2020-07-09 11:50:04
Φωτογραφία για Σερβία: Πολιτική αναταραχή και επεισόδια μετά την αύξηση των κρουσμάτων
Για δεύτερη συνεχόμενη νύχτα συγκρούσεις ανάμεσα σε διαδηλωτές και αστυνομικούς στο Βελιγράδι - Τεταμένο κλίμα και σε άλλες πόλεις

Πολιτική αναταραχή και επεισόδια έχει προκαλέσει η αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού στη Σερβία τις τελευταίες μέρες. Εχθές πραγματοποιήθηκαν νέες συγκεντρώσεις και επεισόδια στο Βελιγράδι και άλλες πόλεις, με αιτήματα που αφορούν σε αλλαγές στην αντιμετώπιση της πανδημίας από την πολιτική ηγεσία. Ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας διέλυσαν το βράδυ της Τετάρτης την συγκέντρωση που διοργάνωσε η αντιπολίτευση μπροστά από την Βουλή. Τα επεισόδια ξεκίνησαν όταν ομάδα διαδηλωτών αφαίρεσε τα μεταλλικά κιγκλιδώματα που περιβάλουν το κτήριο και κατευθύνθηκαν προς την είσοδο πετώντας πέτρες και κροτίδες εναντίον των αστυνομικών.

Η αστυνομία απάντησε κάνοντας χρήση δακρυγόνων και πέρασε στην αντεπίθεση διαλύοντας την συγκέντρωση. Χιλιάδες διαδηλωτές μετά την επέμβαση της αστυνομίας διέφυγαν στους γύρω από την βουλή δρόμους όπου σημειώθηκαν συμπλοκές
. Στο κέντρο του Βελιγραδίου εμφανίστηκε και η έφιππη αστυνομία ενώ στους δρόμους βγήκαν, αναπτύσσοντας μεγάλη ταχύτητα, τεθωρακισμένα οχήματα των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας. Επεισόδια καταγράφηκαν και στην πόλη Νόβισαντ όπου διαδηλωτές προσπαθούν να εισβάλουν στο δημαρχείο, αλλά και στην Νις όπου χιλιάδες διαδηλωτές πραγματοποίησαν πορεία στο κέντρο της πόλης.

Η στάση του Αλεξάνταρ Βούτσιτς

Ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς ήταν ο πρωταγωνιστής στις εκλογές της Σερβίας του Ιουνίου. «Αλεξάνταρ Βούτσιτς- για τα παιδιά μας» ήταν το κεντρικό προεκλογικό σύνθημα του κυβερνώντος Σερβικού Προοδευτικού Κόμματος (SNS), του οποίου ο ίδιος ηγείτο. Αρκετοί από τους πολιτικούς αντιπάλους του προέδρου δεν συμμετείχαν καν στις βουλευτικές εκλογές. Δεν ήταν λίγα τα κόμματα της αντιπολίτευσης που προτιμούσαν να μποϊκοτάρουν την αναμέτρηση, κατηγορώντας το κυβερνών κόμμα SNS ότι παραποιεί τους κανόνες του πολιτικού παιχνιδιού προς όφελος του Βούτσιτς και της παράταξής του.

Και φυσικά ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς κέρδισε τις εκλογές. Για αρκετούς επικριτές της κυβέρνησης Βούτσιτς, ο πρωθυπουργός της χώρας έχει πολύ περισσότερες εξουσίες από όσες πρέπει να έχει μια εκτελεστική εξουσία, κυρίως σε μια χώρα που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Στην οποία η διάκριση των εξουσιών θεωρείται sine qua non. Παρά ταύτα ο πρόεδρος Βούτσιτς υποστήριζε ότι κατάφερε να ελέγξει με αποτελεσματικό τρόπο την πανδημία της ασθένειας COVID-19. Ωστόσο την περασμένη εβδομάδα επέβαλε γενική απαγόρευση κυκλοφορίας στο Βελιγράδι.

«Η κατάσταση στο Βελιγράδι είναι άκρως ανησυχητική και απαιτείται να ληφθούν μέτρα για την αποτροπή της εξάπλωσης του ιού» επισήμανε ο Βούτσιτς. Ανέφερε επίσης ότι τα νοσοκομεία ασφυκτιούν και το σύστημα υγείας δέχεται μεγάλη πίεση. Ανακοίνωσε ότι θα κατασκευαστούν δύο νοσοκομεία μέχρι το φθινόπωρο για να αντιμετωπιστεί το δεύτερο κύμα. Τις τελευταίες ημέρες στην Σερβία καταγράφηκε ο μεγαλύτερος αριθμός θανάτων από την εκδήλωση της πανδημίας. Το 24ωρο από την Δευτέρα προς Τρίτη κατέληξαν 13 ασθενείς ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των νεκρών στους 330. Επιβεβαιώθηκαν 299 νέα κρούσματα ενώ μέχρι σήμερα νόσησαν, συνολικά, 16.719 άτομα.

Μετά τα σοβαρά επεισόδια που σημειώθηκαν στο Βελιγράδι και τις μεγάλες αντιδράσεις που σημειώθηκαν σε κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ο Σέρβος πρωθυπουργός ανακοίνωσε σε διάγγελμα του ότι αποσύρεται η απόφαση για γενική απαγόρευση της κυκλοφορίας. Αναφερόμενος στην επιδημιολογική κατάσταση, ανακοίνωσε ότι εχθές ήταν η δεύτερη δυσκολότερη μέρα μετά τη προχθεσινή. Το τελευταίο 24ωρο, ανέφερε ο κ. Βούτσιτς, επιβεβαιώθηκαν 350 νέα κρούσματα, ενώ 11 ασθενείς κατέληξαν. Σε κρίσιμη κατάσταση νοσηλεύονται διασωληνωμένοι 111 ασθενείς. «Δεν έχουμε ούτε μία ελεύθερη κλίνη στα νοσοκομεία» ανέφερε οκ. Βούτσιτς και κάλεσε τον κόσμο να μην βγαίνει να διαδηλώνει, όχι διότι φοβάται τις διαδηλώσεις, αλλά γιατί υπάρχει κίνδυνος διάδοσης της νόσου. Αναφερόμενος στα επεισόδια που σημειώθηκαν το βράδυ της Τρίτης, χαρακτήρισε πολιτική βία αυτό που συνέβη.

Η κατάσταση με τον κορωνοϊό ήταν πρόφαση για τη συγκέντρωση που διοργανώθηκε - όπως είπε - «από ακροδεξιά στοιχεία και φασιστικές οργανώσεις». Ανέφερε ότι 43 αστυνομικοί τραυματίστηκαν και κάποιοι δέχθηκαν επίθεση με μαχαίρι, ενώ έδειξε και φωτογραφίες από τα τραύματα των αστυνομικών.

Ο κ. Βούτσιτς ανέφερε ότι έβλαψε το κύρος της Σερβίας στο εξωτερικό η χθεσινή διαδήλωση κάτι που όπως εκτίμησε θα βλάψει και τη διαπραγματευτική θέση της Σερβίας στον διάλογο για το Κόσοβο που θα συνεχιστεί την Κυριακή στις Βρυξέλλες. Διεμήνυσε δε ότι οι αρχές θα πατάξουν κάθε προσπάθεια κατάλυσης της τάξης και τόνισε ότι υπήρχε και εξωτερικός δάκτυλος για τα επεισόδια που προκλήθηκαν προχθές το βράδυ.
anatakti
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ