2020-07-15 14:34:49
Φωτογραφία για Το 2020 ήταν η χειρότερη χρονιά στην ιστορία; Όχι, το 536 ήταν χειρότερο
Πολλοί είναι αυτοί που θεωρούν ότι η χρονιά που διανύουμε είναι η χειρότερη

που έχει ζήσει η ανθρωπότητα, λόγω του κορονοϊού και των θανάτων που προκαλεί, αλλά και μετώπων που ανοίγουν κάποιοι πολιτικοί ηγέτες χωρών με τις επιλογές τους, που φέρνουν αγωνία και ανασφάλεια, συν βέβαια τις περίεργες κλιματικές αλλαγές.

Πολλοί είναι αυτοί που θεωρούν ότι η χρονιά που διανύουμε είναι η χειρότερη που έχει ζήσει η ανθρωπότητα, λόγω του κορονοϊού και των θανάτων που προκαλεί, αλλά και μετώπων που ανοίγουν κάποιοι πολιτικοί ηγέτες χωρών με τις επιλογές τους, που φέρνουν αγωνία και ανασφάλεια, συν βέβαια τις περίεργες κλιματικές αλλαγές.

Η αλήθεια είναι όμως ότι τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι και το 2020 δεν είναι η χειρότερη χρονιά, καθώς η ανθρωπότητα έχει ζήσει χειρότερες στιγμές κατά το παρελθόν.

Τα προηγούμενα παραδείγματα

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το 1349, όταν η βουβωνική πανώλη σκότωσε το μισό πληθυσμό του πλανήτη εξαφανίζοντας ένα τεράστιο ποσοστό των κατοίκων της Βυζαντινής αυτοκρατορίας και όχι μόνον.


Ήταν το 1520 όταν η ευλογιά ξεκλήρισε την Αμερική, σκοτώνοντας παράλληλα τους περισσότερους κατοίκους όλων των άλλων ηπείρων.

Στις αρχές του περασμένου αιώνα, το 1918 η ισπανική γρίπη σκόρπισε το θάνατο σε 50 εκατομμύρια ανθρώπους, ενώ ακολούθησε ο Χίτλερ, οι επιλογές του οποίου έφεραν οδυνηρές συνέπειες στην Ευρώπη κυρίως.

Η χειρότερη χρονιά

Έστω και αν αυτά είναι κομβικά σημεία στην πρόσφατη ιστορία του πλανήτη, οι ειδικοί συμφωνούν ότι η χειρότερη χρονιά στη Γη ήταν το 536.

Τότε λοιπόν, μια ηφαιστειακή έκρηξη στην Ισλανδία στις αρχές της χρονιάς προκάλεσε ένα πυκνό σύννεφο που απλώθηκε σε ολόκληρο τον κόσμο βυθίζοντας την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και τμήματα της Ασίας στο σκοτάδι 24 ώρες την ημέρα, για σχεδόν 2 χρόνια.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι παγκόσμιες θερμοκρασίες να πέσουν κατακόρυφα, με αποτέλεσμα να σημειωθεί η πιο κρύα δεκαετία μετά από τουλάχιστον 2.000 χρόνια. Η πείνα ήταν αδυσώπητη και οι καλλιέργειες απέτυχαν σε όλη την Ευρώπη, την Αφρική και την Ασία.

Αμέσως μετά, το 541 μ.Χ. ένα ξέσπασμα αφρικανικής πανώλης οδήγησε στο θάνατο σχεδόν 100 εκατομμυρίων ανθρώπων αφανίζοντας το ήμισυ της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας την εποχή του Ιουστινιανού όπου εκείνο το διάστημα είχε γίνει και η Στάση του Νίκα με αποτέλεσμα 30.000 πολίτες να σφαγιαστούν στον ιππόδρομο της Πόλης, μετά από εντολή του στον Βελισσάριο να καταπνίξει την επανάσταση που ξεκινούσε από τους Πράσινους και τους Βένετους..

Οταν λοιπόν σκεφτόμαστε ότι φέτος είναι η χειρότερη χρονιά, ας μας έλθει στο μυαλό πως εκείνη τη χρονιά, όλα είχαν σκεπαστεί από πραγματικό σκοτάδι...
anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ