2020-07-17 10:47:27
Φωτογραφία για Κορονοϊός: 535 κρούσματα σε 15 μέρες – Ποιες περιοχές σημείωσαν τη μεγαλύτερη αύξηση
Γιάννα Σουλάκη - IATROPEDIA

Ανησυχία επικρατεί στο κυβερνητικό επιτελείο για τα εισαγόμενα κρούσματα, τα οποία έχουν πυροδοτήσει την αύξηση των κρουσμάτων στους μόνιμους κατοίκους της χώρας μας. Από τα 535 κρούσματα που σημειώθηκαν τις τελευταίες 15 ημέρες, σχεδόν τα μισά εντοπίστηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας. Μεγαλώνει η ανησυχία για την Αττική.

Αυξημένα είναι τα κρούσματα που προκλήθηκαν από την άφιξη τουριστών στα Επτάνησα, στο Νότιο Αιγαίο, στην Κεντρική Μακεδονία, ενώ αυξήθηκαν και οι εισαγωγές στα νοσοκομεία αναφοράς όλης της χώρας, κατά την τελευταία εβδομάδα.

Αναλυτικά τα νέα κρούσματα που εντοπίστηκαν και έφεραν τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση, σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα covid19.gov.gr, ήταν:

Επτάνησα, από τα 15 κρούσματα στα 40 - αύξηση 166,6%

Νότιο Αιγαίο, από 22 κρούσματα στα 35 - αύξηση 59%

Κεντρική Μακεδονία, από 214 στα 330 κρούσματα – αύξηση 54,2%


Στις υπόλοιπες περιφέρειες της χώρας, η Κρήτη είχε ποσοστιαία αύξηση 36,3%, η Ηπειρος 16,1%, η Θεσσαλία 6,4%, η Δυτική Μακεδονία 12,6% και το Βόρειο Αιγαίο 26,3%.

Στα Επτάνησα, μάλιστα, στα οποία καταγράφεται μεγάλη αύξηση περιστατικών, την Τετάρτη προσγειώθηκαν οι πρώτες πτήσεις από τη Βρετανία, χώρα με υψηλό επιδημιολογικό φορτίο. Τα τεστ στους τουρίστες, όμως, ήταν δειγματοληπτικά, καθώς ακόμη δεν έχει εκδοθεί η Κοινή Υπουργική Απόφαση που επιβάλει “διαβατήριο κορονοϊού” με σχετική εξέταση για COVID-19, έως και 72 ώρες πριν από το ταξίδι.

Οι τουρίστες από τη Σερβία, πριν απαγορευθεί η είσοδός τους, ήρθαν σε επαφή με πολλούς κατοίκους της Κεντρικής Μακεδονίας. Οι εισαγωγές στο νοσοκομείο “ΑΧΕΠΑ” έφτασαν τις 15 σε μόλις μία εβδομάδα.

Μετά την Κεντρική Μακεδονία, ακολουθεί σε αύξηση κρουσμάτων η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, εξαιτίας της συρροής περιστατικών στην Ξάνθη. Στον Εχίνο της Ξάνθης, ωστόσο, όπου εντοπίστηκαν 95 κρούσματα σε μόλις δύο εβδομάδες, παρά τα νέα περιστατικά που εμφανίζονται καθημερινά, φαίνεται η τοπική επιδημία να έχει τεθεί υπό έλεγχο.

Προβληματίζει η αύξηση κρουσμάτων στην Αττική

Η μικρότερη ποσοστιαία αύξηση παρατηρείται στην Πελοπόννησο με 2% και μόλις τέσσερα νέα κρούσματα και στη Δυτική Ελλάδα με 2,2% και δύο νέα περιστατικά κατά τις τελευταίες 15 ημέρες.

Προβληματισμός υπάρχει, ωστόσο, για την αύξηση των κρουσμάτων στα μεγάλα αστικά κέντρα και κυρίως στην Αττική, όπου τα τελευταία εικοσιτετράωρα έχουν καταγραφεί συνολικά 78 νέα κρούσματα. Μόνο χθες Πέμπτη 16/07/20 καταγράφηκαν 10 νέα κρούσματα, σε σύνολο 35 νέων περιστατικών.

«Έχουμε διπλασιασμό κρουσμάτων, δήλωσε η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών - Πειραιά (ΕΙΝΑΠ), Ματίνα Παγώνη. “Οι μάσκες δεν έπρεπε να βγουν. Στους κλειστούς χώρους δεν γίνεται να μην φοράμε μάσκες, στα σούπερ μάρκετ, αλλά και οι υπάλληλοι των καταστημάτων. Όταν λέμε και ξελέμε, υπάρχει θέμα. Ο κόσμος είναι χαλαρός. Πρέπει να είμαστε κάθετοι»

Επίσης, αναφερόμενη στα εισερχόμενα κρούσματα η κυρία Παγώνη είπε ότι «Δεν είναι δυνατόν να γίνονται έλεγχοι σε όλους. Τα εργαστήρια είναι συγκεκριμένα. Σωστό είναι το μέτρο με τους ελέγχους αν και δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι με τα πιστοποιητικά”, επισήμανε.
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ