2020-06-27 22:54:32
Φωτογραφία για Ένα app – ασπίδα προστασίας από τον ήλιο
Το UV-Shield, μία νέα δωρεάν εφαρμογή για smartphones που ανέπτυξε ο καθηγητής Δημήτρης Ρηγόπουλος σε συνεργασία με την Ε.Μ.Υ. ενημερώνει σε πραγματικό χρόνο για

την ένταση της υπεριώδους ακτινοβολίας στο σημείο που βρίσκεται ο χρήστης και τον καθοδηγεί να προστατευτεί αποτελεσματικά από αυτήν

Η υπεριώδης ακτινοβολία (UV), επιδρά στην επιδερμίδα και ενώ σε μικρές δόσεις μπορεί να έχει οφέλη, η αλόγιστη έκθεση σε αυτήν μπορεί να αποβεί ιδιαιτέρως βλαπτική, προκαλώντας άμεσες αντιδράσεις, όπως ερύθημα και έγκαυμα, αλλά και το κυριότερο, μακροχρόνιες βλάβες λόγω επίδρασής της στο DNA των κυττάρων. Οι βλάβες αφορούν σε μελάνωμα και διάφορους τύπους καρκίνου του δέρματος. Κάποιες από αυτές μπορεί να αποβούν μοιραίες ιδίως εάν δεν αναγνωρισθούν και αντιμετωπισθούν εγκαίρως.

Η κατάλληλη επομένως προστασία με τη σωστή χρήση αντιηλιακών, αλλά και με την τροποποίηση της καθημερινής συμπεριφοράς ως προς την έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία, κρίνεται αναγκαία και επιβεβλημένη. Σημειωτέον, η βλάβη της UV ακτινοβολίας είναι αθροιστική, δηλαδή η ετήσια έκθεση σε αυτήν, προστίθεται σε όσες έχουν προηγηθεί στο παρελθόν και έτσι προκαλούνται οι κλινικές αλλοιώσεις, οι οποίες αντιστοιχούν στις πιο πάνω αναφερόμενες διαταραχές.


Ο Δημήτρης Ρηγόπουλος, καθηγητής και Διευθυντής της Α’ Πανεπιστημιακής Κλινικής Αφροδισίων και Δερματικών Νόσων του Νοσοκομείου «Ανδρέας Συγγρός», σε συνεργασία με την Ε.Μ.Υ. δημιούργησε μια νέα εφαρμογή με την ονομασία UV-Shield, η οποία θα παρέχεται ΔΩΡΕΑΝ στους χρήστες i-phones και Android συσκευών. Oι χρήστες ανάλογων εφαρμογών είναι νέοι στην ηλικία και έτσι το πρόγραμμα αυτό, το οποίο θα τους παρέχει τον καθημερινό UV-Δείκτη στη θέση που βρίσκονται ανά πάσα στιγμή στην ελληνική επικράτεια, συμβάλλει ιδιαίτερα στην επιμόρφωση του κοινού για τη σωστή συμπεριφορά του απέναντι στον ήλιο και σε ζητήματα προστασίας από την αλόγιστη έκθεση σε αυτόν.

Πέρα από τον ενημερωτικό της χαρακτήρα, η εφαρμογή περιέχει και πλήθος άλλων πληροφοριών για ειδικές ομάδες ατόμων (εγκύους, βρέφη, παιδιά) που είναι πιο ευάλωτα στην υπεριώδη ακτινοβολία, συμβάλλοντας έτσι στην πρόληψη κυρίως των μακροχρόνιων βλαβών της επιδερμίδας από αυτήν. Ασφαλώς, απευθύνεται ευρύτερα σε κάθε άτομο που εκτίθεται στις αχτίδες του ήλιου, παρέχοντας ένα σύνολο τρόπων αναγνώρισης πιθανών βλαβών, αλλά και ένα έγκυρο πλέγμα επιστημονικής συμβουλευτικής για προστασίας και πρόληψη.
anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ