2020-07-04 07:33:15
Φωτογραφία για Γαλλία: Οι Αρχές ξεκινούν έρευνα κατά του Εντουάρ Φιλίπ για τη διαχείριση της πανδημίας
Προκαταρκτική έρευνα σε βάρος του απερχόμενου πρωθυπουργού Εντουάρ Φιλίπ και δύο

πρώην υπουργών Υγείας ανακοίνωσε ο γενικός εισαγγελέας – Η έρευνα γίνεται μετά από μηνύσεις που κατατέθηκαν για τον τρόπο διαχείρισης της πανδημίας

Από τα ψηλά στα χαμηλά φαίνεται ότι βρίσκεται ο απερχόμενος πρωθυπουργός της Γαλλίας Εντουάρ Φιλίπ, λίγες ώρες μετά την παραίτησή του αλλά και της κυβέρνησης, που χρεώθηκαν το δυσμενές αποτέλεσμα για τον Εμανουέλ Μακρόν στις δημοτικές εκλογές της Γαλλίας.

Λίγες ώρες μετά την παραίτηση, ο γενικός εισαγγελέας Φρανσουά Μολέν ανακοίνωσε ότι οι γαλλικές αρχές θα ξεκινήσουν προκαταρκτική έρευνα σε βάρος του Φιλίπ αλλά και των δύο πρώην υπουργών Υγείας Ολιβιέ Βεράν και Ανιές Μπουζέν. Αντικείμενο της έρευνας η διαχείριση της πανδημίας του κορωνοϊού

Στο Δικαστήριο της Δημοκρατίας (CJR) που είναι αρμόδιο για να δικάζει μέλη της κυβέρνησης για αδικήματα που τελέστηκαν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους κατατέθηκαν 90 μηνύσεις. Οι 53 από αυτές εξετάστηκαν και 9 κρίθηκαν αποδεκτές.


Αντιμετωπίζουν την κατηγορία της «παράλειψης αντιμετώπισης μιας καταστροφής»

Ο Μολέν οφείλει να συγκαλέσει την προανακριτική επιτροπή που θα διεξάγει την έρευνα. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του γενικού εισαγγελέα, η επιτροπή θα εξετάσει μία και μόνο κατηγορία, αυτή της «παράλειψης αντιμετώπισης μιας καταστροφής» σε βάρος της Μπουζέν, του Φιλίπ και του Βεράν.

Η Μπουζέν ήταν υπουργός Υγείας μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου. Τότε, την διαδέχτηκε ο Βεράν ο οποίος παραιτήθηκε σήμερα το πρωί, μαζί με σύσσωμη την κυβέρνηση του Φιλίπ.

Η υποβολή των μηνύσεων ξεκίνησε λίγες ημέρες μετά την έναρξη της καραντίνας στα μέσα Μαρτίου. Οι μηνυτές ήταν κυρίως ιδιώτες, γιατροί, ενώσεις ακόμη και κρατούμενοι.

Ανάλογα με την περίπτωση, οι καταγγέλλοντες έκαναν λόγο για «ανθρωποκτονία εξ αμελείας», για «έκθεση ανθρώπου σε κίνδυνο», για «μη παροχή βοήθειας σε άνθρωπο που κινδύνευε» και για παράλειψη λήψης μέτρων εγκαίρως.

Η πανδημία της Covid-19 έχει σκοτώσει περίπου 30.000 ανθρώπους στη Γαλλία.
anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ