2020-07-01 12:24:45
Φωτογραφία για Σκανδαλώδης αντιμετώπιση από τον ΕΟΠΥΥ η σύμβαση με την Αρχειοθήκη ΑΕ. Παραλίγο εμπλοκή στις πληρωμές
του Αλέξανδρου Γιατζίδη, διευθυντή σύνταξης, medlabnews.gr

Στις 30 Ιουνίου έληξε η σύμβαση που είχε ο ΕΟΠΥΥ με την εταιρεία Αρχειοθήκη ΑΕ, βάση της οποίας η εταιρεία έχει αναλάβει την οργάνωση και αποθήκευση του αρχειακού υλικού που παραλαμβάνει ο ΕΟΠΥΥ από τους συμβεβλημένους παρόχους και αφορά τις μηνιαίες υποβολές (πράξεις), τις οποίες υποβάλλουν προς αποζημίωση. Αυτό θα είχε τον κίνδυνο να επιστρέψει ο ΕΟΠΥΥ στην εποχή που πλήρωνε τους παρόχους με καθυστέρηση πάνω από επτά μήνες.

Η εταιρεία αυτή είχε επιλεγεί από το 2016 με διεθνή διαγωνισμό, από τον προηγούμενο πρόεδρο του Οργανισμού κ. Μπερσίμη προκειμένου να αποσυμφορηθεί από τον τεράστιο όγκο από κούτες με παραπεμπτικά πολλών ετών, και το κέντρο εκκαθάρισης της Πεύκης. 

Η σύμβαση με την εταιρεία έληξε στις 30 Ιουνίου 2020 αλλά εντωμεταξύ δεν έγινε καμιά κίνηση προκειμένου να ανανεωθεί ή να αντικατασταθεί. Λόγω του ύψους του ποσού απαιτείται να γίνει δημόσιος διεθνής διαγωνισμός. 


Τα πράγματα περιεπλάκησαν με την εκχώρηση αρμοδιοτήτων στην Αντιπρόεδρο του Οργανισμού κ. Καρποδίνη. Η καθυστέρηση εκχώρησης αρμοδιοτήτων στην Αντιπρόεδρο είχε ως αποτέλεσμα να μπλοκάρει και αυτή η διαδικασία. 

Στις 22 Ιουνίου τελικά εκχωρήθηκαν οι διευθύνσεις στρατηγικού σχεδιασμού και οικονομικού του Οργανισμού, με την απόφαση ΔΒ1Δ/61/ΟΙΚ. 16001/2020 του ΕΟΠΥΥ που δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ. 

Η αντιπρόεδρος εκχώρησε την συγκεκριμένη διαδικασία στον οικονομικό Διευθυντή του οργανισμού. Όμως λόγω του ύψους του ποσού ήταν λογικό να μην θέλει κανείς να αναλάβει την ευθύνη μιας τέτοιας διαδικασίας. Ο Γενικός Διευθυντής δεν μπορεί να είναι εισηγητης και υπογράφων της προκήρυξης. 

Να σημειώσουμε ότι η διαδικασία του Διαγωνισμού είχε ξεκινήσει τον περασμένο Οκτώβριο με όλα τα παραπάνω δεν προχώρησε ποτέ.

Τα πράγματα περιεπλάκησαν, ακόμα πιο πολύ, με επιστολή της Αρχειοθήκης ΑΕ που γνωστοποιούσε στον ΕΟΠΥΥ ότι θα ενημερώσει της εταιρείες courier  να  μην δέχονται από την 1η Ιουλίου παραπεμπτικά από τους παρόχους για να τα φέρουν στους χώρους της. Αυτό σήμαινε σοβαρή εμπλοκή εν μέσω κρίσης πανδημίας στις πληρωμές των παρόχων και κίνδυνο να γυρίσει στους επτά μήνες η πληρωμή των παρόχων. 

Προκειμένου να μην συμβεί οποιαδήποτε εμπλοκή τελικά αποφασίστηκε να γίνει Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου και να παραταθεί η σύμβαση με την Αρχειοθήκη ΑΕ, για το ποσό των 300.000 Ευρώ. Έτσι δεν απαιτείται να γίνει διαγωνισμός!!!

Το σοβαρό ερώτημα όμως είναι γιατί ο ΕΟΠΥΥ δεν έχει προχωρήσει την ψηφιακή υπογραφή και φυσικά την ψηφιοποίηση των παραπεμπτικών από τους παρόχους; Υπόψη οι πάροχοι από χρόνια τώρα είναι υποχρεωμένοι να ψηφιοποιούν τα παραπεμπτικά και τα τιμολόγια που κόβουν προς τον οργανισμό, αλλά τους λείπει η δυνατότητα της ψηφιακής υπογραφής. 

Μήπως θα ήταν καλύτερα αντί να χάνουν χρόνο με το ποιος αναλαμβάνει τι στον ΕΟΠΥΥ να γινόταν κάποια συνεργασία με τον  Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ Κ. Πιερρακάκη προκειμένου να μπουν και τόσο σοβαρές διαδικασίες στην ψηφιοποίησή τους γλιτώνοντας τον Οργανισμό με ένα τεράστιο έξοδο αλλά και επιταχύνοντας τις διαδικασίες πληρωμής των παρόχων;
Μήπως;
medlabgr
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ