2020-07-10 10:51:29
Φωτογραφία για ΕΔΕ διέταξε ο Διοικητής της 2ης ΥΠΕ για το κούρεμα στις πρόσθετες εφημερίες των γιατρών στα Κέντρα Υγείας
Την παρέμβαση του Διοικητή της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας Χρήστου Ροϊλού προκάλεσε το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του HealthReport.gr, ότι αυθαίρετα κουρεύτηκαν οι πρόσθετες εφημερίες των γιατρών των Κέντρων Υγείας που είχαν γίνει το 2019.

Οι γιατροί των Κέντρων Υγείας την περσινή χρονιά είχαν υπερβεί τις επιτρεπόμενες εφημερίες λόγω έλλειψης προσωπικού και για να καλυφθούν οι ανάγκες για τις εφημερίες. Άλλωστε είναι γνωστό ότι το περιορισμένο ιατρικό προσωπικό μετά βίας βγάζει τα προγράμματα των εφημεριών. Διαβάστε ΕΔΩ το αναλυτικό ρεπορτάζ: «Κέντρα Υγείας: Μετά τα χειροκροτήματα έρχονται αγωγές από τους γιατρούς για άγριο κούρεμα στις εφημερίες»

Να σημειωθεί ότι αυθαιρέτως οι αρμόδιες υπηρεσίες κούρεψαν κατά 40% τις πρόσθετες εφημερίες των γιατρών για το 2019. Αντίστοιχα κουρέματα είχε υποστεί το ιατρικό προσωπικό το 2015 και 2016 με αποτέλεσμα ο κλάδος να έχει προχωρήσει σε νομικές ενέργειες για τη διεκδίκηση των δεδουλευμένων.


Ο Διοικητής της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας Χρήστος Ροϊλός διέταξε Ένορκη Διοικητική Εξέταση (ΕΔΕ) προκειμένου να διαπιστωθεί ποιες υπηρεσίες εμπλέκονται στο κούρεμα κατά 40% των εφημεριών των ιατρών, τη στιγμή μάλιστα που η ηγεσία του υπουργείου υγείας είχε προβλέψει ότι θα υπάρχει ανάγκη για περισσότερες εφημερίες λόγω των ελλείψεων του ιατρικού προσωπικού.

Όπως διευκρινίζει ο κ.Ροϊλός: “Σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία οι εφημερίες του ιατρικού προσωπικού τόσο της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, όσο και των Νοσοκομείων ορίζεται σε συγκεκριμένο πλαφόν εφημεριών. Επιπρόσθετα, το ανωτέρω πλαφόν μπορεί να δικαιολογεί υπέρβαση μέχρι 9% επί του συνόλου των τακτικών εφημεριών, της Υγειονομικής Περιφέρειας.

Ειδικότερα, για την περίοδο από 01/2019 έως και 10/2019 οι υπερβάσεις της 2ης Υ.Πε. Πειραιώς και Αιγαίου κυμάνθηκαν σε ποσοστό 8%-14%, ήτοι περίπου 5% παραπάνω από το επιτρεπόμενο πλαφόν.

Η υπέρβαση αυτή σε ότι αφορά την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, μεσοσταθμικά οφείλεται κατά κύριο λόγο στο ότι το μεγαλύτερο μέρος της 2ης Υ.Πε. Πειραιώς και Αιγαίου καλύπτει ανάγκες της νησιωτικής Ελλάδας, όπου τους θερινούς μήνες και την περίοδο των εορτών υπάρχει αυξημένος αριθμός επισκεπτών με αποτέλεσμα την ύπαρξη αυξημένων υπηρεσιακών αναγκών.

Υπενθυμίζεται ότι, η 2η Υ.Πε. καλύπτει τα γεωγραφικά όρια τόσο του Πειραιά όσο και όλων των νησιών του Αιγαίου, εξαιρούμενων της Κρήτης, της Εύβοιας και των Σποράδων.

«Πρέπει να τονίσουμε ότι με ενέργειες της Πολιτικής Ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας το τελευταίο διάστημα, από το Σεπτέμβριο του 2019 έως σήμερα, για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, η στελέχωση των μονάδων, αυξήθηκε περίπου 21% έτσι ώστε να περιοριστούν οι τυχόν υπερβάσεις στις εφημερίες» αναφέρει ο Χρήστος Ροϊλός.

«Αναφορικά με την απόδοση των ποσών στους δικαιούχους που έχουν περικοπεί, σύμφωνα με τις αποφάσεις του προηγούμενου έτους, οι διαθέσιμες πιστώσεις έχουν οριστικοποιηθεί από τον Μάρτιο 2020 και η Υπηρεσία μας, έχει ξεκινήσει τις σχετικές διαδικασίες, έτσι ώστε να καταστεί, σύντομα, δυνατή η πληρωμή τους, ενώ όσον αφορά τα Νοσοκομεία ευθύνης μας, βαίνουν στην ολοκλήρωση των σχετικών διαδικασιών» υπογραμμίζει.

«Η βούληση τόσο της Πολιτικής Ηγεσίας του Υπουργείου μας, όσο και της Διοίκησης της 2ης Υ.Πε. Πειραιώς και Αιγαίου, είναι ο σεβασμός και η αναγνώριση των υπηρεσιών του ιατρικού προσωπικού, ειδικά αυτή την περίοδο που απέδειξαν, πέραν πάσης αμφιβολίας, ότι μπορούν να ανταπεξέλθουν σε πολύ δύσκολές συνθήκες.

Ως εκ τούτου και προκειμένου να μην υπάρξουν στο μέλλον σχετικές καθυστερήσεις, έχει ήδη διαταχθεί Ένορκη Διοικητική Εξέταση (Ε.Δ.Ε.), προκειμένου να αποδοθούν τυχόν ευθύνες των υπηρεσιακών παραγόντων της Κεντρικής Υπηρεσίας της 2ης Υ.Πε. Πειραιώς και Αιγαίου για καθυστερήσεις στη διεκπεραίωση των υποχρεώσεών τους. Θα ενημερωθείτε άμεσα σχετικά με το πόρισμα της ανωτέρου Ε.Δ.Ε» καταλήγει μεταξύ άλλων.
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ