2020-07-17 11:28:29
Φωτογραφία για Ελληνοτουρκικά: Χωρίς τέλος οι προκλήσεις Ερντογάν – Προχωρούν οι εργασίες στην Αγία Σοφία
Η Τουρκία ενεπλάκη και στη σύγκρουση Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν, ενώ συνεχίζει τις πειρατικές ενέργειές της στην κυπριακή ΑΟΖ

Τη στιγμή που ο Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε στη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος το ζήτημα της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, η Άγκυρα επανάφερε το ζήτημα της έκδοσης των οκτώ πρώην Τούρκων στρατιωτικών, στους οποίους έχει δοθεί άσυλο.

Εντύπωση στο συγκεκριμένο ζήτημα προκαλούν οι αποκαλύψεις του πρώην υπουργού Άμυνας Βαγγέλη Αποστολάκη. Ο πρώην αρχηγός ΓΕΕΘΑ και στη συνέχεια υπουργός, μιλώντας στο MEGA για την βραδιά του αποτυχημένου πραξικοπήματος του 2016, αποκάλυψε μεταξύ άλλων ότι η Ελλάδα ήταν έτοιμη να στείλει πίσω το ελικόπτερο με τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς που έφτασε στην Ελλάδα, κάτι που δεν κατέστη δυνατό καθώς δεν υπήρχε επικοινωνία με την τουρκική πλευρά. Όταν αυτή αποκαταστάθηκε, είχε ήδη εμπλακεί η Δικαιοσύνη και η υπόθεση είχε μπει σε άλλο δρόμο.


Εντωμεταξύ, στην Κωνσταντινούπολη συνεχίζονται οι πυρετώδεις προετοιμασίες για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί. «Γι’ αυτούς που αγνοούν την οικειοποίηση των πέντε αιώνων και επιμένουν να αντιμετωπίζουν την Αγία Σοφία με βάση το καθεστώς που υπήρχε πριν από την άλωση, θα πρέπει να σκεφτόμαστε άλλα πράγματα, στην περίπτωση που δεν πρόκειται για μια απλή απερισκεψία. Εξάλλου, δεν έχουμε ξεχάσει στις διαδηλώσεις στους δρόμους, τα συνθήματα που γράφονταν στους τοίχους, σύμφωνα με τα οποία η καταπίεση ξεκίνησε το 1453. Σίγουρα, γνωρίζουμε και εμείς και όλο το έθνος πολύ καλά το ποιοι έχουν γράψει αυτά τα συνθήματα», δήλωσε ο Ταγίπ Ερντογάν.

Την θέση ότι η Τουρκία δεν θα κάνει βήμα πίσω στο θέμα της Αγίας Σοφίας εξέφρασε και ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ενώ ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Χαμί Ακσόι, διαμηνύει ότι «η Αγία Σοφία ανήκει στην Τουρκία και κάθε σχέδιο που την αφορά, συμπεριλαμβανομένης της αλλαγής του καθεστώτος της, επαφίεται στην κυριαρχική δικαιοδοσία και μόνο της Τουρκίας». Επανέφερε, μάλιστα, και την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο, υποστηρίζοντας ότι «τα πρώτα βήματα που πρέπει να γίνουν είναι η σύσταση ενός μηχανισμού συνεργασίας για τον δίκαιο διαμοιρασμό των υδρογονανθράκων».

Η Άγκυρα, όμως, δεν περιορίζεται εκεί. Έχοντας ήδη ανοιχτά μέτωπα τόσο στη Συρία, όσο και στη Λιβύη, συνεχίζει να βυθίζεται στην υπερεπέκταση, η οποία μπορεί να εξελιχτεί σε μεγάλη παγίδα. Η Τουρκία ενεπλάκη και στη σύγκρουση Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν, ενώ συνεχίζει τις πειρατικές ενέργειές της στην κυπριακή ΑΟΖ. Έτσι, με τη NAVTEX υπ’ αριθμόν 950/20 μετακίνησε το πλωτό γεωτρύπανο «Γιαβούζ», λίγο νοτιότερα απ’ ό,τι βρίσκεται, εντός της κυπριακής ΑΟΖ, για συνέχιση των ερευνών από τις 18 Ιουλίου έως και τις 18 Αυγούστου.

Ο Νίκος Αναστασιάδης, ερωτηθείς για τη νέα παράνομη navtex που εξέδωσε η Τουρκία στην κυπριακή ΑΟΖ, είπε ότι «είναι ένα ισχυρό μήνυμα προς την Ευρώπη, τι εννοούν όταν λένε ότι επιδιώκουν τάχα διάλογο και ότι τάχα προσπαθούν με κάθε τρόπο να είναι σύννομοι με το διεθνές δίκαιο». Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, προσέθεσε ότι στο επικείμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα εκτεθούν στους εταίρους «οι ενέργειες και οι δράσεις της Τουρκίας, η οποία παραγνωρίζει και διεθνές δίκαιο και ευρωπαϊκές αρχές και αξίες».

Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς διαμήνυσε στην Άγκυρα ότι «η ΕΕ θα είναι έτοιμη να δράσει όποτε είναι απαραίτητο για την υπεράσπιση των συμφερόντων της ίδιας και των κρατών-μελών της με βάση το διεθνές δίκαιο». Τέλος, ο Νίκος Δένδιας σε συνέντευξή του αναφέρθηκε στο ζήτημα της Αγίας Σοφίας, τονίζοντας ότι «αυτό το οποίο κάνει η Τουρκία αντιβαίνει απολύτως το καθεστώς δικαίου που η Unesco έχει ως πρόβλεψη για τα μνημεία».
anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ