2020-06-22 14:58:26
Φωτογραφία για «Ψυχρή Λίμνη»: Έρχεται κακοκαιρία με καταιγίδες και χαλάζι
«Ψυχρή Λίμνη»: Το φαινόμενο που προκαλεί τον άστατο καιρό στην Ελλάδα - Από το μεσημέρι ο καιρός αλλάζει άρδην κι έρχονται καταιγίδες με κεραυνούς, χαλάζι

Ο καιρός αλλάζει απότομα, με την κακοκαιρία να «χτυπά» από το μεσημέρι μεγάλο τμήμα της ηπειρωτικής χώρας όπου θα εκδηλωθούν βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές κυρίως κατά την διάρκεια των απογευματινών ωρών.

Σήμερα Δευτέρα και αύριο Τρίτη, περίπου στο 80% της επικράτειας χρειάζεται μεγάλη προσοχή, καθώς αναμένουμε ισχυρά φαινόμενα με κεραυνούς και χαλάζι.

Στην Αθήνα επίσης, αναμένεται σημαντική αλλαγή από τις πρώτες μεσημβρινές ώρες και τα φαινόμενα θα είναι έντονα, καθώς αναμένονται δυνατές μπόρες και καταιγίδες, που θα συνοδεύονται κι από χαλαζόπτωση, ενώ υπάρχει μεγάλος κίνδυνος πλημμυρικών φαινομένων στις δυτικές, κεντρικές και βόρειες περιοχές του νομού. Ο υδράργυρος έχει υποχωρήσει αισθητά σε σχέση με το Σαββατοκύριακο και δεν θα ανέβει πάνω από τους 27-28 βαθμούς Κελσίου στο κέντρο της πόλης.


Οι χαμηλές θερμοκρασίες που αναμένεται να επικρατήσουν τις επόμενες ημέρες στα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας, οι οποίες στο χάρτη που ακολουθεί έχουν τη μορφή ψυχρής λίμνης, σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες κοντά στο έδαφος και τα αυξημένα ποσά υγρασίας, θα ευνοήσουν την ανάπτυξη καταιγίδων με τα εντονότερα φαινόμενα όπως συνηθίζεται αυτήν την εποχή να εκδηλώνονται κατά τις θερμές κυρίως ώρες της ημέρας.

Αυτό το είδος καταιγίδων της θερμής περιόδου του έτους, ευνοεί την εκδήλωση χαλαζοπτώσεων, σύμφωνα με τα προγνωστικά μοντέλα του meteo.gr.

Η έντονη αστάθεια θα επικρατήσει στη χώρα έως και την Πέμπτη, με βροχές και καταιγίδες που τοπικά θα είναι ισχυρές και θα συνοδεύονται από έντονη ηλεκτρική δραστηριότητα, ενισχυμένους ανέμους και χαλαζοπτώσεις.

Στο βίντεο που ακολουθεί παρουσιάζονται προγνωστικοί χάρτες βροχοπτώσεων του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/ meteo.gr με βήμα τριών ωρών, για το διήμερο Δευτέρα 22/06 - Τρίτη 23/06. Όπως διακρίνεται τα εντονότερα και πιο γενικευμένα φαινόμενα αναμένονται κατά τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες. Στις περιοχές που θα επηρεαστούν συμπεριλαμβάνονται και ο νομός Αττικής και η πόλη της Αθήνας.

Η αναλυτική πρόγνωση του καιρού για σήμερα Δευτέρα

Βροχές και καταιγίδες αναμένονται τη Δευτέρα 22 Ιουνίου 2020. Η θερμοκρασία θα παρουσιάσει μικρή πτώση. Άνεμοι έως 7 μποφόρ στο Νότιο Αιγαίο.

Πιο αναλυτικά, τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες αναμένονται έως το πρωί στη Θεσσαλία και στη Θράκη. Στη συνέχεια τα φαινόμενα θα επεκταθούν στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας και θα ενισχυθούν. Στα ηπειρωτικά υπάρχει πιθανότητα εκδήλωσης χαλαζοπτώσεων. Η ορατότητα έως το πρωί θα είναι τοπικά περιορισμένη.

Η θερμοκρασία στη Δυτική Μακεδονία θα κυμανθεί από 12 έως 23 βαθμούς, στην υπόλοιπη Μακεδονία και στη Θράκη από 15 έως 27, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 17 έως 29, στα νησιά του Ιονίου από 19 έως 26, στα νησιά Αιγαίου από 17 έως 30 και στην Κρήτη από 16 έως 31 βαθμούς.

Οι άνεμοι στο Κεντρικό και Βόρειο Αιγαίο θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 έως 5 μποφόρ με εξασθένηση από το απόγευμα. Στο Νότιο Αιγαίο οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις 4 έως 6 και τοπικά έως 7 μποφόρ. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν από βορειοδυτικές διευθύνσεις 4 έως 6 μποφόρ.

Στην Αττική αναμένονται τοπικές βροχές και ενδεχομένως καταιγίδες από το πρωί. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 2 έως 4 μποφόρ, όμως από το μεσημέρι θα γίνουν μεταβαλλόμενοι έως 3 μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο των Αθηνών θα κυμανθεί από 22 έως 27 βαθμούς.

Στη Θεσσαλονίκη αναμένονται νεφώσεις με πιθανότητα για βροχοπτώσεις από το απόγευμα. Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά από βόρειες διευθύνσεις 2 έως 4 μποφόρ, το μεσημέρι θα στραφούν σε νότιους ίδιας έντασης και προς το βράδυ θα γίνουν μεταβαλλόμενοι έως 3 μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο της πόλης θα κυμανθεί από 21 έως 26 βαθμούς.
anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ