2020-06-28 11:47:14
Φωτογραφία για Ποινή φυλάκισης 6 μηνών και 600 ευρώ πρόστιμο σε τέσσερα άτομα για την περιφορά επιταφίου εν μέσω πανδημίας
Με την επανέναρξη της λειτουργίας των δικαστηρίων, μεταξύ άλλων, εκδικάζονται και οι υποθέσεις ανυπακοής πολιτών στα μέτρα που είχε λάβει η κυβέρνηση προκειμένου να αμβλυνθεί ο κίνδυνος μετάδοσης της νόσου Covid-19.

Ύστερα από τρεις μήνες καραντίνας, στα ακροατήρια της χώρας φτάνουν τώρα οι περιπτώσεις ανυπακοής σε διάφορες εκφάνσεις της καθημερινότητας των πολιτών, στα μέτρα επιβολής της κυβέρνησης.

Χαρακτηριστική περίπτωση, εν μέσω πανδημίας, υπήρξε αυτή που εκδικάστηκε στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ρόδου, με την περιφορά του Επιταφίου στον Αρχάγγελο Ρόδου, τα ξημερώματα του Μ. Σαββάτου 19 Απριλίου 2020.

Καταδίκη και τσουχτερό πρόστιμο

Το δικαστήριο καταδίκασε τέσσερα άτομα σε ποινή φυλάκισης 6 μηνών τον καθένα με τριετή αναστολή, ενώ στους τρεις κατηγορούμενους που πραγματοποίησαν την περιφορά του Επιταφίου οι δικαστές επέβαλαν και χρηματικό πρόστιμο 600 ευρώ στον καθένα, αφού τους έκρινε ένοχους κατά περίπτωση για διέγερση σε ανυπακοή, καθώς και για παραβίαση μέτρων για την πρόληψη ασθενειών.


Το δικαστήριο εξέδωσε την καταδικαστική απόφαση σύμφωνη και με την εισαγγελική πρόταση της έδρας.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Ροδιακή» κατηγορούμενοι στην υπόθεση είναι τέσσερις άνδρες, ηλικίας 42, 45, 47, και 52 ετών αντίστοιχα, μεταξύ των οποίων και ο ιδιοκτήτης του ραδιοφωνικού σταθμού, του νησιού ο οποίος μετέδωσε μέρος της επίδικης περιφοράς του Επιταφίου στον Αρχάγγελο.

Περιφορά χωρίς ιερέα

Απολογούμενος ο πρώτος εκ των κατηγορουμένων ιδιοκτήτης του σταθμού, αρνήθηκε την κατηγορία όπως αυτή του αποδίδεται υποστηρίζοντας πως ούτε το κείμενο αλλά ούτε και το βίντεο ήταν δικό του, τα οποία αναρτήθηκαν στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook. «Απλώς μου τα είχαν στείλει και τα δημοσιοποίησα στο διαδίκτυο, όμως όταν αντιλήφθηκε ότι αυτό είναι λάθος τα αφαίρεσα όλα» είπε. Σύμφωνα με την κατηγορία η μετάδοση της περιφοράς μέσω του λογαριασμού του στο Facebook, προκάλεσε σε συμμετοχή και άλλους κατοίκους του Αρχαγγέλου.

Ωστόσο, από τις απολογίες και των τριών άλλων κατηγορουμένων προέκυψε ότι δεν υπήρξε ιερέας πριν ή κατά τη διάρκεια της περιφοράς. Οι τρεις τελευταίοι κατά την κατηγορία από πρόθεση παραβίασαν τα μέτρα που είχε διατάξει ο νόμος για να αποτραπεί η διάδοση μίας μεταδοτικής ασθένειας και συγκεκριμένα στις 18 Απριλίου 2020 στις 3 τα ξημερώματα, και ενώ ήδη είχε εκδοθεί η σχετική ΚΥΑ καθώς και η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου από τα τέλη Φεβρουαρίου 2020 που αφορούσαν τα μέτρα αποφυγής διάδοσης του κορωνοϊού, οι κατηγορούμενοι παραβιάζοντας τα μέτρα αυτά προέβησαν στην περιφορά του Επιταφίου.

Τα μέλη του δικαστηρίου πάντως είχαν άλλη άποψη, νομική στην απόφαση του η οποία είναι ανεξάρτητη από τα θρησκευτικά πιστεύω και όπως διευκρίνισε και ο πρόεδρος του δικαστηρίου στους 4 κατηγορούμενους, «ανεξάρτητα από τα θρησκευτικά πιστεύω του καθενός, στη συγκεκριμένη περίπτωση έχει παραβιαστεί ο νόμος για αυτό και καταδικαστήκατε».

Όλοι μετά την καταδίκη τους αφέθηκαν ελεύθεροι.
dikastiko.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ