2020-07-10 01:09:44
Φωτογραφία για Κορωνοϊός: Συναγερμός στην κυβέρνηση για τα 50 κρούσματα -Εκτακτη σύσκεψη υπό τον Μητσοτάκη
ΣΕ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Κορωνοϊός: Συναγερμός στην κυβέρνηση για τα 50 κρούσματα -Εκτακτη σύσκεψη υπό τον Μητσοτάκη -Φωτογραφία αρχείου: Eurokinissi, POOL ΜΑΞΙΜΟΥ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Εκτακτη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη θα λάβει χώρα το μεσημέρι της Παρασκευής μετά την ανακοίνωση των 50 νέων κρουσμάτων κορωνοϊού στη χώρα το τελευταίο 24ωρο.

Η ανακοίνωση από τον ΕΟΔΥ των 50 νέων κρουσμάτων κορωνοϊού στην Ελλάδα έφερε συναγερμό στην κυβέρνηση. Ετσι, θα πραγματοποιηθεί τη Παρασκευή, στις 12:30 τηλεδιάσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου για να εξεταστεί η πορεία υλοποίησης του Επιχειρησιακού Σχεδίου ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Το plan-b της κυβέρνησης

Η κυβέρνηση μελετά τα επόμενα βήματά της, για την περίπτωση που έξαρση του κορωνοϊού στην χώρα συνεχίσει.


Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων το Star έδωσε μια πρόγευση, λέγοντας πως «Μόλις κρίναμε ότι τα κρούσματα είναι αυξημένα από συγκεκριμένη χώρα κλείσαμε τα σύνορα» σημείωσε σχετικά με τα κρούσματα από τη Σερβία, εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα τα υγειονομικά δεδομένα «να επιτρέψουν να ξανανοίξουν τα σύνορα με τη φίλη και γείτονα Σερβία».

Ετσι, φαίνεται πως στην κυβέρνηση το plan-b σχέδιο για την αντιμετώπιση μιας ενδεχόμενης νέας έξαρσης των κρουσμάτων κορωνοϊού είναι έτοιμο ήδη.

Το σχέδιο αυτό περιλαμβάνει τρία στάδια:

Έλέγχους σε όλους όσους φτάνουν στην Ελλάδα από τον συνοριακό σταθμό του Προμαχώνα.

Ελέγχους στους εποχικούς εργαζόμενους σε όλη την Επικράτειας, κυρίως από τις γειτονικές βαλκανικές χώρες.

Τεστ σε όλους, σε όλες τις πύλες εισόδου της χώρας και όχι συγκεκριμένο αριθμό τεστ κάθε ημέρα.

Αυτοί θα συμμετέχουν στη συνάντηση υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Στο σχέδιο συμμετέχουν και στελέχη από τα Σώματα Ασφαλείας και τις Ενοπλες Δυνάμεις ώστε να ενισχυθεί το δυναμικό των μικτών κλιμακίων, υπό τον επιχειρησιακό συντονισμό της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

Στην τηλεδιάσκεψη θα συμμετέχουν ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης, ο Υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Λευτέρης Οικονόμου, ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, ο Υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, Αρμόδιος για τον Συντονισμό του Κυβερνητικού 'Εργου Ακης Σκέρτσος, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ο Γενικός Γραμματέας του Πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης, ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας Παναγιώτης Πρεζεράκος, ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Εσωτερικών Πολιτικών Θανάσης Κοντογεώργης, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος, ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας Μιχαήλ Καραμαλάκης, ο Αρχηγός του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής Θεόδωρος Κλιάρης, ο Διευθυντής του Γραφείου του Πρωθυπουργού στη Βουλή Μιχάλης Μπεκίρης, ο Πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας και ο Καθηγητής της Επιστήμης των Δεδομένων και Λειτουργιών Κίμωνας Δρακόπουλος.

Η παρουσίαση του σχεδίου και της κατανομής των δυνάμεων από όλα τα Σώματα, θα γίνει από τον κ. Χαρδαλιά και στοιχεία της λειτουργίας του Συστήματος στοχευμένης δειγματοληψίας, από τον κ. Δρακόπουλο.

ΕΟΔΥ: 50 νέα κρούσματα κορωνοϊού

Αυξημένα τα νέα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα το τελευταίο 24ωρο, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΟΔΥ για την πορεία της νόσου. Συγκεκριμένα, ο οργανισμός ανακοίνωσε πως εντοπίστηκαν 50 νέα κρούσματα του νέου κορωνοϊού στη χώρα, από τα οποία τα 27 ήταν εισαγόμενα, ενώ τα υπόλοιπα προέκυψαν από ελέγχους στην Επικράτεια.

Είναι άλλωστε ενδεικτικό πως νωρίτερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας επέστησε με ιδιαίτερη έμφαση την προσοχή του κόσμου στο θέμα της λήψης μέτρων προστασίας για τον κορωνοϊό, και χτύπησε «καμπάνα κινδύνου και όχι καμπανάκι» -όπως είπε χαρακτηριστικά- για τα φαινόμενα χαλάρωσης, τα οποία «δεν πρέπει να συνεχιστούν».

Η διασπορά των κρουσμάτων κορωνοϊού

Συγκεκριμένα, είκοσι τέσσερα κρούσματα κορωνοϊού εντοπίστηκαν κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας, χωρίς να ξεκαθαρίζεται ποια από αυτά αφορούν τα χερσαία σύνορα και πόσα τα αεροδρόμια.

Η γεωγραφική κατανομή των κρουσμάτων κορωνοϊού στον χάρτη της Ελλάδας

Επιπλέον 3 κρούσματα επισκεπτών από το εξωτερικό προσήλθαν σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ αυτοβούλως για έλεγχο και βρέθηκαν θετικοί στον κορωνοϊό. Από τα 26 κρούσματα εντός της χώρας, 2 εντοπίστηκαν στην Καβάλα, 1 στη Χαλκιδική, 7 στην Αττική, από 6 σε Θεσσαλονίκη και Ξάνθη και 1 στη Ροδόπη.

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ για τα κρούσματα κορωνοϊού

Σήμερα ανακοινώνουμε 50 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων τα 24 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου τις χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 3672, εκ των οποίων το 54.6% άνδρες αφορά άνδρες.

919 (25.0%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1948 (53.1%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

9 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 58 ετών. 3 (33.3%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 88.9% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 122 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, δεν έχει καταγραφεί κανένας νέος θάνατος ενώ έχουμε 193 θανάτους συνολικά στη χώρα. 62 (32.1%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 76 έτη και το 95.9% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Κορωνοϊός: Αρνητικά τα 80 από τα 87 τεστ των Σέρβων στην Αιδηψό

Αρνητικά είναι τα 80 από τα 87 τεστ κορωνοϊού που έγιναν σε Σέρβους τουρίστες στην Αιδηψό. Οι Σέρβοι τουρίστες μόλις έμαθαν τα αποτελέσματα ξέσπασαν σε χειροκροτήματα. Οπως είπαν στον ΣΚΑΪ, δεν ήθελαν να δημιουργήσουν πρόβλημα.

Το γκρουπ των Σέρβων τουριστών είχε μπει σε οικειοθελή καραντίνα, μετά από τη διάγνωση ζευγαριού θετικό στον κορωνοϊό. Το ζευγάρι πήγε με ταξί στο νοσοκομείο της Λαμίας με αποτέλεσμα να σημάνει συναγερμός. Κλιμάκια του ΕΟΔΥ έσπευσαν στο σημείο και οι Σέρβοι τουρίστες μαζί με 8 ιδιοκτήτες των καταλυμάτων όπου μένουν, υποβλήθηκαν σε τεστ κορωνοϊού.

Πηγή: iefimerida.gr - https://www.iefimerida.gr/ellada/koronoios-syskepsi-prothypoyrgo-meta-ta-50-kroysmata
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ