2020-06-24 08:57:55
Φωτογραφία για «Πέσιμο» Τουρκίας σε Μακρόν: «Η Γαλλία είναι αυτή που παίζει επικίνδυνα στη Λιβύη»
Απάντηση στους σχολιασμούς του Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος δήλωσε χθες πως η Τουρκία «παίζει ένα επικίνδυνο παιχνίδι» στη Λιβύη, έδωσε σήμερα το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας, μέσω του εκπροσώπου του, Χαμί Ακσόι.

«Με την υποστήριξη που προσφέρει εδώ και χρόνια στους παράνομους παράγοντες, η Γαλλία φέρει σημαντικό μέρος της ευθύνης για το χάος στο οποίο έχει περιέλθει η Λιβύη. Από την άποψη αυτή, στην πραγματικότητα η Γαλλία είναι αυτή που παίζει ένα επικίνδυνο παιχνίδι. Αν ο Μακρόν έβαζε τη μνήμη του να λειτουργήσει και χρησιμοποιούσε τη λογική του, μπορεί να θυμηθεί πως ο πραξικοπηματίας Χαφτάρ είναι εκείνος που έχει δημιουργήσει τα σημερινά προβλήματα στη Λιβύη με τις επιθέσεις του, έχοντας και τη γαλλική υποστήριξη. Επιπλέον, ο Χαφτάρ έχει αρνηθεί να υπογράψει τη κατάπαυση πυρός που συμφωνήθηκε σε Μόσχα και Βερολίνο», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας, Χαμί Ακσόι.


Και συνέχισε: «Παρ' όλο που ο πρόεδρος Μακρόν προσπαθεί να κρύψει αυτή την πραγματικότητα εκτοξεύοντας αβάσιμες κατηγορίες εναντίον της χώρας μας, ο λιβυκός λαός δεν θα ξεχάσει ποτέ τη ζημιά που προκάλεσε στη χώρα του η Γαλλία επιδιώκοντας τα εγωιστικά συμφέροντά της. Η Γαλλία θα έπρεπε να στηρίξει την έρευνα για τα βίαια εγκλήματα πολέμου σε βάρος αθώων πολιτών και ιδιαίτερα για τους μαζικούς τάφους στην Ταρχούνα, αποτέλεσμα των επιθέσεων του Χαφτάρ».

«Η Γαλλία, που δεν έχει ακτή στην Ανατολική Μεσόγειο, πρέπει να κατανοήσει πως δεν μπορεί να αποφασίσει για τα δικά μας περιφερειακά ζητήματα. Είναι προφανές εδώ και αρκετό καιρό πως η Γαλλία δεν έχει καρταφέρει να αξιολογήσει σωστά και με υγιή τρόπο όσα διαδραματίζονται στην Ανατολική Μεσόγειο. Σκέφτεται μονομερώς» συνέχισε ο Ακσόι.

Και κατέληξε: «Καλούμε τη Γαλλία και τον Πρόεδρό της να βάλουν τέλος σε ενέργειες που αποτελούν ρίσκο για την ασφάλεια και το μέλλον της Λιβύης, της Συρίας και της Ανατολικής Μεσογείου και να χρησιμοποιήσει τα κανάλια διαλόγου, ενεργώντας στη βάση των συμμαχικών μας σχέσεων και σύμφωνα με τη σοβαρότητα της κατάστασης».
anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ