2020-07-13 11:29:37
Φωτογραφία για Πότε, Που και Πως θα δω, (ή θα φωτογραφίσω) τον κομήτη NEOWISE(C/2020 F3);
φώτο Constantine Emmanouilidi από τα Μετέωρα

του Άρη Μυλωνά

Όσοι δεν μπόρεσαν τις προηγούμενες μέρες να ξυπνήσουν τα χαράματα για να παρατηρήσουν τον κομήτη, θα έχουν την ευκαιρία τις επόμενες μέρες να τον δουν αμέσως μετά το σούρουπο στον Βορειοδυτικό ορίζοντα!

Πότε θα τον δω;

Από την Τετάρτη 15 Ιουλίου 2020 έως και την Κυριακή 19 Ιουλίου 2020 και ώρες από 21:50 έως 22:30 (09:50-10:30μμ) θα μπορούμε να παρατηρήσουμε τον κομήτη. Οι μέρες είναι επιλεγμένες επειδή θα είναι ορατός από Ελλάδα ακόμη και με γυμνό μάτι, θα βοηθά η Σελήνη, έχει ικανή ύψωση από τον ορίζοντα κτλ. Ο κομήτης θα είναι ορατός έως και αρχές Αυγούστου, αλλά μετά τις 25 Ιουλίου περίπου η παρατήρησή του θα απαιτεί κιάλια, ή τηλεσκόπιο μιας και η λαμπρότητά του θα φθίνει μέρα με τη μέρα.

Που θα τον δω;

Ο κομήτης είναι ορατός απ όλη την Ελλάδα. Επιλέξτε μια τοποθεσία αρκετά μακριά από τα φώτα των πόλεων και με περίβλεπτο «ανοιχτό» ορίζοντα χωρίς βουνά και κτήρια προς την Βόρειο-ΒορειοΔυτική κατεύθυνση.


Πως θα τον δω;

Ο κομήτης στις 10:00 το βράδυ περίπου θα είναι ορατός πολύ-πολύ χαμηλά!! στον Βορειοδυτικό ορίζοντα. Καλό είναι να έχουμε ένα ζευγάρι κιάλια για να τον δούμε καλύτερα. Ένα τηλεσκόπιο με την μικρότερη μεγέθυνση που διαθέτει θα βοηθήσει ακόμη πιο πολύ.

Πως θα τον φωτογραφίσω;

Ο κομήτης μπορεί να καταγραφεί ακόμη και με ένα καλό smartphone.

Αν θέλετε να αποθανατίσετε τον κομήτη μεγεθυμένο μόνο του και να γεμίζει το κάδρο με καλή φωτ. μηχανή π.χ. DSLR χρησιμοποιήστε τρίποδο και τηλεφακό 300mm, διάφραγμα f/4, ISO3200 και έκθεση τουλάχιστον 5sec.

Για ευρυγώνιες λήψεις με μικρό τον κομήτη μαζί με έδαφος από τον ορίζοντα χρησιμοποιήστε τρίποδο και κανονικό φακό 50mm, διάφραγμα f/2, ISO1600 και έκθεση τουλάχιστον 2sec.

Η καλύτερη ώρα φωτογράφησης είναι το βράδυ μετά το σούρουπο 10:15μμ περίπου.

Καλές παρατηρήσεις

Άρης Μυλωνάς
tinanantsou.blogspot.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ