2020-06-23 00:17:55
Φωτογραφία για Μπόλτον για τη συνομιλία Τραμπ-Ερντογάν: Δεν είχα ξανακούσει ποτέ πρόεδρο να υπόσχεται κάτι τέτοιο
Ως σοκαριστικά απληροφόρητο και επικίνδυνο για τη χώρα του παρουσιάζει τον Αμερικανό πρόεδρο ο πρώην σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του, σε νέα συνέντευξη «κόλαφο»

Ως ύστατη ευκαιρία των ΗΠΑ να προστατευτούν από τον Τραμπ «βλέπει» τις επικείμενες εκλογές ο πρώην σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Τζον Μπόλτον. Ο Μπόλτον, που βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των αμερικανικών ΜΜΕ εξαιτίας του αποκαλυπτικού του βιβλίου με τίτλο «The Room Where It Happened», παραχώρησε μια αποκλειστική συνέντευξη στο ABC News όπου χαρακτηρίζει την προεδρία του Ντόναλντ Τραμπ ως επικίνδυνα επιβλαβή για τη χώρα, διατυπώνοντας παράλληλα την ελπίδα ότι θα περιοριστεί σε μία μόνο τετραετία.

Στην ίδια συνέντευξη, ο Μπόλτον αναφέρεται και σε όσα αποκαλύπτει στο βιβλίο του (που δεν έχει κυκλοφορήσει ακόμα) για τις σχέσεις του Τραμπ με τον Ερντογάν, μεταφέροντας έναν διάλογό τους που, για τον ίδιο, ακούγεται σαν απόπειρα παρακώλυσης του έργου της δικαιοσύνης
. Μιλώντας στη δημοσιογράφο Μάρθα Ραντάτζ, ο πρώην σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Τραμπ περιέγραψε τον Αμερικανό πρόεδρο ως «σοκαριστικά απληροφόρητο», ανίκανο να διαχωρίσει το προσωπικό και πολιτικό του συμφέρον από εκείνο της χώρας του. Σύμφωνα με τον Μπόλτον, ο Τραμπ δεν είναι παρά ένας ηγέτης που λαμβάνει προβληματικές και παράλογες αποφάσεις και είναι επιρρεπής στη χειραγώγηση από τους εχθρούς των ΗΠΑ.

Άκρως επικίνδυνη μια δεύτερη θητεία

Το ανησυχητικό μοτίβο της συμπεριφοράς του Τραμπ

Χαρακτηρίζοντας ως λάθος την υποστήριξη που έδειξε κάποτε στο πρόσωπο του Τραμπ, ο Μπόλτον κάνει λόγο στη συνέντευξή του για ένα ανησυχητικό μοτίβο στη συμπεριφορά του Αμερικανού προέδρου. Αυτό το μοτίβο αφορά στο γεγονός ότι - σύμφωνα με τον Μπόλτον - ο Τραμπ έχει επαλειλημμένα δώσει προτεραιότητα στις προσωπικές του σχέσεις και τα πολιτικά του συμφέροντα, έναντι των επιδιώξεων εθνικής ασφαλείας της χώρας του. «Όταν επρόκειτο για την επανεκλογή του, η ικανότητα συγκέντρωσης της προσοχής του ήταν απεριόριστη και η εστίασή του πολύ άμεση. Είναι πολύ κρίμα που δεν φερόταν έτσι όταν επρόκειτο για ζητήματα εθνικής ασφαλείας», είπε ο Μπόλτον στο ABC News.Για του λόγου το αληθές, ο πρώην σύμβουλος του Τραμπ ανέφερε συγκεκριμένα παραδείγματα ισχυρών ηγετών που είχαν διαπρέψει στην τέχνη του «να πατάνε τα κουμπιά» του Τραμπ. Αυτοί περιλαμβάνουν τον Σι Τζινπίνγκ της Κίνας, τον Βλαντιμίρ Πούτιν της Ρωσίας και τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σύμφωνα με τον Μπόλτον, ο Ερντογάν ζήτησε από τον Τραμπ να μεσολαβήσει εκ μέρους της Halkbank, μιας τουρκικής κρατικής τράπεζας που κινδύνευε να της ασκηθεί ποινική δίωξη για παραβίαση των αμερικανικών κυρώσεων εις βάρος του Ιράν, και που φερόταν να λειτουργεί ως «μαύρο ταμείο» για την οικογένεια του Τούρκου προέδρου.

«Ο πρόεδρος είπε στον Ερντογάν σε ένα σημείο: "Κοίτα, αυτοί οι εισαγγελείς στη Νέα Υόρκη είναι άνθρωποι του Ομπάμα. Περίμενε να φέρω εγώ τους δικούς μου ανθρώπους και μετά θα τακτοποιήσουμε το ζήτημα"... Δεν είχα ξανακούσει έναν πρόεδρο να λέει κάτι τέτοιο. Ποτέ» αναφέρει ο Μπόλτον στη συνέντευξή του, εξηγώντας ότι παρόλο που δεν γνωρίζει όλες τις νομικές λεπτομέρειες η δήλωση αυτή του Ντόναλντ Τραμπ του φάνηκε σαν παρακωλυση του έργου της δικαιοσύνης.

Παρά τις φερόμενες διαβεβαιώσεις του Τραμπ, εις βαρος της Halkbank ασκήθηκε δίωξη το περασμένο φθινόπωρο για απάτη, ξέπλυμα χρήματος και παραβίαση των κυρώσεων, όταν κατέρρευσαν οι διαπραγματεύσεις για συμβιβασμό.Σύμφωνα με τον Μπόλτον υπάρχουν ορισμένα στοιχεία στην προσωπικότητα του Τραμπ που τον καθιστούν άκρως επικίνδυνο για τη χώρα. Ένα από αυτά είναι η επιθυμία του να κλείνει συμφωνίες, για να ενισχύσει το image του ως καλός διαπραγματευτής και να επιτύχει την επανεκλογή του. «Δεν μπόρεσα να διακρίνω καμία αλλη αρχή που καθοδηγεί τις πράξεις του πέρα από το τι είναι καλό για την επανεκλογή Τραμπ... Δεν υπάρχει συνεκτική βάση, στρατηγική, φιλοσοφία, και οι αποφάσεις λαμβάνονται τυχαία, ακόμα και στο ιδιαίτερα επικίνδυνο πεδίο των πολιτικών εθνικής ασφαλείας. Αυτό είναι επικίνδυνο για τη δημοκρατία», τονίζει ο Μπόλτον.

Όσο για τη διαδικασία σκέψης του Αμερικανού προέδρου, αυτή για τον Μπόλτον αποτελεί έναν συνδυασμό «τυχαίου περιπάτου» με την... Μέρα της Μαρμότας, αφού από μέρα σε μέρα ήταν αδύνατο να προβλέψει κανείς τι θα συνέβαινε στον Λευκό Οίκο.

«Ελπίζω ότι ο Τραμπ θα μείνει στην ιστορία ως πρόεδρος μιας θητείας που δεν βύθισε τη χώρα ανεπανόρθωτα σε μια πτωτική τροχιά από την οποία δεν είναι δυνατή η έξοδος. Μπορούμε να ξεπεράσουμε τη μία θητεία, είμαι σίγουρος γι' αυτό, ακόμα κι αν δεν συντελεστεί το θαύμα της εκλογής ενός συντηρητικού Ρεπουμπλικανού τον Νοέμβρη. Το ενδεχόμενο όμως των δύο θητειών με ανησυχεί πολύ», είπε χαρακτηριστικά ο Μπόλτον στη συνέντευξή του. Η απάντηση στον Τραμπ

Στη συνέντευξή του στο ABC News, ο Μπόλτον απαντά στις επικρίσεις που δέχεται για τις αποκαλύψεις του βιβλίου του, αλλά και στους χαρακτηρισμούς του Τραμπ ο οποίος τον αποκάλεσε «παλαβό» και «ψεύτη», κατηγορώντας τον ότι βγάζει στη φόρα απόρρητες πληροφορίες. Όπως εξηγεί ο Μπόλτον, η «εκρηκτική» αντίδραση του Τραμπ ήταν κάτι το απολύτως αναμενόμενο. «Είναι κάτι το σύνηθες για την κυβέρνηση Τραμπ. Όταν έρχονται αντιμέτωποι με κριτική, δεν ασχολούνται με την ουσία των επικρίσεων αλλά επιτίθενται στο άτομο που την ασκεί. Το περίμενα και δεν με εξέπληξε καθόλου».

Όπως σημειώνει ο Μπόλτον, ο Τραμπ «δεν ανησυχεί μήπως ξένες κυβερνήσεις διαβάσουν το βιβλίο, αλλά ανησυχεί μήπως το διαβάσουν Αμερικανοί πολίτες». Ο ίδιος αναφέρει ότι υπήρξε «εξαιρετικά προσεκτικός» προκειμένου να μην αποκαλύψει απόρρητες πληροφορίες. Ωστόσο, όπως υπογραμίζει «ο αμερικανικός λαός πρέπει να ακούσει την αλήθεια».

Υπενθυμίζεται ότι το περασμένο Σάββατο ένας ομοσπονδιακός δικαστής αποφάνθηκε ότι, παρόλο που το βιβλίο του Μπόλτον μπορεί να κυκλοφορήσει, η έκδοσή του χωρίς επίσημη έγκριση από τον Λευκό Οίκο «έχει εκθέσει τη χώρα σε κίνδυνο» και μπορεί να έχει νομικές επιπτώσεις για τον ίδιο τον συγγραφέα.
anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ