2020-07-23 23:38:44
Φωτογραφία για Μήνυμα Μακρόν στα ελληνικά στο Facebook: Δεν θα δεχτούμε να απειλείται ο θαλάσσιος χώρος ενός κράτους-μέλους της ΕΕ
Την αλληλεγγύη της Γαλλίας «προς την Κύπρο και την Ελλάδα απέναντι στις τουρκικές

παραβιάσεις των κυριαρχικών δικαιωμάτων τους» εκφράζει με την ανάρτησή του ο Γάλλος πρόεδρος - Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Ανησυχούμε για τις τουρκικές προκλητικές ενέργειες

Σαφές μήνυμα αλληλεγγύης της Γαλλίας «προς την Κύπρο και την Ελλάδα απέναντι στις τουρκικές παραβιάσεις των κυριαρχικών δικαιωμάτων τους» στέλνει ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν με ανάρτησή του στο Facebook, η οποία μάλιστα είναι γραμμένη στα ελληνικά.

Ο Μακρόν καθιστά σαφές ότι «δεν πρέπει να δεχτούμε να απειλείται ο θαλάσσιος χώρος ενός κράτους μέλους της ΕΕ» , ενώ τονίζει ότι «η Ευρώπη οφείλει να προασπίσει την κυριαρχία της» και υπογραμμίζει: «Ας μην αφήσουμε την ασφάλειά μας στη Μεσόγειο στα χέρια άλλων παραγόντων.»

O Γάλλος πρόεδρος υπενθυμίζει ότι στην προσεχή σύνοδο της EuroMed 7 θα εξεταστούν τα ζητήματα ασφάλειας στη Μεσόγειο και κάνει αναφορά στο θέμα της Λιβύης, για το οποίο τονίζει ότι «δεν μπορούμε να αφήσουμε άλλες δυνάμεις να παραβιάζουν το εμπάργκο όπλων».


Συγκεκριμένα, ο Εμανουέλ Μακρόν αναφέρει:

«Η Ευρώπη πρέπει να προβεί σε μια ενδελεχή εξέταση των ζητημάτων ασφάλειας στη Μεσόγειο. Θα συγκαλέσω προσεχώς μια διάσκεψη των χωρών του Νότου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στη Μεσόγειο, τα ενεργειακά θέματα και τα ζητήματα ασφάλειας είναι θεμελιώδους σημασίας. Μετατρέπονται σε αντικείμενο διαμάχης από δυνάμεις που αναδεικνύονται ολοένα και περισσότερο και απέναντι στις οποίες η Ευρωπαϊκή Ένωση ασκεί ακόμη ελάχιστη επιρροή. Η Ευρώπη οφείλει να προασπίσει την κυριαρχία της.

Ας μην αφήσουμε την ασφάλειά μας στη Μεσόγειο στα χέρια άλλων παραγόντων. Για μια ακόμη φορά, θέλω να εκφράσω την πλήρη αλληλεγγύη της Γαλλίας προς την Κύπρο και την Ελλάδα απέναντι στις τουρκικές παραβιάσεις των κυριαρχικών δικαιωμάτων τους. Δεν πρέπει να δεχτούμε να απειλείται ο θαλάσσιος χώρος ενός κράτους μέλους της ΕΕ.

Στη Λιβύη, δεν μπορούμε να αφήσουμε άλλες δυνάμεις να παραβιάζουν το εμπάργκο όπλων. Η επιχείρηση Irini αποτελεί μια από τις απαντήσεις της Ευρώπης. Είναι απαραίτητο να ενισχυθεί περαιτέρω.»

Υπενθυμίζεται ότι ότι ηχηρό μήνυμα στην Τουρκία απηύθυνε ο Γάλλος πρόεδρος υποδεχόμενος νωρίτερα σήμερα στο Ελιζέ τον πρόεδρο της Κύπρου, Νίκο Αναστασιάδη. «Θα ήταν σημαντικό λάθος για την Ευρωπαϊκή Ενωση να αφήσει την ασφάλεια στην ανατολική Μεσόγειο στα χέρια άλλων παραγόντων, κυρίως της Τουρκίας», είπε ο Εμανουέλ Μακρόν πριν τη συνάντηση με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη. Πρόσθεσε μάλιστα, ότι κάτι τέτοιο «δεν είναι επιλογή για την Ευρώπη και δεν είναι κάτι που η Γαλλία θα αφήσει να γίνει».

Ο πρόεδρος της Γαλλίας πρόσθεσε ότι εκείνοι που παραβιάζουν θαλάσσιες ζώνες στην ανατολική Μεσόγειο πρέπει να υφίστανται κυρώσεις.

Όπως σημείωσε ο κ.Μακρόν «γνωρίζετε πως μπορείτε να υπολογίζετε στη στήριξη της Γαλλίας πάνω σε αυτό το θέμα. Η Ευρώπη πρέπει να προστατεύσει την κυριαρχία της με μεγάλη αποφασιστικότητα».

Ο Γάλλος πρόεδρος επανέλαβε την πλήρη αλληλεγγύη της Γαλλίας προς την Κύπρο αλλά και την Ελλάδα στο ζήτημα της παραβίασης των κυριαρχιών τους από την Τουρκία, κατά τις δηλώσεις που έκανε υποδεχόμενος τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη στο Παρίσι. Από την πλευρά του ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εξήρε στις δικές του δηλώσεις πριν από τη συνάντηση τον ηγετικό ρόλο του ιδίου του Εμανουέλ Μακρόν αλλά και της Γαλλίας στην Ανατολική Μεσόγειο και στην ΕΕ, τονίζοντας πως η Γαλλία αναδεικνύεται ως μια χώρα σταθερότητας και ασφάλειας τόσο στην Μεσόγειο όσο και στην ΕΕ.
anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ