2020-07-15 11:10:52
Φωτογραφία για Αγία Σοφία - Αγιογραφίες: Δεν θα καλυφθούν με λέιζερ ή φως, υποστηρίζει ο Τούρκος υπουργός Πολιτισμού
Ο Τούρκος υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, Μεχμέτ Νουρί Ερσόι, διέψευσε ότι τα ψηφιδωτά στην Αγία Σοφία θα καλυφθούν με λέιζερ ή με φώτα

. «Ποτέ δεν εξέτασε το υπουργείο μας μελέτη κάλυψής τους με λέιζερ ή με φώτα. Ούτε και θα εξετάσει. Κινούμαστε λαμβάνοντας υπόψη τις απόψεις της επιτροπής και του προέδρου της UNESCO στην Τουρκία, Οτζάλ Ογούζ. Δεν αγνοούμε την UNESCO σε αυτή τη διαδικασία. Λαμβάνουμε υπόψη όλους τους ειδικούς», δήλωσε ο Ερσόι.

Απαντώντας σε ερώτηση για το αν θα καλυφθούν έστω με κουρτίνες τα μωσαϊκά, είπε: «Περιμένετε την 24η. Αλλά το σίγουρο είναι ότι ούτε λέιζερ, ούτε φως θα είναι, αυτό είναι σαφές».

Ο Τούρκος υπουργός σημείωσε επίσης ότι έχουν επιταχυνθεί οι εργασίες πάντως στο εσωτερικό και το εξωτερικό του μνημείου για τη μετατροπή σε τζαμί, ενώ αργότερα θα αναζητηθεί ένας μεγαλύτερος προϋπολογισμός για περισσότερες αλλαγές, σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του ΣΙΓΜΑ στην Κωνσταντινούπολη Μαρία Ζαχαράκη.


Αγιά Σοφιά: Κρύψτε τις αγιογραφίες, η οδηγία της ανώτατης θρησκευτικής επιτροπής της Τουρκίας

Για το τι θα πρέπει να γίνει με τις αγιογραφίες στην Αγιά Σοφιά μετά την απόφαση Ερντογάν να την μετατρέψει σε τζαμί εξέδωσε την Τρίτη η ανώτατη θρησκευτική επιτροπή της Τουρκίας (Diyanet).

Στην ανακοίνωση το εν λόγω θρησκευτικό όργανο ζητά οι αγιογραφίες να είναι καλυμμένες και πιο σκοτεινές κατά τη διάρκεια της προσευχής των μουσουλμάνων «με τα κατάλληλα μέσα».

Στην ίδια ανακοίνωση η Diyanet υποστηρίζει ότι «δεν υπάρχει κάποιο θρησκευτικό εμπόδιο» στο να είναι προσβάσιμο το «τζαμί» σε ώρες εκτός πρόσευχής καθώς και ότι «η ύπαρξη των αγιογραφιών δεν αποτελεί κίνδυνο για την κανονικότητα των προσευχών που θα διεξαχθούν στην Αγιά Σοφιά».

Το Σάββατο η τουρκική εφημερίδα Hurriyet σε ρεπορτάζ της είχε αποκαλύψει ότι το σχέδιο των Τούρκων είναι να τοποθετηθούν ιδικές κουρτίνες οι οποίες θα ανοίγουν κατά τη διάρκεια της προσευχής, ενώ στο πάτωμα θα τοποθετηθούν χαλιά τα οποία θα φωτίζονται για να σκοτεινιάζει ο χώρος και να μην φαίνονται οι αγιογραφίες.

Υπενθυμίζεται ότι την Δευτέρα οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης κάλεσαν την Τουρκία να αναθεωρήσει την στάση της με το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών να απαντά ότι «η Αγία Σοφιά είναι εσωτερικό θέμα της Τουρκίας» και «δεν μπορεί να παρεμβαίνει κανείς τρίτος».
anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ