2020-07-09 20:40:09
Φωτογραφία για Σε εφαρμογή Προηγμένο σύστημα διαχείρισης κρουσμάτων από τον ΕΟΔΥ
Την παρουσίαση ενός προηγμένου ηλεκτρονικού συστήματος διαχείρισης που θα βοηθήσει τον ΕΟΔΥ να διαχειρίζεται καλύτερα και με μεγαλύτερη ταχύτητα τα στοιχεία από τους ελέγχους για κορονοϊό όσων μπαίνουν στη χώρα, έκανε σήμερα ο Οργανισμός. Η εφαρμογή του νέου συστήματος μειώνει κατά πολύ το χρόνο ελέγχου των τουριστών στα σύνορα και σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ Παναγιώτη Αρκουμανέα το πρόγραμμα αυτό αποτελεί πρότυπο για όλη την Ευρώπη στη διαχείριση πιθανών κρουσμάτων από COVID-19, καθώς βασίζεται σε τεχνολογίες Τεχνητής Νοημοσύνης.

Με το νέο σύστημα καταγραφής, ο Οργανισμός θα μπορεί να γνωρίζει άμεσα τι γίνεται στις πύλες εισόδου της χώρα, αλλά και στοιχεία από την ιχνηλάτιση των επαφών των κρουσμάτων.

Οι εργαζόμενοι στις ΚΟΜΥ θα χρησιμοποιούν τάμπλετς με τα οποία θα μπορούν να κάνουν θερμομέτρηση, αλλά και να σκανάρουν έναν ειδικό κωδικό του εντύπου που πρέπει να συμπληρώσουν όλοι οι τουρίστες πριν μπουν στην Ελλάδα (PLF - Passenger Locator Form)
. Το νέο σύστημα εγγυάται γρήγορη ηλεκτρονική καταχώρηση των στοιχείων των ταξιδιωτών, χωρίς πιθανά λάθη. Ένα επιπλέον στοιχείο που θα βοηθήσει στον εντοπισμό πιθανού κρούσματος ανάμεσα στους ταξιδιώτες είναι το γεγονός ότι με τη βοήθεια αλγορίθμου θα προκύπτει ποιοι από τους τουρίστες θα πρέπει να υποβληθούν σε τεστ για κορονοϊό. Η δειγματοληψία θα γίνεται με χρήση barcode. Ο νοσηλευτής λαμβάνει το επίχρισμα για το τεστ και στη συνέχεια σκανάρει το barcode το οποίο κολλάει στο κιτ μεταφοράς του επιχρίσματος. Εκτιμάται ότι με το νέο πρόγραμμα, ο χρόνος της διαδικασίας του τεστ θα μειωθεί στο ένα λεπτό από τα περίπου πέντε λεπτά που διαρκεί σήμερα.

Αν από τον δειγματοληπτικό έλεγχο προκύψει κάποιος θετικός, το λογισμικό θα ενημερώνει σε πραγματικό χρόνο μητρώο ασθενών με COVID-19.

Εκπαίδευση των εργαζομένων στις ΚΟΜΥ, στο νέο σύστημα, γίνεται ήδη στην Αθήνα και αναμένεται να ξεκινήσει το Σαββατοκύριακο στη Θεσσαλονίκη και εν συνέχεια σε Πάτρα και Κρήτη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι σήμερα, 210 ΚΟΜΥ, έχουν πραγματοποιήσει 75.000 τεστ. Στόχος είναι να λειτουργήσουν συνολικά 500 Κινητές Ομάδες Υγείας.

Το καινοτόμο σύστημα παρουσίασε σήμερα ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας, στην αίθουσα Τύπου του ΟΑΚΑ, όπου νοσηλευτές των ΚΟΜΥ εκπαιδεύονται στη νέα διαδικασία, μαζί με τον Γιώργο Πλαβούκο, CEO της αναδόχου εταιρείας «MainSys» που έχει αναπτύξει το σύστημα με χρηματοδότηση από πόρους του ΕΣΠΑ.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με την παρουσία εκπροσώπων των χορηγών του προγράμματος και  του Τύπου.

Εκ μέρους του ΕΟΔΥ μίλησε ο πρόεδρος κ. Παναγιώτης Αρκουμανέας, ο οποίος αναφερόμενος στον  ρόλο των κινητών μονάδων τόνισε ότι, είναι το πιο σημαντικό πρόγραμμα που έχει συντελεστεί κατά την περίοδο αντιμετώπισης του κορωνοϊού σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Επίσης ανέφερε ότι έχουν γίνει περισσότερες από 3.900 αποστολές και περισσότερα από 75.000 τεστ σε δομές πρόνοιας, Δήμους και πρόσθεσε πως η δύναμη των Κινητών Ομάδων Υγείας αυξάνεται συνεχώς και ίσως ξεπεράσει και των αριθμό των 500 οχημάτων.

Ο Οργανισμός μέσω των ΚΟΜΥ υλοποιεί τον κυρίαρχο στόχο του να βρίσκεται συνεχώς δίπλα στον πολίτη σε κάθε σημείο της ελληνικής επικράτειας.

Ο Πρόεδρος του ΕΟΔΥ αναφέρθηκε και στο νέο πρωτοποριακό σύστημα διαχείρισης του στόλου των ΚΟΜΥ, με το οποίο ο Οργανισμός μπορεί να ελέγχει σε πραγματικό χρόνο, που βρίσκονται οι μονάδες και ποια συγκεκριμένα περιστατικά πρέπει να ελεγχθούν.

Με το ηλεκτρονικό σύστημα  διαχείρισης συμβάντων δίνεται η δυνατότητα με ένα απλό σκανάρισμα να μειώνεται ο χρόνος στο 90% και ταυτόχρονα να καταχωρούνται στην κεντρική βάση δεδομένων, λαμβάνοντας γνώση το Υπουργείο Υγείας αλλά και η Κυβέρνηση.

Τέλος, τονίστηκε ότι ο Οργανισμός εισάγει  την τεχνολογία αιχμής στις δράσεις του προσδοκώντας πιο άμεσα αποτελέσματα και στοχεύοντας στην οικοδόμηση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών.

Με την ευκαιρία ο ΕΟΔΥ ευχαριστεί όλους όσοι συμπαρίστανται στο έργο του και ιδιαίτερα τους χορηγούς τους προγράμματος, την εταιρεία AVIS για τον στόλο οχημάτων, την εταιρεία WIND για τη διάθεση του δικτύου 4G, την εταιρεία Aegean για τα καύσιμα στα οχήματα, την εταιρεία MainSys για την υποστήριξη του software, καθώς και το ΟΑΚΑ για τη φιλοξενία στάθμευσης του στόλου των οχημάτων των ΚΟΜΥ.
medlabgr
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ