2020-07-15 11:18:12
Φωτογραφία για Κύπρος: 46 χρόνια από το πραξικόπημα κατά του Μακάριου - «Ο Αλέξανδρος εισήλθε νοσοκομείο»
Στις 8:20 το πρωί θα ηχήσουν οι σειρήνες υπενθυμίζοντας την ώρα που τα τανκς μπήκαν στο Προεδρικό Μέγαρο στη Λευκωσία

Συμπληρώνονται σήμερα 46 χρόνια από το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου του 1974, στην Κύπρο. Στις 8:20 το πρωί θα ηχήσουν οι σειρήνες υπενθυμίζοντας την ώρα που τα τανκς μπήκαν στο Προεδρικό Μέγαρο στη Λευκωσία με στόχο την εξόντωση του Αρχιεπισκόπου Μακάριου.

«Ο Μακάριος είναι νεκρός», «γνώριμη είναι η φωνή που ακούεις». Μέσα σε αυτές τις δύο προτάσεις θα μπορούσε κάποιος να συμπυκνώσει όλα όσα συνέβησαν εκείνη την 15η Ιουλίου, 46 χρόνια πριν. Δύο προτάσεις, που ταξίδεψαν στον αέρα από τα ερτζιανά κύματα, του χουντοκρατούμενου ΡΙΚ και του ελεύθερου ραδιοφωνικού σταθμού της Πάφου. Ήταν η τεχνολογία της εποχής που είχε τη δική της θέση στην Ιστορία.

Ο «Αλέξανδρος εισήλθε νοσοκομείο»

Το σήμα που εστάλη στις δυνάμεις που έλαβαν μέρος στο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 1974 ανέφερε: «Αλέξανδρος εισήλθε νοσοκομείον». Τα άρματα μπήκαν στο Προεδρικό Μέγαρο, την ώρα που ο Μακάριος δεχόταν Ελληνόπουλα από την Αίγυπτο.


«Σήμερον την πρωίαν επενέβη η Εθνική Φρουρά διά να σταματήσει τον αδελφοκτόνον πόλεμον μεταξύ των Ελλήνων. Η Εθνική Φρουρά είναι την στιγμήν αυτήν κυρία της καταστάσεως. Ο Μακάριος είναι νεκρός». Με αυτή τη λιτή, επαναλαμβανόμενη ανακοίνωση, από τα στούντιο του ραδιοφώνου του ΡΙΚ, οι πραξικοπηματίες ενημέρωναν για το έγκλημα το οποίο πέντε μέρες μετά θα ολοκληρωνόταν με τη τουρκική εισβολή.

Ο «νεκρός» Μακάριος άκουγε την αναγγελία του θανάτου του κατευθυνόμενος προς την Πάφο, αφού είχε καταφέρει να ξεφύγει από τα φονικά πυρά των πραξικοπηματιών στο Προεδρικό Μέγαρο, από παράθυρο του γραφείου του.

Γνώριμη είναι η φωνή

Λίγη ώρα αργότερα, ακολουθεί το διάγγελμα του Μακαρίου από τον ελεύθερο ραδιοφωνικό σταθμό της Πάφου:

«Ελληνικέ Κυπριακέ Λαέ! Γνώριμη είναι η φωνή που ακούεις. Γνωρίζεις, ποιος σου ομιλεί. Είμαι ο Μακάριος. Είμαι εκείνος, τον οποίο συ εξέλεξες δια να είναι ο ηγέτης σου. Δεν είμαι νεκρός. Είμαι ζωντανός. Και είμαι μαζί σου, συναγωνιστής και σημαιοφόρος εις τον κοινόν αγώνα. Το πραξικόπημα της χούντας απέτυχε. Εγώ ήμουν ο στόχος της και εγώ, εφόσον ζω, η Χούντα εις την Κύπρον δεν θα περάση. Η Χούντα απεφάσισε να καταστρέψη την Κύπρο.Να την διχοτομήση.Αλλά δεν θα το κατορθώσει. Πρόβαλε παντοιοτρόπως αντίστασιν εις την Χούντα. Μη φοβηθής. Ενταχθήτε όλοι εις τα νομίμους δυνάμεις του κράτους. Η Χούντα δεν πρέπει να περάση και δεν θα περάση. Νυν υπέρ πάντων ο αγών.»

Μνημόσυνα και εκδηλώσεις

Σήμερα το πρωί θα τελεστεί το μνημόσυνο των πεσόντων κατά την αντίσταση στο πραξικόπημα στον ιερό ναό Κωνσταντίνου και Ελένης, στο οποίο θα παραστεί o Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, και η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία. Θα ακολουθήσει τρισάγιο στους τάφους των πεσόντων, ενώ στις 11:30 θα συνέλθει η Ολομέλεια της Βουλής για έγκριση ψηφίσματος καταδίκης του πραξικοπήματος. Ανακοινώσεις εξέδωσαν τα κόμματα τα οποία πραγματοποιούν εκδηλώσεις καταδίκης.
anatakti
VIDEO
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ