2020-07-21 21:34:05
Φωτογραφία για «Γκρίζο» σημείο ο 25ος παράλληλος στο Αιγαίο για τους Έλληνες αλιείς
Περίπου 10-15 τουρκικά αλιευτικά το περασμένο Σάββατο έπλευσαν κοντά στη

βραχονησίδα Ζουράφα στη Σαμοθράκη – Αμέσως κινητοποιήθηκαν σκάφη του Λιμενικού και του Πολεμικού Ναυτικού – Η κυβέρνηση συζητά άρση της απαγόρευσης και για τους Έλληνες αλιείς

Τα περίπου 10-15 τουρκικά αλιευτικά που έπλευσαν το περασμένο Σάββατο κοντά στη βραχονησίδα Ζουράφα, στη Σαμοθράκη, κινητοποιώντας το Λιμενικό αλλά και το Πολεμικό Ναυτικό έφεραν στην επιφάνεια ένα γκρίζο σημείο το οποίο θα απασχολήσει την κυβέρνηση η οποία θα δώσει τη λύση.

Πιο συγκεκριμένα σύμφωνα με ρεπορτάζ του protothema.gr από το 2014 με υπουργική απόφαση του υπουργείου Ανάπτυξης επετράπη η αλιεία ανατολικά από τον 25ο παράλληλο ο οποίος αρχίζει από την Καβάλα μέχρι και την Κρήτη και στην ουσία «κόβει» το Αιγαίο στα δύο. Δυτικά από τον 25ο παράλληλο δεν επιτρέπεται η αλιεία στους Έλληνες αλιείς.

Η απόφαση ελήφθη προκειμένου να προστατευθούν τα αλιεύματα και να μην γίνεται εξοντωτική αλίευση.


Η απόφαση είναι εσωτερικό δίκαιο και δεν ισχύει για άλλα κράτη και πιο συγκεκριμένα για την Τουρκία. Οι Τούρκοι αλιείς όπως είναι επόμενο βγάζουν τις μηχανότρατες στα διεθνή ύδατα και κάνουν αλιεία και δυτικά του 25ου παράλληλου με αποτέλεσμα να εμφανίζονται γύρω από ελληνικά νησιά όπως νοτίου της Θάσου, βορειοανατολικά της Σκύρου και ανατολικά της Εύβοιας. Το θέμα είναι και επικοινωνιακό.

Όπως επεσήμανε στο protothema.gr Έλληνας αξιωματούχος υπάρχει και θέμα ουσίας αφού ο 25ος παράλληλος είναι αυτός που επικαλούνται οι Τούρκοι για να κάνουν έρευνα και διάσωση στο Αιγαίο και στα διεθνή ύδατα συγκεκριμένα. Το θέμα είναι σε γνώση της ελληνικής κυβέρνησης και θα συζητηθεί ώστε να βρεθεί λύση, πιθανόν με την άρση απαγόρευσης για τους Έλληνες αλιείς.
anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ