2020-07-20 11:41:26
Φωτογραφία για ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΦΣ ΑΧΑΙΑΣ ΓΙΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΜΕ ΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΤΡΑΠΕΖΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
Δυσάρεστη έκπληξη προκάλεσε στο Δ.Σ. του Π.Φ.Σ. η ενημέρωση που έλαβε δυνάμει της από 16.7.2020 Επιστολής του Συντονιστικού Οργάνου των Φ.Σ. Κρήτης (αρ. πρωτοκόλλου Π.Φ.Σ. 2617/16.7.2020), ότι ο Φ.Σ. Αχαΐας έχει προβεί στη σύναψη Συλλογικής Συμβάσεως Προμήθειας Φαρμάκων με το Αλληλοβοηθητικό Ταμείο Περιθάλψεως Συλλόγου Υπαλλήλων Τραπέζης Ελλάδος (Α.Τ.Π.Σ.Υ.Τ.Ε.), στο άρθρο 3 παρ. 11 της οποίας σύμβασης αναφέρεται ότι: «11. Η εξόφληση των συνταγών μετά από αφαίρεση ποσοστού πέντε τοις εκατό (5%) υπέρ του Ταμείουθα γίνεται μετά από έγκαιρη εξόφληση το αργότερο εντός τριάντα (30) ημερών από την ημερομηνία υποβολής του τιμολογίου…).». Μάλιστα εστάλη από την γραμματεία του ανωτέρω Ταμείου προς τον Φ.Σ. Ρεθύμνου σχέδιο σύμβασης με την αναφορά ότι είναι η ίδια σύμβαση που υπεγράφη μεταξύ του Ταμείου και του Συλλόγου σας.

Οφείλουμε να σας δηλώσουμε ευθαρσώς ότι αδυνατούμε να αντιληφθούμε πως ο Φ.Σ. Αχαΐας συμφώνησε να παρέχουν τα μέλη του υποχρεωτική έκπτωση πέντε (5%) επί της αξίας των συνταγών, κατά παράβαση αφενός μεν των κείμενων διατάξεων της φαρμακευτικής νομοθεσίας, αφετέρου δε της διαχρονικής και πάγιας θέσης του Π.Φ.Σ. και του συνόλου των Φαρμακευτικών Συλλόγων.


Ως γνωρίζετε, δυνάμει του υπ’ αριθμόν πρωτοκόλλου 1459/18.5.2016 εγγράφου του Π.Φ.Σ., το οποίο είχε αποσταλεί στο Αλληλοβοηθητικό Ταμείο Περιθάλψεως Συλλόγου Υπαλλήλων Τραπέζης Ελλάδος και έχει κοινοποιηθεί επίσης στην Τράπεζα της Ελλάδος, το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης, και στους Φαρμακευτικούς Συλλόγους Ηρακλείου, Ρεθύμνου και Χανίων, ο Π.Φ.Σ. έχει βασίμως και νομίμως θεμελιώσει ότι εσφαλμένως και παρανόμως το Α.Τ.Π.Σ.Υ.Τ.Ε. προβαίνει στην επιβολή έκπτωσης επί των οφειλών των φαρμακείων υπέρ τoυ Ταμείου.

Το εν λόγω Ταμείο μάλιστα, στην από 02.3.2016 επιστολή του, «βαφτίζει» την επιβολή εκ μέρους του της εκπτώσεως από το συμβαλλόμενο μέρος ως «επιχειρηματική συμφωνία».

Σύμφωνα με το άρθρο 1 του Ν. 1132/1981 (ΦΕΚ Α΄ 51) ορίζεται ότι «1. Απαγορεύεται η υπό των φαρμακείων πώλησις φαρμάκων προς το κοινόν ως και εις ιδιωτικάς κλινικάς εις τιμήν ελάσσοντα της επισήμου λιανικής τιμής, είτε υπό την μορφήν εκπτώσεων, δώρων ή ανταλλαγμάτων ή καθ' οιονδήποτε άλλον τρόπον.Οι παραβάται φαρμακοποιοί τιμωρούνται διά ποινής φυλακίσεως μέχρι 3 μηνών.2. Επί των παραβάσεων της προηγουμένης παραγράφου εφαρμόζονται αι διατάξεις του Αγορανομικού Κώδικος.»

Στο δε άρθρο 21 του ΑΝ 1384/1938 ως ισχύει, ορίζεται ότι «1. Η μεταξύ φαρμακοποιών και πάσης φύσεως νομικών προσώπων Δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου, σωματείων ανεγνωρισμένων ή μη, Εταιρειών, Επιχειρήσεων κλπ. σύναψις συμβάσεων, εχουσών αντικείμενον την παρά του φαρμακοποιού εις τον έτερον των συμβαλλομένων προμήθειαν φαρμάκων είτε τη νομίμω εκπτώσει είτε μη απαγορεύεται.Πάσα τοιαύτη σύμβασις συναπτομένη μετά την δημοσίευσιν του παρόντος Νόμου είναι άκυρος».

Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 17 του Ν.Δ. 96/1973 (Α΄172), ως ισχύει, τα συνταγογραφούμενα φάρμακα αποτελούν διατιμημένο είδος, και το Κράτος, διαμορφώνει απόλυτα τις τελικές λιανικές τιμές διάθεσής τους μέσω των «Δελτίων Τιμών Αναφοράς» (εξαιρουμένων των «μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων» (ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ), για τα οποία με το Ν. 4254/2014 επήλθε απελευθέρωση τιμών).

Σύμφωνα δε με το άρθρο 24 του Κώδικα Φαρμακευτικής Δεοντολογίας, ορίζεται ότι: «Γενικώς, απαγορεύεταιστους φαρμακοποιούς με φαρμακείο σε λειτουργία, στους δικαιούχους κληρονομικών φαρμακείων και στους υπεύθυνους φαρμακοποιούς κληρονομικών φαρμακείων τα εξής: α. Κάθε πώληση φαρμάκου σε τιμή κατώτερη από την οριζομένη λιανική με τα δελτία τιμών του Υπουργείου Εμπορίου.»

Κατόπιν των ανωτέρω και στην περίπτωση που πράγματι έχετε προβεί στη σύναψη Συλλογικής Συμβάσεως Προμήθειας Φαρμάκων, η οποία περιέχει όρο περί παροχής εκπτώσεως προς το ανωτέρω Ταμείο, το Δ.Σ. του Π.Φ.Σ. δυνάμει της υπ’ αριθμόν 17/16.7.2020 αποφάσεώς του, σας καλεί όπως ΑΜΕΣΑ προβείτε σε όλες τις νόμιμες ενέργειες για την καταγγελία της εν λόγω συμβάσεως.

Είμαστε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση.

Με εκτίμηση

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΒΑΛΤΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΟΥΒΑΡΗΣ
farmakopoioi
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ