2020-07-22 19:34:09
Φωτογραφία για Μητσοτάκης προς Μέρκελ: Η Ελλάδα δεν θα δεχθεί παραβίαση της κυριαρχίας της
H κυβέρνηση ενημερώνει για την τουρκική προκλητικότητα όλους τους διεθνείς παίκτες -

H αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδος και της Κύπρου συνιστά αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ευρώπης, τονίζει

Αυτοπεποίθηση, σιγουριά και απόλυτη ετοιμότητα, είναι το τρίπτυχο που διέπει τα μηνύματα τα οποία στέλνει προς κάθε κατεύθυνση η κυβέρνηση με αφορμή τη νέα τουρκική πρόκληση με την NAVTEX που εξέδωσε η Άγκυρα για έρευνες ανοιχτά του Καστελόριζου.

Σε κάθε τόνο και προς κάθε πλευρά η Ελλάδα διαμηνύει ότι δεν θα δεχθεί παραβίαση της κυριαρχίας της και θα κάνει ό,τι χρειαστεί για να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα, αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, επισημαίνοντας ότι αυτό ακριβώς διαμήνυσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και προς τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ.

Σε συνέχεια της επίσκεψης που πραγματοποίησε το μεσημέρι της Τρίτης στο Μέγαρο Μαξίμου ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας, που συνέπεσε με τη γνωστοποίηση του νέου προκλητικού επεισοδίου των Τούρκων στην Ανατολική Μεσόγειο, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δέχθηκε τηλεφώνημα από την Άνγκελα Μέρκελ, η οποία ζήτησε να ενημερωθεί από τον Έλληνα Πρωθυπουργό.


Ο κ. Μητσοτάκης εξήγησε στη συνομιλήτρια μου ότι η αναγγελία τουρκικών ερευνών σε τμήμα ελληνικής υφαλοκρηπίδας συνιστά κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή. Καταδεικνύει την εμμονή της Τουρκίας στην παραβατικότητα και την απόλυτη περιφρόνηση, από πλευράς της, του Διεθνούς Δικαίου, του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, των κανόνων καλής γειτονίας, καθώς και των προτροπών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

H αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδος και της Κύπρου συνιστά αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ευρώπης, είναι η θέση που προβάλει επίμονα η ελληνική κυβέρνηση. Η Ελλάδα προσβλέπει στη στήριξη των συμμάχων, σημειώνεται. Εφόσον η Τουρκία εξακολουθεί να κινείται προς αυτή την κατεύθυνση η επιβολή κυρώσεων από πλευράς Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά της Τουρκίας θα είναι μονόδρομος, επισημαίνεται. «Είναι στο χέρι της Τουρκίας να επιλέξει τι σχέση θέλει να έχει με την Ελλάδα, με την Κύπρο, με την Ευρώπη. Όμως ότι αυτή τη στιγμή φαίνεται να επιλέγει τον λάθος δρόμο», τονίζεται.

Με την ιδιότητα της προεδρεύουσας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Γερμανίδα καγκελάριος είχε αργότερα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αλλά στις επίσημες ανακοινώσεις που έγιναν δεν αναφέρεται αν στη συνομιλία περιλήφθηκε και το θέμα της NAFTEX, κάτι που θεωρείται βέβαιο από ελληνικής πλευράς.

Από την πρώτη στιγμή, εξάλλου, η ελληνική πρεσβεία στην Άγκυρα έχει ήδη προβεί σε διάβημα διαμαρτυρίας στο τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών, ενώ οι διπλωματικές αρχές της χώρας έχουν εγείρει το θέμα στην ΕΕ, στο ΝΑΤΟ και στον ΟΗΕ, καθώς και στις πρωτεύουσες των μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Επίσης ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον υπουργό Άμυνας των Η.Π.Α. Μαρκ Έσπερ και τον ενημέρωσε για τις εξελίξεις στην περιοχή του Καστελόριζου. Παρουσίασε την κατάσταση που διαμορφώνεται με την κίνηση ναυτικών μονάδων στην περιοχή και υπογράμμισε ότι η χώρα μας είναι αποφασισμένη να προασπίσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα, εφόσον τούτο απαιτηθεί.
anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ