2020-07-01 15:58:30
Φωτογραφία για Αύριο αποφασίζει το τουρκικό Ανώτατο Δικαστήριο για το αν γίνει τζαμί η Αγιά Σοφιά
Η ιστορική παρέμβαση του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου έχει ήδη προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις στην Τουρκία, μια μέρα πριν την συνεδρίαση του Ανώτατου Δικαστηρίου που θα αποφανθεί για το καθεστώς της Αγ. Σοφίας.

Ογ.γ. του εθνικιστικού κόμματος MHP Ισμέτ Μπουγιουκαταμάν είπε πως πρόκειται για κεκαλυμμένη δήλωση που ξεπερνά τα όρια του Πατριάρχη, ο οποίος δεν τολμά να πει ότι θέλει η Αγία Σοφία να ξαναγίνει εκκλησία.

Σχεδόν σε όλα τα τουρκικά ΜΜΕ υπάρχουν αναφορές που χαρακτηρίζουν την παρέμβαση του κ. Βαρθολομαίου από έκκληση έως και ανοιχτή απειλή, με αυτές που είναι ήπιες να αποτελούν ωστόσο την πλειοψηφία.

Το κλειδί βρίσκεται στα χέρια του Προέδρου Ερντογάν

Τί όμως περιμένουμε αύριο από το ανώτατο δικαστήριο; Τα δεδικασμένα οδηγούν σε μια απορριπτική απόφαση, καθώς μέχρι σήμερα το Ανώτατο αλλά και το Συνταγματικό Δικαστήριο της Τουρκίας έχουν απορρίψει παρόμοιες προσφυγές. Τώρα, και πάλι, δυο ΜΚΟ έχουν προσφύγει με το αίτημα να μετατραπεί η Αγία Σοφία σε τέμενος. Αύριο το δικαστήριο ενδέχεται ακόμη και να μην λάβει άμεσα την απόφαση αλλά να αναβληθεί σε άλλη συνεδρία. Ίσως λόγω των ασφυκτικών πιέσεων της τελευταίας περιόδου να αποδεχθεί το αίτημα των ΜΚΟ που προσέφυγαν.


Ότι όμως και να αποφασίσει το δικαστήριο για να μετατραπεί και πάλι σε τέμενος η Αγία Σοφία απαιτείται διοικητική απόφαση που θα λάβει η κυβέρνηση. Με λίγα λόγια το κλειδί βρίσκεται στα χέρια του Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν. Μπορεί να εκμεταλλευθεί μια απορριπτική απόφαση λέγοντας είμαστε κράτος δικαίου ή το αντίστροφο.

Ή αν είναι αποφασισμένος, για να αδράξει τις ψήφους που του υπόσχεται και σημερινή δημοσκόπηση της εφημερίδας Γιενί Σαφάκ, η οποία δείχνει ότι πάνω από το 90% των ψηφοφόρων του κόμματος του και του Μπαχτσελί επιθυμούν να δουν τζαμί την Αγία Σοφία, να εκδώσει ένα διάταγμα όπως αυτό που την έκανε μουσείο και να την μετατρέψει σε τέμενος. Αύριο, στις 15 Ιουλίου, όπως διαδίδουν κάποιοι κύκλοι ή πιο κοντά στις επόμενες εκλογές για τα μέγιστα οφέλη; Αυτό θα το δείξει ο χρόνος και φυσικά οι ισορροπίες που θα υπαγορεύσουν οι διεθνείς αντιδράσεις για την διατήρηση του ιστορικού μνημείου.

Βαρθολομαίος: Αν γίνει τζαμί η Αγία Σοφία εκατομμύρια Χριστιανοί θα στραφούν κατά του Ισλάμ

Παρέμβαση σχετικά με το ζήτημα της Αγίας Σοφίας έκανε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, στέλνοντας μήνυμα στην Άγκυρα ότι ενδεχόμενη μετατροπή της σε τζαμί θα στρέψει εκατομμύρια Χριστιανούς εναντίον του Ισλάμ.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες που έχουν ληφθεί από το Φανάρι τα τελευταία χρόνια, τονίζοντας ότι το 2016 είχε αποστείλει επιστολή στον τότε διευθυντή θρησκευτικών υποθέσεων της χώρας, εκφράζοντας την ανησυχία του για την αλλαγή του καθεστώτος της Αγίας Σοφίας.

Υπογράμμισε ότι η Αγία Σοφία αποτελεί ένα εκ των σπουδαιοτέρων κλασικών μνημείων του παγκόσμιου πολιτισμού: “Κλασικό είναι αυτό το οποίο πάντοτε υπερβαίνει τα όρια του λαού και της εποχής εις την οποία εδημιουργήθη και δεν ανήκει μόνο σε αυτόν που το κατέχει αλλά εις ολόκληρον την ανθρωπότητα”.

Πρόσθεσε επίσης ότι ο τουρκικός λαός φέρει την μεγάλη ευθύνη και την υψίστη τιμή να αναδεικνύει την Οικουμενικότητα του υπέροχου αυτού μνημείου, τονίζοντας ότι ως Μουσείο η Αγία Σοφία δύναται να λειτουργεί ως σημείο συνυπάρξεως λαών και πολιτισμών.

“Η τυχόν μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τέμενος θα στρέψει εκατομμύρια Χριστιανών σε όλο τον κόσμο εναντίον του Ισλάμ. Το ζητούμενο, όμως, είναι η ενότητα. Έχουμε την προσδοκία ότι στο τέλος θα επικρατήσει η σύνεση και η λογική”, διαμήνυσε ο Οικουμενικός Πατριάρχης.

Επίσης απηύθυνε κάλεσμα στις νέες και τους νέους “να κατανοήσουν ότι ζουν εις ιερόν τόπον, τόπον μαρτυρίας και μαρτυρίου εις το κέντρο της Ορθοδοξίας”, ενώ σε άλλο μέρος της ομιλίας του υπογράμμισε ότι το “να ανήκουμε στην ομογένεια της Πόλεως, το να είμαστε τέκνα της Μεγάλης Εκκλησίας είναι υψίστη ευλογία”.
greece-salonikia
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ