2020-07-02 23:02:56
Φωτογραφία για Ρεκόρ απούλητων σπιτιών στο Μανχάταν λόγω πανδημίας
Οι αγορές διαμερισμάτων μειώθηκαν κατά 54% σε σχέση με έναν χρόνο πριν στα 1.357 - Αυτή ήταν η μεγαλύτερη ετήσια πτώση από το 1990

Κατά τη διάρκεια του τριμήνου του lockdown έκαναν οι πωλήσεις κατοικιών έκανε τη μεγαλύτερη βουτιά που έχει καταγραφεί ιστορικά στην καρδιά της Νέας Υόρκης.

Οι πωλήσεις σπιτιών στο Μανχάταν σημείωσαν κατά το β’ τρίμηνο τη μεγαλύτερη πτώση που έχει καταγραφεί ποτέ, ενώ η Νέα Υόρκη επέβαλε lockdown για να αποτρέψει την εξάπλωση του Covid-19.

Οι αγορές τύπου co-op (η επένδυση δηλαδή σε ένα κτήριο διαμερισμάτων, όπου μπορεί κάποιος να κατέχει μερίδιο στην πολυκατοικία και όχι το ίδιο το διαμέρισμα) και οι αγορές διαμερισμάτων μειώθηκαν κατά 54% σε σχέση με έναν χρόνο πριν στα 1.357, σύμφωνα με αναφορά των εταιρειών Miller Samuel και Douglas Elliman Real Estate. Αυτή ήταν η μεγαλύτερη ετήσια πτώση από τότε που οι εν λόγω εταιρείες τηρούν στοιχεία, δηλ. από το 1990.


Οι περισσότεροι αγοραστές έκαναν συμβόλαια πριν τα μέσα Μαρτίου, καθώς μετά απαγορεύτηκαν οι δια ζώσης παρουσιάσεις κατοικιών σε πελάτες. Η μέση τιμή των αγοραπωλησιών που συμφωνήθηκαν υποχώρησε κατά 18% σε σχέση με έναν χρόνο πριν. Ηταν η μεγαλύτερη πτώση από το 2009.

Τα διαμερίσματα που πωλήθηκαν κατά το β’ τρίμηνο είχαν τις μεγαλύτερες εκπτώσεις στις τιμές καταλόγου σε μια πενταετία.

Πάντως, το τρίμηνο lockdown δεν περιέπλεξε μόνο τις παρουσιάσεις ακινήτων. Ακόμα και οι αγοραστές που βρήκαν κάποιο ακίνητο που τους άρεσε, χρειάστηκαν περισσότερο χρόνο για να ολοκληρώσουν τη συμφωνία γιατί δεν μπορούσαν να μαζευτούν σε ένα δωμάτιο με όλους τους δικηγόρους, του μεσίτες και τους τραπεζίτες στεγαστικών που συνήθως συμμετέχουν στη σύναψη ενός συμβολαίου. Ετσι, πολλά από αυτά δεν έγιναν ποτέ.

Τα συμβόλαια που υπογράφηκαν μειώθηκαν κατά 78% σε μόλις 132.

Σε κάθε περίπτωση, από την περασμένη εβδομάδα άρχισε να αυξάνεται το ενδιαφέρον υποψήφιων αγοραστών να επισκεφθούν ακίνητα, καθώς σταμάτησε να ισχύει η σχετική απαγόρευση. Οπότε, τώρα μπορεί να υπολογιστεί ακριβώς πού κατευθύνονται οι τιμές και η ζήτηση.

«Ενα από τα θετικά για την αγορά είναι πως πολλοί άνθρωποι αποφάσισαν τι πραγματικά χρειάζονται από ένα διαμέρισμα στη Νέα Υόρκη, όπως πχ. οικιακά γραφεία, δεύτερο μπάνιο ή βεράντα», αναφέρει η Πάμελα Λίμπμαν, CEO της Corcoran Group.
anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ