2020-07-06 11:47:26
Φωτογραφία για SOS για την έλλειψη υγειονομικών μέτρων στα ελληνοαλβανικά σύνορα
Συντάκτης: Virus

Επιτακτική είναι η ανάγκη για λήψη υγειονομικών μέτρων στα σύνορα με την Αλβανία, όπως επισημαίνουν εκπρόσωποι των Τελωνειακών και Αστυνομικών υπαλλήλων καθώς και της ΑΔΕΔΥ. Σε έκκλησή τους τονίζουν ότι επίσημα τα σύνορα είναι κλειστά, αλλά μέσα σε μια εβδομάδα το σύνολο των αφίξεων και των αναχωρήσεων από τους Μεθοριακούς Σταθμούς Μέρτζιανης, Μαυροματίου και Κακαβιάς έφθασε τα 37.314 άτομα.

Μάλιστα, εκπρόσωποι των εργαζόμενων στο Τελωνείο και το συνδικαλιστικό όργανο υποστηρίζουν ότι ο συγκεκριμένος αριθμός εισερχόμενων στην Ελλάδα είναι μεγαλύτερος από την κίνηση στον Προμαχώνα ή στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος την ίδια εβδομάδα.

Υπενθυμίζεται ότι επίσημα η είσοδος δεν επιτρέπεται, αλλά γίνονται εξαιρέσεις για τους κατόχους δελτίων ταυτότητας ομογενούς, τους κατόχους αδειών παραμονής λόγω εργασίας και τους έχοντες διπλή υπηκοότητα. Οπότε και εργαζόμενοι μιλούν για κατ΄ επίφαση κλειστά σύνορα.


Ωστόσο, στις άλλες πύλες εισόδου της Ελλάδας έχουν τοποθετηθεί κλιμάκια του ΕΟΔΥ, τα οποία διενεργούν δειγματοληπτικούς ελέγχους και ως εκ τούτου οι ταξιδιώτες εισέρχονται με βάση υγειονομικών πρωτοκόλλων. Στην περίπτωση των ελληνοαλβανικών συνόρων κανένα μέτρο δεν υπάρχει, σύμφωνα με συνδικαλιστικές οργανώσεις των Τελωνειακών, οπότε μπορεί να αποτελέσει «κερκόπορτα» για την είσοδο στην χώρα νέων κρουσμάτων του SARS-COV-2.

Οι αριθμοί μιλούν

Συγκεκριμένα, από τα στοιχεία που ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος Ιωαννίνων της ΑΔΕΔΥ, Χρήστος Γρίβας, προκύπτει ότι κατά την εβδομάδα 22 έως 29 Ιουνίου, το σύνολο των αφίξεων και των αναχωρήσεων από τα ελληνοαλβανικά σύνορα έφτασε τις 37.314, ενώ από τον Προμαχώνα 14.010 και το αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» 13.170.

Από τα ελληνοαλβανικά σύνορα, οι 14.950 περασαν από τον μεθοριακό σταθμό Κακαβιάς, οι 14.241 από τον μεθοριακό σταθμό Κρυσταλοπηγής στην Καστοριά, οι 5.481 από το Μαυρομάτι και οι 1.642 από τη Μέρτζιανη.

Σύμφωνα με δηλώσεις του αντιπροέδρου της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Ιωαννίνων, Αλέξανδρο Βαγγελή σε τοπικά μέσα, «η είσοδος γίνεται στο 80% των όσων διέρχονταν προ κοροναϊού», αιτούμενος να εφαρμοστούν υγειονομικά πρωτόκολλα και για τα σύνορα με την Αλβανία.

Την έντονη ανησυχία του εξέφρασε ο πρόεδρος της 7ης Ένωσης Τελωνειακών Υπαλλήλων, Πέτρος Λυκίδης μιλώντας για μια ουσιαστικά ελεύθερη διέλευση και «μετακινούμενη υγειονομική βόμβα».

Σε έντονο ύφος σημείωσε ο ίδιος ότι «οι αστυνομικοί και οι τελωνειακοί κινδυνεύουν, καθώς έρχονται σε επαφή με χιλιάδες κόσμου καθημερινά. Δεν είμαστε υπέρ των κλειστών συνόρων. Τα σύνορα πρέπει να είναι ανοιχτά, αλλά να υπάρχει ο απαραίτητος έλεγχος».

Στο ίδιο μήκος κύματος, τη φράση «μπάτε σκύλοι αλέστε και αλεστικά μη δίνετε» ανέφερε ο πρόεδρος του Ν.Τ. Ιωαννίνων της ΑΔΕΔΥ Χρήστος Γρίβας, ζητώντας κυβερνητική παρέμβαση προκειμένου να εγκατασταθούν κλιμάκια του ΕΟΔΥ στα ελληνοαλβανικά σύνορα.
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ