2020-06-29 07:55:33
Φωτογραφία για Πέντε παράγοντες που αυξάνουν τις πιθανότητες να αποκτήσετε δίδυμα
Αν και υπό κανονικές συνθήκες, οι πιθανότητές να κυοφορήσετε δίδυμα είναι λίγες, υπάρχουν ορισμένοι παράγοντες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τις πιθανότητες απόκτησης διδύμων - Ποιοι είναι;

Η σκέψη της απόκτησης διδύμων μπορεί να αποτελεί όνειρο για μερικά ζευγάρια. Συνήθως όταν μια γυναίκα φέρνει στον κόσμο δίδυμα συνηθίζουμε να σκεφτόμαστε ότι πιθανόν να προέκυψαν με εξωσωματική γονιμοποίηση. Ωστόσο, δεν είναι πάντα έτσι. Αν και υπό κανονικές συνθήκες, οι πιθανότητές να κυοφορήσετε δίδυμα είναι λίγες, υπάρχουν ορισμένοι παράγοντες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τις πιθανότητες απόκτησης διδύμων. Ο μαιευτήρας-γυναικολόγος και ειδικός αναπαραγωγής, Κωνσταντίνος Κωσταράς, μας βοηθάει να τους ανακαλύψουμε!

Ποιοι είναι οι παράγοντες που αυξάνουν τις πιθανότητες μιας δίδυμης κύησης;

Η ηλικία

Η ηλικία επηρεάζει τις πιθανότητές σας να μείνετε έγκυος με διζυγωτικά (μη πανομοιότυπα) δίδυμα. Όσο μεγαλύτερες είστε, τόσο μεγαλύτερες είναι οι πιθανότητες να αποκτήσετε δίδυμα. Μελέτες έχουν δείξει ότι είναι πιο συνηθισμένο για γυναίκες άνω των 35 ετών από ό, τι για νεότερες γυναίκες να έχουν δίδυμα. Αυτό οφείλεται σε αυξημένη παραγωγή της ορμόνης FSH η οποία μπορεί να οδηγήσει στην απελευθέρωση πολλαπλών ωαρίων σε σύγκριση με νεότερες γυναίκες.


Ένας υψηλός ΔΜΣ μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες να αποκτήσετε δίδυμα

Σύμφωνα με προηγούμενες μελέτες, η ύπαρξη υψηλότερου Δείκτη Μάζας Σώματος (για γυναίκες άνω των 30 ετών) έχει επίσης συνδεθεί με την αύξηση των πιθανοτήτων δίδυμης κύησης, Ωστόσο, δεν συνιστάται ο ΔΜΣ να είναι μεγαλύτερος του 30 καθώς σημαίνει ότι η γυναίκα αυτή βρίσκεται στην κατηγορία της παχυσαρκίας, η οποία δεν είναι υγιής.

Η κληρονομικότητα

Η διπλή εγκυμοσύνη μπορεί επίσης να εξαρτάται από το οικογενειακό ιστορικό σας. Η ικανότητα να απελευθερώσετε ένα ή περισσότερα ωάρια είναι κληρονομική και εάν η μητέρα σας έχει δίδυμη αδερφή ή αδερφό ή είστε ακόμη και εσείς η ίδια δίδυμο, οι πιθανότητές σας να απελευθερώσετε περισσότερα από ένα ωάρια προς γονιμοποίηση θα είναι υψηλότερες. Είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι ζευγάρια που έφεραν στον κόσμο δίδυμα, είχαν στο οικογενειακό ιστορικό τους συγγένεια με άλλα ζευγάρια που γέννησαν δίδυμα.

Η εξωσωματική γονιμοποίηση

Η εξωσωματική γονιμοποίηση (IVF) μπορεί να ενισχύσει τις πιθανότητες να αποκτήσετε δίδυμα. Εάν παίρνετε φάρμακα που διεγείρουν τις ωοθήκες, οι πιθανότητες απελευθέρωσης περισσότερων από ένα ωαρίων κάθε μήνα είναι υψηλότερες. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η εξωσωματική μπορεί επίσης να οδηγήσει σε δίδυμη κύηση, εάν εισάγονται περισσότερα από ένα έμβρυα στη μήτρα. Ωστόσο, σήμερα είναι πιο συνηθισμένο για τις κλινικές γονιμότητας να εισάγουν μόνο ένα έμβρυο.

Η χώρα καταγωγής

Οι στατιστικές δείχνουν ότι σε ορισμένες φυλές οι γυναίκες έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να έχουν δίδυμα. Οι γυναίκες της Αφρικής και της Αμερικής είναι πιο πιθανό να αποκτήσουν δίδυμα ενώ αντίστοιχα για τις γυναίκες ασιατικής καταγωγής είναι σχεδόν σπάνιο.

Μια εγκυμοσύνη με δίδυμα προκύπτει όταν η γυναίκα απελευθερώνει δύο ωάρια που γονιμοποιούνται ταυτόχρονα. Η εγκυμοσύνη με πανομοιότυπα δίδυμα (μονοζυγωτικά), από την άλλη, προκύπτει όταν ένα σπερματοζωάριο εισέρχεται κανονικά σε ένα ωάριο που όμως μπορεί πολύ νωρίς να διασπαστεί σε δύο έμβρυα. Αυτό σημαίνει ότι τα δύο μωρά θα έχουν το ίδιο σύνολο DNA και επομένως θα είναι γενετικά ταυτόσημα.

Το να μείνετε έγκυος με δίδυμα μπορεί να εξαρτάται από μια σειρά διαφορετικών παραγόντων, ωστόσο η απόκτηση πανομοιότυπων δίδυμων είναι συμπτωματική και μπορεί να συμβεί σε οποιαδήποτε γυναίκα. Αν η μεγαλύτερη επιθυμία σας είναι να διπλασιάσετε τη χαρά σας, πρέπει να βασιστείτε στην καλή τύχη.
anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ