2020-07-12 00:15:36
Φωτογραφία για Ακιντζί: Σύμφωνος με τον Μπορέλ για διάλογο για την Ανατολική Μεσόγειο
Εύχομαι να φέρει θετικά αποτελέσματα η στάση του κ. Μπορέλ, δήλωσε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Έγκαιρη και σωστή είναι κατά τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, η τοποθέτηση του Υπάτου Εκπροσώπου της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, κατά την ομιλία του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο, πως παρά το αδιέξοδο στις σχέσεις ΕΕ – Τουρκίας «ο διάλογος είναι η διέξοδος και με αυτόν μπορούν να βρεθούν λύσεις».

Σε γραπτή του δήλωση ο Μουσταφά Ακιντζί, σχολιάζοντας την ομιλία Ζοζέπ Μπορέλ και σημειώνοντας την αναφορά του στη σημασία της Τουρκίας στην περιοχή, εξέφρασε την ετοιμότητά του «για κάθε είδους συνεργασία με τον κ. Μπορέλ, στη βάση του ΟΗΕ υπό την επίβλεψη της ΕΕ, είτε στο θέμα του φυσικού αερίου είτε στο Κυπριακό».

Ο κ. Ακιντζί εξέφρασε επίσης την ικανοποίησή του γιατί ο κ. Μπορέλ εξέφρασε θέσεις παρόμοιες με τις απόψεις που ο ίδιος είχε εκφράσει στον Ευρωπαίο αξιωματούχο κατά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν μετά την επίσκεψη του κ. Μπορέλ στην Κύπρο, κατά την οποία δεν συναντήθηκαν.


Ο κ. Ακιντζί είπε ότι εδώ και καιρό δηλώνει πως η ενεργειακή ισορροπία στην ανατολική Μεσόγειο δεν μπορεί να εξευρεθεί εάν από αυτή αποκλείονται η Τουρκία και το ψευδοκράτος. «Έχουμε τονίσει εδώ και χρόνια ότι οι πλευρές θα πάρουν η κάθε μια τον δικό της δρόμο εάν δεν υπάρχει διάλογος και συμφιλίωση, κάτι που θα οδηγήσει σε εντάσεις».

Η πρότασή του τον περασμένο Ιούλιο για το φυσικό αέριο, συνέχισε, είναι προς την κατεύθυνση του διαλόγου και της εξεύρεσης συμφωνίας. «Ο κ. Μπορέλ πλέον γνωρίζει αυτά τα θέματα» είπε. Ανέφερε δε ότι μετά την εποικοδομητική τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο ίδιος με τον κ. Μπορέλ έχει αρχίσει ένας εποικοδομητικός διάλογος της ομάδας του «προεδρικού» με την ομάδα του Ευρωπαίου αξιωματούχου.

«Ο τρόπος για να μείνετε μακριά από εντάσεις, αντιπαραθέσεις και συγκρούσεις που θα βλάψουν όλους είναι να επιδείξετε τη βούληση για διάλογο και επίλυση προβλημάτων. Ως τουρκοκυπριακή πλευρά, το έχουμε αποδείξει σε κάθε περίσταση» είπε.

Εύχομαι να φέρει θετικά αποτελέσματα η στάση του κ. Μπορέλ που αντιλαμβάνεται την σημασία της Τουρκίας έναντι της αντίληψης του αποκλεισμού της Τουρκίας, που είναι ένας σημαντικός παράγοντας στην περιοχή, πρόσθεσε ο κ. Ακιντζί.
anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ