2020-06-28 12:01:20
Φωτογραφία για Τα τρία νέα συμπτώματα κοροναϊού με βάση το CDC. Τα υπόλοιπα συμπτώματα
Υπάρχει μια κοινή αλήθεια για τον κοροναϊό που το έχουν διαπιστώσει όλοι στον κόσμο. Οι εξελίξεις γύρω από αυτόν τρέχουν με ταχύτητα φωτός. Μία από τις πρόσφατες εξελίξεις είναι ότι τα συμπτώματα που ο ασθενής καλείται να αντιμετωπίσει, αν προβληθεί από τον ιό, αλλάζουν.

 

Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών των ΗΠΑ (CDC) ανέφερε σε νέα έκθεση ότι στην λίστα των συμπτωμάτων από τον COVID-19, έχουν προστεθεί άλλα τρία: Ναυτία, διάρροια και ρινική καταρροή. Συμπληρώνουν μια μεγάλη λίστα, συμπεριλαμβανομένων απώλεια γεύσης ή μυρωδιάς, πυρετός πονόλαιμος, μυαλγίες και δύσπνοια. 

Οι επιπλοκές που προστέθηκαν πρόσφατα δεν είναι ακριβώς «νέες» - πολλοί τις έχουν επισημάνει ως συμπτώματα από την αρχή της πανδημίας. Αλλά κάθε άτομο βιώνει τον ιό κάπως διαφορετικά. Και δεδομένου ότι ο κοροναϊός είναι ακόμα νέος στον ιατρικό κόσμο, οι ειδικοί συνεχίζουν να μαθαίνουν πώς συμπεριφέρεται ο ιός και τι κάνει στο σώμα ενός ατόμου. Μέρος αυτού περιλαμβάνει την ανακάλυψη και τον έλεγχο των συμπτωμάτων, μερικά από τα οποία μπορεί να μην ήταν ξεκάθαρα στην αρχή του ξεσπάσματος της πανδημίας. 


Επειδή η λίστα, ίσως ανανεωθεί ξανά στο μέλλον, η λίστα με τα μέχρι στιγμής αποδεδειγμένα συμπτώματα του κοροναϊού είναι τα εξής:

Πυρετός 

Οι περισσότεροι νοσούντες πέρασαν από το στάδιο του πυρετού, ο οποίος γενικά είναι υψηλότερος του κοροναϊού. Κατά την διάρκεια της ανάρρωσης, ο πυρετός ανεβοκατεβαίνει. Αν είναι σταθερά υψηλός, απαιτείται άμεση νοσοκομειακή φροντίδα. 

Πόνοι στο σώμα, κόπωση, ρίγη

Οι μυϊκοί πόνοι και η αδιαθεσία αναφέρθηκαν ως τα συμπτώματα που προδίδουν την προσβολή από κοροναϊού στην αρχή της πανδημίας και εξακολουθούν να παραμένουν μείζονες παρενέργειες μέχρι σήμερα. Πρόκειται για ένα από τα πιο κοινά συμπτώματα του ιού.

Βήχας και δύσπνοια

Πρόκειται άλλωστε και για «πνευμονική νόσο» που προσβάλλει το αναπνευστικό σύστημα. Συνεπώς, είναι λογικό να προκαλείται και δύσπνοια. Τα συγκεκριμένα συμπτώματα ήταν και αυτά από τα πρώτα της λίστας. Άτομα με COVID-19 μπορεί να δυσκολεύονται να περπατήσουν σε μικρές ή μεγάλες αποστάσεις και να τους κόβεται η ανάσα. 

Διάρροια, ναυτία ή άλλα πεπτικά προβλήματα

Είναι τα νέα συμπτώματα της λίστας του CDC. Οι ειδικοί στον τομέα της υγείας επισήμαναν προβλήματα στο στομάχι ως επιπλοκή από την αρχή της πανδημίας, αλλά πλέον διαπιστώθηκε σε περισσότερα κρούσματα από τον Φεβρουάριο. 

 Έρευνα που δημοσιεύθηκε στο American Journal of Gastroenterology τον Μάρτιο διαπίστωσε ότι οι ασθενείς με COVID-19 αντιμετώπισαν πεπτικά προβλήματα όπως απώλεια όρεξης, διάρροια, έμετο και / ή κοιλιακό άλγος.

Αυτό που έχει σημασία είναι ότι εμφανίζονται μετά την λοίμωξη από τον ιό. 

Τα υπόλοιπα συμπτώματα της λίστας

Απώλεια γεύσης ή μυρωδιάς

Συμφόρηση ή καταρροή

Πονοκέφαλοι ή άλλα νευρολογικά προβλήματα

Μια σειρά από δερματικά προβλήματος (κυρίως εξανθήματα που θυμίζουν τη Νόσο Καβασάκι - εμφανίζονται και στα παιδιά)

Θρόμβοι αίματος, πνευμονία ή άλλες σοβαρές επιπλοκές

Τίποτα απολύτως. Ίσως και το πιο επικίνδυνο «σύμπτωμα». Οι ασυμπτωματικοί ασθενείς μεταδίδουν ευκολότερα τον ιό από τους υπόλοιπους 

Με τις νέες προσθήκες, τα συμπτώματα που προκαλεί ο κοροναϊός είναι, σύμφωνα με τα CDC:

Πυρετός ή ρίγηΒήχαςΔύσπνοια ή δυσκολία στην αναπνοήΚόπωσηΠόνος στους μυς ή στο σώμαΠονοκέφαλοςΠρωτοεμφανιζόμενη απώλεια όσφρησης ή γεύσηςΠονόλαιμοςΣυνάχι ή ρινική συμφόρηση («μπούκωμα» στη μύτη)Ναυτία ή έμετοςΔιάρροια

Τα συμπτώματα αυτά μπορεί να είναι ήπια έως σοβαρά. Οι περισσότεροι ασθενείς αρχίζουν να τα εκδηλώνουν 2-14 ημέρες μετά από την έκθεση στον κοροναϊό Covid-19.

Γιατί αλλάζουν

Τα CDC επισημαίνουν ότι ο κατάλογος αυτός δεν συμπεριλαμβάνει όλα τα πιθανά και απίθανα συμπτώματα του ιού. Θα εξακολουθήσει να αναθεωρείται, αναλόγως με τα επιστημονικά δεδομένα που θα προκύπτουν.

Διευκρινίζεται πως όλα τα προαναφερθέντα συμπτώματα είχαν αναφερθεί από τον πρώτο καιρό της πανδημίας. Επειδή, όμως, οι τότε καταγραφές αφορούσαν μικρό αριθμό ασθενών, πολλά από αυτά (όπως η διάρροια) εθεωρούντο σπάνια.

Ωστόσο τα κρούσματα του κοροναϊού είναι πλέον 10 εκατομμύρια. Επομένως η εικόνα που έχουν οι επιστήμονες για τις κλινικές εκδηλώσεις που προκαλεί ο κοροναϊός είναι πολύ πιο ολοκληρωμένη.
medlabgr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ