2020-07-22 20:50:37
Φωτογραφία για Φωτιά στο Μάτι: Οι καταθέσεις Λιότσιου στριμώχνουν τους υπευθύνους - Του ζήτησαν να κόψει τον χρόνο της φωτιάς
Ο πρώην αρχηγός της πυροσβεστικής Βασίλης Ματθαιόπουλος του ζήτησε να γράψει στο

πόρισμα ότι η φωτιά διήρκησε λιγότερο χρόνο, άρα δεν υπήρχαν περιθώρια αντίδρασης - «Δεν ήξερα, δεν αντιλήφθηκα» η γραμμή Γεροβασίλη, Τόσκα, Σκουρλέτη - Διαβάστε τις 7 καταθέσεις του εμπειρογνώμονα στον ανακριτή Μαρνέρη

Το ντόμινο των καθημερινών αποκαλύψεων για τα όσα έπρεπε να γίνουν και δεν έγιναν την τραγική εκείνη ημέρα του Ιουλίου του 2018 που η Ελλάδα θρήνησε 102 συνανθρώπους μας με την φωτιά στο Μάτι, τόσο από την πλευρά της τότε πολιτικής ηγεσίας όσο και από τις ηγεσίες των ταγμένων και ορκισμένων ανώτατων κρατικών οργάνων να υπηρετούν το κράτος και τους πολίτες τους, αλλά και όσα κατατίθενται στα ανακριτικά γραφεία ότι έγιναν μετά προκειμένου να πέσει πέπλο σιωπής και να επέλθει λησμονιά και συγκάλυψη, όχι μόνο συγκλονίζουν τους συγγενείς των θυμάτων, αλλά εξοργίζουν κάθε σώφρονα πολίτη που ζητεί να λειτουργήσει επιτέλους άμεσα και καθοριστικά η Δικαιοσύνη.


Όσο κυλάει ο χρόνος καθημερινά βλέπουν το φως της δημοσιότητας νέα στοιχεία και μαρτυρίες οι οποίες επιβεβαιώνουν ότι την μαύρη εκείνη ημέρα υπήρξαν τραγικές κακουργηματικού χαρακτήρα παραλήψεις, των αρμοδίων οργάνων τόσο της τότε πολιτικής ηγεσίας, όσο και των οργάνων της πολυεπίπεδης κρατικής μηχανής.

Από το γραφείο του ανακριτή Αθανάσιου Μαρνέρη πέρασαν και κατέθεσαν τρεις υπουργοί της τότε κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, η Όλγα Γεροβασίλη, ο Νίκος Τόσκας και ο Παναγιώτης Σκουρλέτης. Οι δύο πρώτοι, οι οποίοι ήταν οι καθ΄ ύλην αρμόδιοι υπουργοί, στις καταθέσεις τους στο ανακριτικό γραφείο με περίσσια προκλητικότητα κατέθεσαν ότι τίποτα δεν ήξεραν, τίποτα δεν αντιλήφθηκαν και όλα λειτούργησαν κατά το συνήθη τρόπο, όπως γίνεται σε κάθε εκδήλωση πυρκαγιάς.

Ενδεικτική, αν όχι προκλητική, είναι η κατάθεση του κ. Τόσκα, ο οποίος δεν δίσταξε να καταθέσει, μεταξύ των άλλων, ότι «καμία οδηγία δεν έδωσε, ζητούσε ενημέρωση και δικαιολογητικές σκέψεις».

Ρίγη αγανάκτησης για κάθε σκεπτόμενο πολίτη αποτελεί το περιεχόμενο των επτά συνολικά καταθέσεων που έδωσε στον ανακριτή κ. Μαρνέρη, ο δικαστικός εμπειρογνώμονας του Πυροσβεστικού Σώματος Δημήτρης Λιότσιος τον οποίο ο πρώην αρχηγός της Πυροσβεστικής προέτρεπε «κάνε τον Κινέζο».

Αναλυτικτερα, ο κ. Λιότσιος έδωσε 7 καταθέσεις (3-6.3.2020, 9.3.20202, 1.6.2020 και 20. 7.2020) στον ανακριτή.

Στην κατάθεσή του της 6ης Μαρτίου 2020, ο κ. Λιότσιος αναφέρει ότι ο τότε αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Βασίλης Ματθαιόπουλος του ζήτησε στο πόρισμα που θα συντάξει να μην γράψει ότι «υπάρχουν ευθύνες για ανωτέρους, ότι για αυτό με κάλεσε εκεί, ισχυριζόμενος ότι η υπουργός του είπε να μην γράψω για ευθύνες ανωτέρων, για ευθύνες Δημάρχου, της κυρίας Δούρου, του καθενός ή κάποιας υπηρεσίας ή του Δασαρχείου».

Και συνεχίζει: «Όσον αφορά την υπουργό, πιθανότητα μιλάει για την αρμόδια τότε υπουργό Προστασίας του Πολίτη, ως πολιτικός προϊστάμενος του αρχηγού του ΠΣ. Διότι μόνο από την αρμόδιας υπουργό δέχεται υπηρεσιακές εντολές σχετικές με το Σώμα».

Σε άλλο σημείο των καταθέσεων του, ο εμπειρογνώμονας υπογραμμίζει ότι ο κ. Ματθαιόπουλος τον απείλησε ότι όσοι κατηγορηθούν από εκείνον λόγω του πορίσματος του, «θα μαζευτούμε και θα σε σκίσουμε».

Ακόμη, στις καταθέσεις του αυτές γίνεται αναφορά ότι είχαν ενημερωθεί πολιτικά πρόσωπα της τότε Κυβέρνησης από τον τότε αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος κ. Ματθαιόπουλο, όπως και ότι ο τελαυταίος από την πρώτη στιγμή και συνεχώς τον προειδοποιούσε και τον απειλούσε.

Στην κατάθεσή του την 4η Μαρτίου 2020, ανέφερε ότι ο κ. Ματθαιόπουλος του είπε ότι «κλήθηκε σε ανώτερο επίπεδο (όπου υπονοούσε πολιτικά πρόσωπα)», όπου εκεί διαβεβαίωσε ότι “ο Λιότσιος είναι εντάξει και θα βοηθήσει”. Παράλληλα, όμως το ανώτερο πολιτικό επίπεδο είπε στον αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος, ότι «ο Λιότσιος πρέπει να φτιάξει ένα πόρισμα για την πυρκαγιά στο Μάτι ώστε να μη φαίνεται ποιος φταίει, δηλαδή αν φταίει ο Ματθαιόπουλος, ο Τερζούδης ή κάποιος άλλος». Στην ίδια κατάθεση ο κ. Λιότσιος καταγγέλλει ότι ο κ. Ματθαιόπουλος τον παρότρυνε να γράψει ψευδώς ότι η φωτιά στο Μάτι έκανε την καταστροφή της σε μια ώρα «πράγμα που δεν ισχύει αφού από την έναρξη της πυρκαγιάς στις 16:41 έως και την ώρα 19:00 περιπου που έφτασε στη θάλασσα μεσολαβούν δύο ώρες και τριάντα λεπτά περιπου, χρόνο κατά τον οποίο δεν επιχείρησαν τα αναγκαία εναέρια μέσα {...} προσπαθώντας να αποσείσει τυχόν ποινικές ευθύνες δικές του και πιθανόν συναδέλφων».

Ακόμη, από τον περασμένο Μάρτιο ο κ. Λιότσιος είχε καταθέσει για το περιστατικό με τις πυρκαγιές στα Κύθηρα και στην Μάνη και τα «παιχνίδια». Συγκεκριμένα είχε καταθέσει:

«Έτσι έγιναν πέρυσι τα ίδια παιχνίδια με Καπέλιο (πρώην Αρχηγό Π.Σ.) Βασιλειάδη (πρώην Υπαρχηγό Επιχειρήσεων Π.Σ.), για να καθαρίσει ο Καπέλιος τον Βασιλειάδη τον άφησε χωρίς εναέριες δυνάμεις τόσο στα Κύθηρα όσο και στη Μάνη, με αποτέλεσμα από όσο πληροφορήθηκα μεταγενέστερα να γίνουν ανυπολόγιστες καταστροφές στις περιουσίες πολιτών των εν λόγω περιοχών, μη γνωρίζοντας εάν υπήρχε και κάποιο θύμα ή τραυματίας σε αυτές τις πυρκαγιές».

Δολιοφθορά στην μηχανή του Λιότσιου

Ειδική αναφορά κάνει κ. Λιότσιος στην δολιοφθορά της μηχανής που χρησιμοποιούσε, την οποία τελικά την έκλεψαν για να εξαφανίσουν τα ίχνη τους. Όπως χαρακτηριστικά κατέθεσε η αντιπροσωπεία της ΗΟΝDA στην τεχνική έκθεσή της αναφέρει ότι «πρόκειται για παρέμβαση ανθρώπινού παράγοντας στο κεντρικό παξιμάδι του πίσω άξονα, με σκοπό την πρόκληση δυστυχήματος» και προσθέτει ότι ένα μήνα αφού έγινε γνωστή η έκθεση της αντιπροσωπείας, η μηχανή του κλάπηκε για να μην υπάρχουν στοιχεία.

Κακουργήματα ή πλημμελήματα αντιμετωπίζουν οι 20 κατηγορούμενοι

Την ίδια στιγμή ερωτηματικά ανακύπτουν για το ζήτημα της αναβάθμισης των κατηγοριών που αντιμετωπίζουν οι 20 κατηγορούμενοι για την απώλεια 102 συνανθρώπων μας και για τις καταστροφές περιουσίων, καταστροφές στο περιβάλλον και το οικοσύστημα της Ανατολικής Αττικής.

Και αυτό, γιατί ο ανακριτής Αθανάσιος Μαρνέρης είχε προτείνει τα αδικήματα σε βάρος των 20 κατηγορουμένων να αναβαθμιστούν από πλημμελήματα σε κακουργήματα. Ο κ. Μαρνέρης επικαλέστηκε ότι υπάρχουν νέα στοιχεία, χωρίς όμως να είναι γνωστό εάν τα νέα αυτά στοιχεία τα περιέλαβε και τα επικαλέστηκε όταν κατέθεσε την πρότασή του στον εισαγγελέα Κωνσταντίνο Σπυρόπουλος. Ο εισαγγελέας κ. Σπυρόπουλος απέρριψε το αίτημα του ανακριτή για μετατροπή των κατηγοριών από πλημμελήματα σε κακουργήματα, με το επιχείρημα ότι δεν αποδεικνύεται δόλος.

Η κατάθεση 3.3.2020 εδώ

Η κατάθεση 4.3.2020 εδώ

Η κατάθεση 5.3.2020 εδώ

Η κατάθεση 6.3.2020 εδώ

Η κατάθεση 9.3.2020 εδώ

Η κατάθεση 1.6.2020 εδώ

Η κατάθεση 20.7.2020:
anatakti
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ