2020-07-03 19:23:53
Φωτογραφία για Ακατάλληλα τεστ αντισωμάτων κοροναϊού κυκλοφορούν και στην Ελλάδα - Αγοράστηκαν τουλάχιστον 4.000
Κίνδυνος για ψευδή αποτελέσματα

τις αρχές Απριλίου Bρετανοί ερευνητές του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης έκριναν ως μη κατάλληλα τα τεστ αντισωμάτων που είχαν προμηθευθεί μαζικά οι αρχές της χώρας τους από την κινεζική εταιρεία Hangzhou Alltest Biotech. Ο καθηγητής Σερ Τζον Μπελ στις 5 Απριλίου δήλωσε ότι τα κιτ που έχουν εξετάσει «δεν έχουν καλές επιδόσεις» και ότι «κανένα από αυτά τα τεστ δεν θα πληρούσε τα κριτήρια» για χρήση τους. Είπε: «Βλέπουμε πολλά ψευδώς αρνητικά αποτελέσματα … και βλέπουμε επίσης ψευδώς θετικά. Αυτό δεν είναι καλό είτε για τους προμηθευτές είτε για εμάς».

Τις δηλώσεις του Μπελ υιοθέτησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ, επισημαίνοντας ότι «κανένα τεστ μέχρι στιγμής δεν έχει αποδειχθεί αρκετά καλό για χρήση… Εάν τα τεστ δεν λειτουργούν, οι παραγγελίες που κάναμε θα ακυρωθούν και όποτε είναι δυνατόν θα ανακτήσουμε το κόστος». Το συγκεκριμένο φιάσκο είχε ως αποτέλεσμα εκατοντάδες χιλιάδες τεστ αντισωμάτων να κάθονται να σκονίζονται σε αποθήκες.


Λίγες ημέρες πριν, στα τέλη Μαρτίου, ο Βορειομακεδόνας Ρόντζερ Ζεκιρόφσκι είχε όλα τα συμπτώματα της COVID-19: υψηλό πυρετό, πόνους στους μυς και ξηρό βήχα. Δεν μπόρεσε να κάνει μοριακό τεστ σε κρατικό νοσοκομείο – αντ’ αυτού επέλεξε κάτι που εκ πρώτης φαινόταν καλή εναλλακτική λύση: ένα ολλανδικό τεστ αντισωμάτων, το οποίο διαφημιζόταν από ιδιωτική κλινική ως «υψηλής ποιότητας» και που υποσχόταν ότι ανιχνεύει με ακρίβεια τον ιό μέσα σε λίγα λεπτά.

«Ο Ζεκιρόφσκι δεν ήξερε τι είδους τεστ ήταν αυτό. Ακόμα και οι υγειονομικοί υπάλληλοι στη Βόρεια Μακεδονία δεν ήξεραν. Για την ακρίβεια, γιατροί το συνιστούσαν. Και έκανε το τεστ, βγήκε αρνητικός, και τρεις μέρες μετά πέθανε», λέει στο in.gr η Σάσκα Τσβέτκοφσκα από το OCCRP, το διεθνές δίκτυο ερευνητών δημοσιογράφων που ασχολείται με θέματα οργανωμένου εγκλήματος και διαφθοράς.

«Είχε έρθει σε επαφή με δεκάδες ανθρώπους στο δεύτερο μεγαλύτερο νοσοκομείο της Βόρειας Μακεδονίας στο Κουμάνοβο, με την οικογένειά του, με ανθρώπους στην αγορά, και μετά ξαφνικά το υπουργείο ανακοίνωσε ότι ο Ζεκιρόφσκι ήταν θύμα της COVID-19. Δεν είναι η μοναδική περίπτωση που έχουμε λανθασμένα αποτελέσματα. Ένας δήμαρχος, που επίσης εμφανίστηκε αρνητικός από τέτοιο τεστ ταχείας διάγνωσης μετέδωσε τον ιό στην τοπική επιτροπή διαχείρισης κρίσεων, και έτσι παρέλυσε μία μικρή πόλη κατά την μάχη της εναντίον του κοροναϊού. Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις σαν αυτή. Και υποθέτω ότι υπάρχουν και πολλές άγνωστες περιπτώσεις».

Με διαφορετική ονομασία στην αγορά

Η Τσβέτκοφσκα συμμετείχε στη διεθνή έρευνα του OCCRP, από την οποία προέκυψε ότι τεστ ταχείας διάγνωσης αντισωμάτων της κινεζικής εταιρείας Hangzhou Alltest Biotech που είχαν κριθεί στην Μεγάλη Βρετανία ως μη κατάλληλα, εισάγονται, επανασυσκευάζονται και επαναλανσάρονται (relabeling) από ευρωπαϊκές εταιρείες, και κυκλοφορούν στην αγορά με διαφορετική επωνυμία. Χιλιάδες τέτοια τεστ διοχετεύθηκαν στην Βόρεια Μακεδονία – ένα από αυτά είχε κάνει και ο Ζεκιρόφσκι στο ιδιωτικό νοσοκομείο στο Κουμάνοβο. Επίσης, εντοπίστηκαν στην Ιταλία και στο Βατικανό, την Ισπανία, τη Ρωσία, την Ινδονησία.

«Βρήκαμε τουλάχιστον τρεις διαφορετικές εκδοχές του ίδιου τεστ, που παράγεται στο ίδιο εργοστάσιο στην Κίνα. Όμως, τα πωλούσαν ως τρία διαφορετικά τεστ με τις ονομασίες Biozek, Screen Italia και Alltest. Τουλάχιστον αυτές είναι οι τρεις μάρκες που το OCCRP επιβεβαίωσε με σιγουριά ότι είναι το ίδιο τεστ. Πιστεύουμε ότι υπάρχουν πολλά περισσότερα εκεί έξω», λέει η Τσβέτκοφσκα.
greece-salonikia
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ