουσείο Μαραθώνα, τον αρχαιολογικό χώρο του Ραμνούντα, το Μουσείο Μαραθωνίου δρόμου, το Μοναστήρι του Αγίου Εφραίμ, Κατασκηνώσεις παιδιών (Δήμου Αθηναίων, Αστυνομίας κ.λπ.) θέρετρα ανωτάτων αξιωματικών Ναυτικού – Αεροπορίας – Στρατού και του συνόλου της Ηγεσίας της Εθνικής Άμυνας, καθώς και Στρατόπεδα των Ενόπλων Δυνάμεων, το Λιμάνι Αγίας Μαρίνας, Ορφανοτροφείο, Ίδρυμα ΑΜΕΑ και πάνω από 18 Σχολικές Μονάδες.

Αντιλαμβάνεστε λοιπόν, ότι η μικρή αστυνομική δύναμη δεν επαρκεί για τη σωστή αστυνόμευση της περιοχής. Παρακαλώ όπως την ενισχύσετε άμεσα σε ανθρώπινο δυναμικό και υλικοτεχνική υποδομή, καθώς και να πυκνώσετε τις περιπολίες της Ομάδας Δίκυκλης Αστυνόμευσης (ΔΙ.ΑΣ.), οι οποίες καλό θα ήταν να έχουν και μπλοκ παραβάσεων, έτσι ώστε να εμπεδωθεί το αίσθημα ασφάλειας στα τέσσερα Κοινοτικά διαμερίσματα του Δήμου μας: Νέας Μάκρης, Μαραθώνα, Γραμματικού και Βαρνάβα.

Παρακαλώ να εξετάσετε σοβαρά τα αίτημά μας!

Ο Δήμαρχος Μαραθώνος

Στέργιος Τσίρκας
anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ