2020-07-10 01:41:53
Φωτογραφία για Φωτος: Οι μολότοφ και τα «πολεμοφόδια» που βρέθηκαν έξω από τη Βουλή μετά τα επεισόδια
«Υπήρχε σχέδιο διάλυσης της συγκέντρωσης και σχέδιο να κάνουν ζημιά» δήλωσε στη Βουλή ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης - Εννέα συλλήψεις, έξι προσαγωγές και έξι τραυματίες αστυνομικοί στη διάρκεια των επεισοδίων

Aχρησιμοποίητες βόμβες μολότοφ και άλλα «πολεμοφόδια» βρέθηκαν έξω από τη Βουλή μετά το τέλος των επεισοδίων που σημειώθηκαν στο Σύνταγμα, στο περιθώριο των διαδηλώσεων κατά του νομοσχεδίου του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για τις δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις.

Στη διάρκεια των επεισοδίων έγιναν συνολικά εννέα συλλήψεις, έξι προσαγωγές, ενώ έξι αστυνομικοί τραυματίστηκαν.

Μιλώντας στη Βουλή, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, δήλωσε: «Υπάρχει έξω μια μεγάλη συγκέντρωση 6.000-7.000 ατόμων και η διαδήλωση συνεχίζεται κανονικά, δεν έχει διαλυθεί. Το ΠΑΜΕ δεν προκάλεσε κάποιο πρόβλημα». Για να προσθέσει: «1.000 άτομα επιτέθηκαν κατά αστυνομικών. Έριξαν 15 μολότοφ μπροστά στη Βουλή, τους απώθησαν οι δυνάμεις της Αστυνομίας για να μην υπάρξουν τραυματισμοί και έγιναν 9 συλλήψεις ανάμεσα σε εκείνους που πέταξαν μολότοφ. Έγιναν επίσης και 8 προσαγωγές. Την ίδια στιγμή έχουν βρεθεί πολλές αχρησιμοποίητες βόμβες μολότοφ».


«Υπήρχε σχέδιο διάλυσης της συγκέντρωσης και σχέδιο να κάνουν ζημιά. Οσο υπάρχει αυτή η κυβέρνηση και εμείς στη ηγεσία στο υπουργείο δεν θα ξανά αφήσουμε ούτε να γίνουν ζημιές ούτε να τραυματιστούν άνθρωποι. Όποιος χρησιμοποιεί φονικά όπλα θα συλλαμβάνεται. Αυτοί που διέλυσαν ή επιχείρησαν να διαλύσουν την συγκέντρωση είναι τα συγκεκριμένα άτομα» πρόσθεσε ο κ. Χρυσοχοΐδης.

Σχετικά με τις αναφορές Βούτση για αστυνομικό με ασύρματο, πηγές του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, αναφέρουν ότι επρόκειτο για αστυνομικό της Κρατικής Ασφάλειας που ενημέρωνε μέσω ασυρμάτου, όπως είναι η δουλειά του. «Αυτό που έκανε όμως ο κ. Βούτσης δείχνει ανευθυνότητα, ταραχή και προκατάληψη που δεν ταιριάζει σε έναν Πρόεδρο της Βουλής. Γιατί η ενημέρωση δυναμίτισε το κλίμα στη Βουλή μεταφέροντας ανόητες δήθεν πληροφορίες».

Τα επεισόδια ξεκίνησαν όταν άγνωστοι πέταξαν μολότοφ, πέτρες και μπουκάλια προς τις αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες απάντησαν με χημικά και χειροβομβίδες κρότου - λάμψης.

Η ομάδα που προκάλεσε τα επεισόδια αριθμούσε 150 με 200 άτομα που είχαν συγκεντρωθεί στην πλαϊνή είσοδο της Βουλής στα λεγόμενα λουλουδάδικα ενώ αποχώρησαν λίγο πριν από τις 21.00.

Λίγο μετά τις 22:00 ολοκληρώθηκε το συλλαλητήριο του ΕΚΑ, της ΑΔΕΔΥ, εργατικών σωματείων, φορέων και οργανώσεων της Αριστεράς στο κέντρο της Αθήνας ενάντια στο νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις. Με κεντρικά συνθήματα «το νομοσχέδιο θα μείνει στα χαρτιά. Όχι στην απαγόρευση των διαδηλώσεων» και «Κανένας Μόνος του, Καμία ανοχή στα σχέδια τους», οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν αρχικά στην πλατεία Κλαυθμώνος, ενώ στη συνέχεια κατευθύνθηκαν προς τη Βουλή.

«Οι αγώνες μας, οι απεργίες, οι συγκεντρώσεις και οι διαδηλώσεις μας είναι ο μόνος δρόμος για να υπερασπιστούμε τη ζωή τη δική μας και των οικογενειών μας απέναντι στη λυσσαλέα επίθεση που δεχόμαστε καθημερινά, για το δικαίωμα στην εργασία, στην αξιοπρέπεια, στο δικαίωμα για να ζούμε χωρίς τους εκμεταλλευτές που σκορπούν φτώχεια, δυστυχία, πολέμους» το μήνυμα της ΑΔΕΔΥ σε ανακοίνωσή της.

Στο συλλαλητηριο συμμετείχε ο ΣΥΡΙΖΑ και η νεολαία ΣΥΡΙΖΑ.

Παράλληλα συγκέντρωση πραγματοποίησαν φοιτητικοί σύλλογοι, οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς και συλλογικότητες του αντιεξουσιαστικού χώρου στα Προπύλαια.
anatakti
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ