2020-07-13 01:47:19
Φωτογραφία για Σε... επιφυλακή όλα τα νοσοκομεία της βόρειας Ελλάδας
«Από Δευτέρα θα έχουμε ολοκληρωμένη εικόνα της κατάστασης...» λένε υγειονομικοί στο makthes.gr

«Ναι, υπάρχει ανησυχία και εγρήγορση για την αντιμετώπιση της κατάστασης που διαμορφώνεται λόγω αύξησης του εισαγόμενου τουρισμού και της… ντόπιας χαλάρωσης στα μέτρα κατά του κορονοιού» λέει στο makthes.gr o πρόεδρος της Ένωσης Νοσηλευτών Ελλάδας, παράρτημα Μακεδονίας-Θράκης Γιώργος Μπαλιόζογλου προσθέτοντας ότι «τη Δευτέρα, είμαστε έτοιμοι να εφαρμόσουμε, αν χρειαστεί, νέο σχέδιο εφημεριών, περίθαλψης και νοσηλείας σε περίπτωση που υπάρξει στα κρούσματα συνεχής αυξητική τάση…»

Ο αν. καθηγητής παθολογίας και λοιμωξιολογίας του ΑΠΘ και επικεφαλής του Κέντρου Αναφοράς COVID-19 στη βόρεια Ελλάδα, Συμεών Μεταλλίδης, θεωρεί ότι οφείλουμε να είμαστε ψύχραιμοι και κυρίως προετοιμασμένοι γιατί ανά πάσα στιγμή όλα μπορούν να αλλάξουν. «Μέχρι στιγμής στην Ελλάδα... σεβαστήκαμε τον ιό και μας σεβάστηκε κι αυτός» είπε χαρακτηριστικά στο makthes.gr συμπληρώνοντας ότι«πολλά κρούσματα είναι από Σερβία αλλά είναι ασυμπτωματικοί και είναι μικρότερη -όπως είναι γνωστό- η πιθανότητα μετάδοσης από ασυμπτωματικούς»
. Ο κ. Μεταλλίδης απαντώντας σε ερώτησή μας, αν έπρεπε, ή πρέπει να γίνει κάτι διαφορετικά από την ηγεσία της χώρας στη διαχείριση της κατάστασης απάντησε αρνητικά. Να θυμίσουμε ότι στο ΑΧΕΠΑ μέχρι προχθές νοσηλεύονταν διασωληνωμένο μόνο ένα άτομο, κι αυτό από την Ελλάδα ενώ από τα Βαλκάνια φιλοξενούνταν στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας δυο από Αλβανία, αλλά ούτε ένας από τη Σερβία.

Γενικότερα στους υγειονομικούς της Θεσσαλονίκης καταγράφεται αυξημένη ανησυχία «κι αυτό αποδεικνύεται και από τις άδειες του καλοκαιριού που δύσκολα... βγαίνουν, μακάρι να κάνουμε όλοι διακοπές» όπως μας είπε γιατρός του Ιπποκράτειου. Νοσηλευτές από Κέντρα Υγείας πχ του Σιδηρόκαστρου Σερρών έχουν ενισχύσει κλιμάκια του ΕΟΔΥ στον Προμαχώνα και έχουν γίνει -και θα γίνουν- κι άλλες παρόμοιες έκτακτες μετακινήσεις ώστε να "τρέχουν" περισσότερα και γρηγορότερα τεστ covid19. Όπως έγραψε το makthes.gr πριν από μέρες, από τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα στέλνονται δείγματα όχι μόνο στο Εργαστήριο Μικροβιολογίας του ΑΠΘ στη Θεσσαλονίκη αλλά και στο Κέντρο Αιμοδοσίας της Αθήνας ώστε να ελέγχεται περισσότερο η κατάσταση των ταξιδιωτών.

Η ανησυχία γίνεται ακόμη μεγαλύτερη από την τελευταία μελέτη που εκπόνησε ο καθηγητής της πολυτεχνικής σχολής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης στην οποία εκτιμά ότι «παρά τη μείωση της μεταδοτικότητας λόγω της καλοκαιρινής περιόδου και της επίδρασης της θερμοκρασίας, της υπεριώδους ακτινοβολίας και της υγρασίας, η είσοδος του ίδιου αριθμού φορέων που υπολογίζεται να έχουμε σήμερα (50 φορείς ημερησίως), θα μπορούσε να συντελέσει σε… πρόωρη αναζωπύρωση, η οποία θα μπορούσε να μεταφραστεί σε σημαντική αύξηση των κρουσμάτων από τα τέλη Ιουλίου!

Μελ. Καρ.
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ